Θύελλα αντιδράσεων για την απόφαση του δημάρχου Κορδελιού – Ευόσμου να καταργήσει την παρέλαση στο Κορδελιό

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου η απόφαση του δημάρχου, Κλεάνθη Μανδαλιανού να θεσμοθετήσει ενιαία παρέλαση – Καταστηματάρχες που περίμεναν αυτή τη μέρα για να καλύψουν τα κενά που άφησε πίσω της η πανδημία, κάνουν λόγο για οικονομική καταστροφή

Ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου προχώρησε σε μια νέα απόφαση αναφορικά με την διεξαγωγή των τοπικών παρελάσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός, προχωρά στη θεσμοθέτηση ενιαίας παρέλασης για τα σχολεία των δημοτικών ενοτήτων Ελευθερίου Κορδελιού και Ευόσμου, δέκα χρόνια μετά την συνένωση των δύο ιστορικών δήμων, καθώς όπως υποστηρίζει «οι χωριστές παρελάσεις δεν βοηθούν στην ενότητα του Δήμου».

Συγκεκριμένα, και με βάση την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, «κορμοί» της ενιαίας παρέλασης θα είναι οι οδοί Φ. Φλώρου και Μ. Αλεξάνδρου, που συνδέουν τα δύο δημοτικά διαμερίσματα. Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου θα έχει “πυρήνα” της τη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού, καθώς θα αποτελεί την αφετηρία έναρξής της, ενώ η αντίστοιχη της 25ης Μαρτίου θα έχει ως αφετηρία τη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου, με αντίστροφη πορεία τερματισμού το Ελευθέριο Κορδελιό.

«Αποφασίζουμε και διατάζουμε»

Με ανακοίνωσή του ο εμπορικός σύλλογος Ελευθερίου – Κορδελιού εκφράζει τη δυσαρέσκειά του υποστηρίζοντας πως για ακόμα μια φορά, η διοίκηση του δήμου φροντίζει να απαξιώσει και να υποβαθμίσει με κάθε τρόπο τον εμπορικό κόσμο αλλά και ολόκληρη την κοινότητα του Ελευθερίου Κορδελιού.

Η άποψη που σχηματίζει ο σύλλογος έπειτα από την εν λόγω απόφαση είναι πως η διοίκηση απέφυγε να φέρει το θέμα σε διαβούλευση και να συζητήσει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ενώ όπως φαίνεται επέλεξε να λειτουργήσει αυτοβούλως και ανεξάρτητα από τις εμπορικές ανάγκες των τοπικών καταστημάτων προκαλώντας εσωτερικούς διχασμούς.

Μέχρι στιγμής τα μηνύματα που μετέφερε ο δήμος προς τους πολίτες και κυρίως στους καταστηματάρχες ήταν βασισμένα στις σχέσεις συνεργασίας, συνεννόησης και αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο ενοτήτων, γεγονός που αναιρείται από τη νέα απόφαση. Οι ξαφνικές αποφάσεις και οι προτεραιότητες της διοίκησης προκαλούν δεύτερες σκέψεις, φέρνοντας στην επιφάνεια για ακόμα μια φορά το αίσθημα της ανασφάλειας στους κατοίκους.

Οικονομική ασφυξία καταγγέλλει ο Εμπορικός Σύλλογος Κορδελιού

Ο σύλλογος αναφέρει πως παραδοσιακά οι εκδηλώσεις εορτασμού των εθνικών εορτών και των παρελάσεων είναι πόλος έλξης για τον κόσμο, κυρίως σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που όλοι έχουν την ανάγκη για κάθε είδος ψυχικής ανάτασης και διασκέδασης. Αποτελούσαν πάντα εκτός από κομμάτι της κοινωνικής ζωής και μια μικρή οικονομική ανάσα για τον εμπορικό κόσμο και ιδιαίτερα της εστίασης.

Εκπρόσωποι του συλλόγου αιτούνται την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης απόφασης από τη διοίκηση, με πίστη πως μπορεί να ήταν απλά μια λάθος εκτίμηση που δεν έκρυβε κανέναν απολύτως δόλο.

Κλείνοντας, καθιστούν σαφές πως δεν διαπραγματεύονται οποιαδήποτε απόφαση μπορεί να προκαλέσει στους δημότες της κοινότητας το αίσθημα της απαξίωσης, κοινωνικής ή οικονομικής.

Ο κος Λάζαρος Σουπιάδης, πρώην υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΑΝΑ και επιχειρηματίας, δήλωσε στο politic.gr πως διαφωνεί με τη νέα απόφαση του δημάρχου χαρακτηρίζοντάς τη διχαστική. Υποστήριξε πως η κατάργηση της παρέλασης θα μειώσει την εμπορική δραστηριότητα των καταστημάτων εστίασης του Κορδελιού, τη στιγμή που ήδη παλεύουν να κρατηθούν μετά την πανδημία. «Οι καταστηματάρχες περίμεναν έσοδα από τη μέρα των παρελάσεων όμως τώρα δεν θα τα καταφέρουν», ανέφερε ο κ Σουπιάδης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε κυρίως στο ανταγωνιστικό κλίμα που υπάρχει εδώ και χρόνια ανάμεσα στις δύο ενότητες και εκτίμησε πως η νέα απόφαση θα πυροδοτήσει νέες εντάσεις και διχόνοια μεταξύ των πολιτών. Παράλληλα, ο κ. Σουπιάδης έκανε λόγο για συνωστισμό καθώς όπως όλα δείχνουν, η ενιαία παρέλαση θα απορροφήσει όλο τον κόσμο σε ένα μέρος και αυτό θα ενισχύσει την διασπορά του κορονοϊού.

Πώς απαντά η διοίκηση

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου δήλωσαν στο politic.gr ότι συμφωνούν με τις αποφάσεις του δημάρχου και υποστήριξαν ότι «όπως σε κάθε δήμο έτσι και στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου θα πρέπει να γίνεται μια παρέλαση και όχι δύο – τρεις διαφορετικές».

Ερωτηθείς για το οικονομικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κατάργηση της παρέλασης στην αγορά του Κορδελιού, ο κ Κωνσταντίνος Αμανατιάδης, αντιδήμαρχος οικονομικών στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου δήλωσε σύμφωνος με την απόφαση του δημάρχου και όπως είπε «δεν θα έχει μεγάλη διαφορά διότι οι αποστάσεις είναι μικρές και ο κόσμος θα μοιραστεί σε όλα τα καταστήματα εστίασης όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια».

Το politic.gr κατάφερε μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες να επικοινωνήσει με τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Νέστορα Λαφαζανίδη, ο οποίος επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και απέφυγε να τοποθετηθεί περί του θέματος.

Η κα Παμπουκίδου Αθηνά, αντιδήμαρχος Πολιτισμού, απέφυγε και η ίδια να τοποθετηθεί διότι όπως υποστήριξε δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά της να σχολιάσει την εν λόγω απόφαση του δημάρχου. «Φυσικά και έχω άποψη» τόνισε, ωστόσο απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες.

Από την πλευρά του, ο κος Γιώργος Σταυρίδης, πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, υποστήριξε πως συμφωνεί με τη συγχώνευση των δύο παρελάσεων, ωστόσο είπε πως «θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί νωρίτερα οι καταστηματάρχες για αυτή την απόφαση, πράγμα το οποίο δεν έγινε και ήταν λάθος», κατά τον ίδιο.

Ο κος Σταυρίδης δήλωσε υπέρ της απόφασης και τόνισε πως «πρέπει να γίνουν συζητήσεις για να καταλάβουν ακόμα και αυτοί που διαφωνούν πως η απόφαση πάρθηκε για καλό». Έδωσε δίκαιο στους καταστηματάρχες που παραπονέθηκαν και σημείωσε ότι όλα θα φανούν στην πράξη, τονίζοντας πως «η κάθε άποψη είναι δεκτή και ο δήμος είναι πρόθυμος για συζήτηση».

«Οι επαγγελματίες εκφράζουν μια αγωνία και η διαφωνία τους είναι σεβαστή. Σε κάποια πράγματα έχουν δίκαιο. Έπρεπε να γίνει μια διαβούλευση με τους φορείς», δήλωσε ο κος Σταυρίδης.

Πώς αντιδρά η αντιπολίτευση

Την άποψη του για την θεσμοθέτηση της ενιαίας παρέλασης εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Ξεκινάμε από την αρχή» Ιωάννης Καμαρινός, ο οποίος δήλωσε αντίθετος με την απόφαση και την χαρακτήρισε βεβιασμένη. «Θα έπρεπε να γίνει διαβούλευση για να μπορέσουν όλοι οι φορείς, εμπορικοί και πολιτιστικοί να ενημερωθούν και να καταφέρουν να αφομοιώσουν τις αλλαγές που επιχειρεί η διοίκηση. Η αγορά του Κορδελιού φέτος δεν πιστεύω ότι θα ερημώσει αλλά σίγουρα δεν θα έχει την επιτυχία που είχε άλλες χρονιές».

Άκρως απαράδεκτη έκρινε την απόφαση του κ Μανδαλιανού, και ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Αλεξανδρίδης Λευτέρης, ο οποίος εστίασε κυρίως στην απόφαση που πάρθηκε χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και ενημέρωση των φορέων ακόμα και των πολιτιστικών συλλόγων. «Ο Δήμος δεν έχει μάθει να κάνει διαβουλεύσεις σε καμία μεγάλη απόφαση. Δείχνει στον κόσμο πως λειτουργεί με «το αποφασίζω και διατάζω». Ο κόσμος είναι απέναντι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάργηση της παρέλασης από την δημοτική ενότητα του Κορδελιού θα επηρεάσει ψυχολογικά και οικονομικά τον κόσμο. «Αν ήταν ολοκληρωμένη η πρόταση και είχαν ενημερώσει σωστά από πριν ίσως τότε να είχαν με το μέρους τους όλους τους φορείς χωρίς εντάσεις και προβλήματα» δήλωσε ο κ. Αλεξανδρίδης.

Ο πρώην δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας έκανε λόγο για λανθασμένη απόφαση της διοίκησης και όπως δήλωσε στο politic.gr, η απόφαση πρέπει άμεσα να ανακληθεί! Όπως είπε οι δύο κοινότητες έχουν διαφορετική εμπορική δραστηριότητα και η μια παρέλαση δεν μπορεί να καλύψει και τις δύο πλευρές.

«Η αγορά του Κορδελιού θα μαραζώσει», είπε χαρακτηριστικά ο κος Σούλας.

Το politic συνάντησε ορισμένους από τους καταστηματάρχες οι οποίοι εξέφρασαν την δυσαρέσκεια αλλά και την αγωνία τους για την ζημία που θα υποστούν οι επιχειρήσεις τους την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου.

Δείτε τι είπαν στην κάμερα του politic.gr δημότες του Κορδελιού και επιχειρηματίες τοπικών καταστημάτων:

Δείτε επίσης: Πηγές υπουργείου Εσωτερικών: Κανονικά οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr