Σε κάθε δυσκολία της ζωής, η Πάττυ Στογιαννίδου βρίσκει «γιατρειά» στο νερό. Κολυμβήτρια πισίνας στα νιάτα της, έμεινε εκτός χλωρίου για πάνω από μία εικοσαετία εξαιτίας οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων. Ωστόσο, μια απρόσμενη απώλεια ήρθε να τη ρίξει …στα βαθιά. Η 53χρονη γυμνάστρια και υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται για ένα μοναδικό εγχείρημα: τον διάπλου της Μάγχης, στις 15 Ιουνίου.
Η ιδέα να κολυμπήσει το περίφημο κανάλι, μία από τις πιο απαιτητικές θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο, έχει «τρυπώσει» στο μυαλό της από την προ κορονοϊού εποχή. Όμως οι ανησυχίες του συζύγου της για τους κινδύνους της συγκεκριμένης διαδρομής την κρατούσαν στη στεριά. Η ξαφνική απώλεια του ανθρώπου με τον οποίο δημιούργησε οικογένεια και τρία παιδιά την οδήγησε και πάλι στις πισίνες.
«Για οκτώ μήνες μετά την απώλεια του συζύγου μου δεν μπορούσα να κολυμπήσω, ένιωθα ασφυξία. Ωστόσο, στην πορεία διαπίστωσα πως το νερό ήταν η μόνη υγιής διέξοδος που υπάρχει. Κι έτσι, τον περασμένο Οκτώβριο ανακοίνωσα στα παιδιά και στην οικογένειά μου πως επιθυμώ να κάνω τον διάπλου της Μάγχης», αναφέρει, μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αυτό ήταν το πρώτο βήμα, καθώς ακολούθησε η προετοιμασία και ένας χειμερινός διάπλους στον Τορωναίο κόλπο, μια απόσταση 26 χλμ από την Καλλιθέα έως τη Νικήτη στη Χαλκιδική. Μια θαλάσσια «μάχη» επί οκτώ ώρες και τρία λεπτά, σε ιδιαίτερα κρύο νερό, αποδεικνύοντας πως η θέληση μπορεί να νικήσει τα πάντα.
«Βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχω στον διάπλου της Μάγχης ήταν να κολυμπήσω για έξι ώρες σε θερμοκρασία νερού από 14 – 15 βαθμούς Κελσίου. Και αυτό, γιατί και στη Μάγχη, σε μια απόσταση 35 χλμ με δυνατά ρεύματα, η θερμοκρασία της θάλασσας θα κυμαίνεται τον Ιούνιο από 13,6 έως 15 βαθμούς Κελσίου».
Η κ. Στογιαννίδου πείσμωσε και τα κατάφερε στον Τορωναίο, έχοντας και τους απαραίτητους μάρτυρες να πιστοποιήσουν αυτή τη συγκλονιστική προσπάθεια. Έτσι, το αποτέλεσμα αυτό το απέστειλε στους αρμόδιους μαζί με όλες τις υπόλοιπες ιατρικές εξετάσεις και πλέον ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για τη μαραθώνια κολύμβηση από την Αγγλία στη Γαλλία.
Η ίδια θεωρεί πως μεγαλύτερη δυσκολία αποτελεί «η υποθερμία και όχι η απόσταση». Άλλωστε, γνωρίζει από αποστάσεις καθώς έχει κολυμπήσει σε όλες τις θάλασσες και τους κόλπους της Ελλάδας. Έχοντας στο πλευρό της τον συναθλητή της Κωνσταντίνο Λέτσο και τον προπονητή της Γιώργο Αδάμ, η 53χρονη «χτίζει» μέρα με τη μέρα και την ψυχολογική διάθεση που απαιτεί ένα τέτοιο εντυπωσιακό εγχείρημα.
Σε καθημερινή βάση και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, η επίμονη κολυμβήτρια θα εκτελεί 4 – 5 χλμ σε πισίνα, ενώ μία με δύο φορές την εβδομάδα ξανοίγεται στη θάλασσα με τον συναθλητή της, εκεί όπου θα «χτυπάει» 5 χλμ σε κρύο νερό, ώστε το σώμα να συνηθίζει τη χαμηλή θερμοκρασία που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και στον διάπλου της Μάγχης.
Ως εργαζόμενη εδώ και χρόνια στο κολυμβητήριο της Τούμπας του δήμου Θεσσαλονίκης, η κ. Στογιαννίδου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη, ενημερώνοντάς τον για το εγχείρημα, και ο δήμαρχος δηλώνει θερμός υποστηρικτής στην προσπάθειά της, με όποιον τρόπο μπορεί.
Ωστόσο, λόγω του ότι απαιτούνται αρκετές χιλιάδες ευρώ για μετακινήσεις και διοργάνωση, έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία συγκέντρωσης χρημάτων μέσω του gogetfunding.com. Εκεί, καταθέτουν όσοι ενδιαφέρονται ένα ποσό στην καμπάνια με τίτλο: «Στηρίξτε την πρόκληση ζωής της Πάττυ». Παράλληλα, αρκετοί πολίτες που έχουν την κ. Στογιαννίδου προπονήτρια στο δημοτικό κολυμβητήριο αποφάσισαν να κινητοποιηθούν από μόνοι τους και να της δείξουν πόσο πολύ την πιστεύουν. Έχουν συγκεντρώσει χρήματα για να εκπληρώσει τον πολυπόθητο στόχο της.
Μέχρι στιγμής, μόλις τέσσερις Έλληνες κολυμβητές και μια Ελληνίδα κολυμβήτρια έχουν καταφέρει να πετύχουν τον συγκεκριμένο άθλο. Η ίδια, πάντως, δηλώνει αισιόδοξη πως όχι μόνο θα καταφέρει να τερματίσει, αλλά θα είναι και η πρώτη κολυμβήτρια που θα τερματίσει άνω των 50 ετών.
«Πιστεύω ότι θα τα καταφέρω γιατί πηγαίνω πολύ πεισμωμένη στον διάπλου, που θεωρείται το Έβερεστ της μαραθώνιας κολύμβησης. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω. Θα πάω για να προσπαθήσω. Δεν με φοβίζει κάτι, μόνο η υποθερμία με ξενίζει. Στόχος μου είναι να τερματίσω. Το στοίχημα πλέον είναι με τον εαυτό μου…», τονίζει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ