Θετική αποτίμηση του 2024 από τους επιχειρηματίες του ΕΒΕΘ

Θετική αποτίμηση του 2024 από τους επιχειρηματίες του ΕΒΕΘ

Θετική είναι η αποτίμηση των επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης για το 2024. Παρά την αισιοδοξία τους για το τρέχον έτος, εμμένουν να προτάσσουν ως τα κυριότερα τους προβλήματα τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, το υψηλό ενεργειακό κόστος και την αδυναμία εύρεσης κατάλληλου προσωπικού . Αυτό προκύπτει από την έρευνα που διενεργεί από το 2013 η εταιρεία δημοσκοπήσεων Palmos Analysis για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ). Φέτος, η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά από 8 έως 16 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή 609 επιχειρήσεων/μελών του ΕΒΕΘ, όπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίασή της.

Την έρευνα παρουσίασε ο διευθυντής ερευνών της Palmos Analysis, Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο επίτιμος πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, και ο γενικός γραμματέας του επιμελητηρίου, Παναγιώτης Μενεξόπουλος.

«Το μομέντουμ για την αγορά της πόλης είναι θετικό αν και ελαφρά πιο αποδυναμωμένο σε σχέση με το 2023. Οι μικρές επιχειρήσεις, ειδικά στο λιανικό εμπόριο, δυσκολεύονται περισσότερο, ανοίγει η ψαλίδα με τις μεγαλύτερες» . Ο Εμμανουήλ Βλαχογιάννης ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να αναληφθεί δράση και να εφαρμοστούν μέτρα για την εξομάλυνση των διαφορών.

«Η πολιτεία έχει υποχρέωση να είναι πιο ευέλικτη στις αδειοδοτήσεις, βοηθώντας στη μετεξέλιξη των επιχειρήσεων», τόνισε ο Παναγιώτης Μενεξόπουλος προσθέτοντας ότι, παρά την αύξηση στην ικανοποίηση της αγοράς, τα προβλήματα συνεχίζουν να βασανίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο. «Η καταγραφή και ανάδειξη των προβλημάτων μας βοηθά ώστε να πάμε με προτάσεις στους αρμόδιους φορείς για να επιλυθούν».

Σε γενικές γραμμές, η αποτίμηση του 2024 είναι θετική, με το 39% των επιχειρήσεων να αναφέρει αύξηση του κύκλου εργασιών τους σε σχέση με το 2023, ενώ το 26% γνωστοποιεί ότι αύξησε τις θέσεις εργασίας. Παράλληλα, το 76% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι η σχέση τους με τις τράπεζες παρέμεινε αμετάβλητη, με το 52% να μην είναι ικανοποιημένο από την αντιμετώπισή τους.

Τα τρία βασικά προβλήματα που αναφέρουν οι επιχειρήσεις είναι οι φορολογικές/ασφαλιστικές υποχρεώσεις (60%), το υψηλό κόστος ενέργειας και καυσίμων (49%) και η αδυναμία εύρεσης κατάλληλου προσωπικού (41%). Η κατάσταση για την εορταστική περίοδο φαίνεται αρνητική για το 36% των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου.

Όσον αφορά το 2025, οι εκτιμήσεις είναι θετικές, με το 30% του δείγματος να αναμένει καλύτερη χρονιά. Ο τομέας των κατασκευών παρουσιάζει την μεγαλύτερη αισιοδοξία, ενώ οι πολύ μικρές επιχειρήσεις παραμένουν πιο απαισιόδοξες.

Το 68% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι έχει βιώσει δυσκολίες από τις εργασίες του FlyOver, ενώ το 30% διαπιστώνει ότι η αγορά του κέντρου της πόλης ευνοήθηκε από τη λειτουργία του μετρό. Ωστόσο, προβληματισμός προκαλεί η μείωση του καθαρού πλήθους των Ανώνυμων Εταιρειών κατά 18,9% το 2024.

Loading

Play