Θετική η σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, τονίστηκε σε ημερίδα γεωστρατηγικής

Θετική η σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, τονίστηκε σε ημερίδα γεωστρατηγικής

Η σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων της χώρας αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, η οποία επιβεβαιώθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής είναι θετική, δήλωσε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Δημήτριος Αλευρομάγειρος σε ημερίδα με θέμα: «Σε ταραγμένα νερά: Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος», η οποία διοργανώνεται από πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.
Ο κ. Αλευρομάγειρος υπογράμμισε, ως θετικό, το ότι συμφωνήθηκαν οι χειρισμοί και ο τρόπος αντιμετώπισης των «τουρκικών προκλήσεων» και πρόσθεσε: «Ελπίζω, οι χειρισμοί αυτοί να είναι και ειρηνικά επιθετικοί». 
Ο αντιστράτηγος ε.α. υποστήριξε ότι η «προκλητικότητα» της Τουρκίας, σε μεγάλο βαθμό ενθαρρύνεται από τη διαχρονικά ήπια στάση της δικής μας πολιτικής, ότι «ποντάρουν σε αυτήν» και αναφορικά με τις κινήσεις της Τουρκίας πρόσθεσε:  «Δεν τους συμφέρει και δεν τους επιτρέπουν αυτή τη στιγμή οι διεθνείς συγκυρίες, να κάνουν θερμό επεισόδιο. Και ακριβώς επειδή δεν τους συμφέρει, κάνουν αυτές τις πιέσεις και ότι κερδίσουν».
Ο κ. Αλευρομάγειρος έκανε λόγο για αποφασιστικότητα με την οποία χειρίστηκε το θέμα του «Σισμίκ» το 1987, ως πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου, καθώς και τις κινήσεις του, οι οποίες – όπως είπε – οδήγησαν την τουρκική ηγεσία σε αναδίπλωση. Σημείωσε, επίσης, την προσέγγιση του Α. Παπανδρέου στο Κυπριακό, με το δόγμα του «ενιαίου αμυντικού χώρου», το οποίο, όπως είπε, έπεσε σε «ύπνωση» από τις μετέπειτα ηγεσίες και τόνισε ότι σήμερα η Κύπρος χρειάζεται μια περισσότερο ενεργή υποστήριξη από τη χώρα μας. 
«Η Κύπρος βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση. Χρειάζεται και εκεί μια ενίσχυση της Ελλάδας στην Κύπρο. Πολιτικά και διπλωματικά, τη στηρίζουμε και έχουν γίνει αυτές οι κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ με την Αίγυπτο» είπε ο κ. Αλευρομάγειρος και πρόσθεσε: «Η Κύπρος δεν μπορεί μόνη της, σε καμία περίπτωση, όμως, μαζί με την Ελλάδα είναι ένα γερό δίδυμο, που προσπαθούν να το τσακίσουν, παλαιότερα οι ‘Αγγλοι, τώρα οι Τούρκοι. Πρέπει να πω, ότι ο στρατηγικός στόχος της επιβολής της δικτατορίας του 1967 ήταν η καταστροφή της Κύπρου».
Σε ερώτηση, για τη σημερινή ένταση στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Αλευρομάγειρος απάντησε: «Δεν έχουμε φτάσει σε κρίση, ακόμη, ανάλογη με εκείνη του 1987. Όμως, εκείνη την εποχή άριστα λειτούργησε η πολιτική ηγεσία».
«Υπάρχει, σήμερα, στρατιωτική ισορροπία στο Αιγαίο» τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής, Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας, απορρίπτοντας ως «φαταλιστικές» τις αντιλήψεις περί ανισορροπίας δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο και πρόσθεσε: 
«Το γεγονός όμως παραμένει, ότι η Τουρκία ενισχύεται με δραματικά γρήγορους ρυθμούς. Χρειάζεται δραστική ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων μας, αλλά όχι προς στην κατεύθυνση των μαζικών αγορών πανάκριβων οπλικών συστημάτων από το εξωτερικού, που ούτε στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας ταιριάζουν, ούτε τις επιχειρησιακές ανάγκες της εκφράζουν. Πρέπει να είναι μια εγχώρια προσπάθεια με την αξιοποίηση νέου τύπου μεθοδολογιών και τεχνολογιών, τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική τεχνολογία, που προσφέρει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση».
Ο κ. Γρίβας πρόσθεσε ότι αυτές είναι «εμπορικά διαθέσιμες τεχνολογίες», χωρίς υψηλό κόστος και χρησιμοποιούνται σε πολλά μέρη του κόσμου, και με καλά στρατιωτικά αποτελέσματα. 
«Για παράδειγμα, το να πάρεις εμπορικά διαθέσιμα ντρόουνς και να τα μετατρέψεις σε οπλικά συστήματα, με τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα, με το επιστημονικό και τεχνικό της δυναμικό, είναι πολύ εύκολο» είπε ο κ. Γρίβας και συνέχισε : «Είναι τεχνολογίες εντάσεως γνώσης, όχι  κεφαλαίου, που μπορούν να εφαρμοστούν από εμάς τους ίδιους. Δε χρειάζεται μαζικές επενδύσεις, υψικάμινοι και κτίρια, χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο υπάρχει και  μπορεί να αξιοποιηθεί».
Ο λέκτορας Αεροπορικής Ιστορίας στη Σχολή Ικάρων, Κώστας Λαγός υπενθύμισε μια φράση του ρωμαίου αυτοκράτορα, Οκτωβιανού Αύγουστου, ο οποίος είχε πει : «Σπεύδε, βραδέως», λέγοντας ότι η πολιτική της χώρας μας πρέπει να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, δηλαδή, να κάνει τα πράγματα γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά, για να έχει τοn εύλογο χρόνο να τα επεξεργάζεται.
Ο κ. Λαγός έκανε μια ιστορική αναδρομή στην αεροπορική ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών. Υπογράμμισε, ότι η αεροπορική ισχύς, σε συνδυασμό με την αεράμυνα και την γεωμορφολογία του πεδίου είναι αυτή που καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα σε ότι αφορά την αποτρεπτική ικανότητα μιας χώρας. 
«Τη δεκαετία του ’60 οι Τούρκοι σε ότι αφορά την αεροπορία, τεχνολογικά και αριθμητικά,  ήταν σε καλύτερη θέση από ότι ήταν η Ελλάδα. Από το 1974 και μετά έχασαν την πρωτιά. Η Ελλάδα ήταν που τεχνολογικά ήταν σε καλύτερη φάση. Σήμερα, ακούγονται πολλά, αλλά ποιοτικά δεν έχει αλλάξει τίποτε. Σήμερα, είμαστε αρκετά καλά, η αεροπορία είναι σε ισορροπία» είπε ο κ. Λαγός. 
Τόνισε, ωστόσο, ότι η Τουρκία επιδιώκει την ενίσχυση των οπλικών συστημάτων της τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε:  «Η Ελλάδα έχει ισχυρή αεροπορία για να προστατεύει τη χώρα. Αυτό εξηγεί γιατί η Ελλάδα έχει μια από τις μεγαλύτερες και από τις καλύτερες αεροπορίες, στο ΝΑΤΟ».
Τον προβληματισμό του για τον τρόπο που η χώρα μας προσεγγίζει διάφορα ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια της, σε σχέση με τους υπερεθνικούς οργανισμούς και ενώσεις στις οποίους ανήκει, έθεσε ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης, σημειώνοντας ότι η πολιτική «κατευνασμού» δε βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.
«Για να μη διαταράξουμε τη δική τους τάξη και ισορροπία, εμείς διαμοιράζουμε τα ιμάτια του λαού μας και της χώρας μας» είπε ο κ. Μαργαρίτης και συνέχισε:  
«Η υποχωρητικότητα σε όλους τους τομείς, απέναντι, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και απέναντι σε φίλους, συμμάχους, ενώσεις, πρέπει να σταματήσει.  Ξεκινάει από το προσφυγικό και πάει σε όλα τα υπόλοιπα».
Για τη «στρατικοποίηση των διεθνών σχέσεων και τη σχετικοποίηση της ισχύος», μίλησε, ο διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης, Θέμης Τζήμας.

Τις συζητήσεις συντόνισαν η επίκουρος καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Μαρία Καβάλα, ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος, ‘’Αρης Στυλιανού,  ο καθηγητής του ίδιου τμήματος Διονύσιος Δρόσος και η διδάκτωρ, Βασιλική Λάζου.

Φάνης Γρηγοριάδης

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play