Ποιες εκθέσεις προτιμούν και ποια είναι τα αντικίνητρα για μια επίσκεψη;
Θετική σε γενικές γραμμές θεωρούν εννέα στους δέκα (88,7%) Θεσσαλονικείς την επίδραση της εκθεσιακής δραστηριότητας στην πόλη, σε όρους οικονομικούς και κοινωνικούς, ενώ περίπου οκτώ στους δέκα (ποσοστό 78,4%) έχουν επισκεφτεί την τελευταία πενταετία τουλάχιστον μία από τις εμπορικές εκθέσεις, που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη. Σε αντίθεση μάλιστα με ό,τι καταγράφουν οι έρευνες διεθνώς, οι πολίτες στη Θεσσαλονίκη επισκέπτονται τις εκθέσεις κυρίως για ενημέρωση-πληροφόρηση και διασκέδαση-ψυχαγωγία, όταν στο εξωτερικό οι άνθρωποι τις επιλέγουν αποκλειστικά βάσει οικονομικών παραμέτρων.
Ο βαθμός ικανοποίησης των ερωτώμενων από τη συμμετοχή τους στις εκθέσεις της Θεσσαλονίκης φαίνεται να είναι αρκετά υψηλός, ενώ όσοι δεν έχουν επισκεφτεί κάποια διοργάνωση την τελευταία πενταετία δήλωσαν μεταξύ άλλων ως αντικίνητρα την έλλειψη ενδιαφέροντος για τη θεματολογία, αλλά και χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκεται το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ-Helexpo AE. Οι Θεσσαλονικείς θεωρούν ακόμα ότι η εκθεσιακή δραστηριότητα δεν δημιουργεί σημαντικής έντασης πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή ηχορύπανσης, αν και πιστεύουν ότι επιδρά σημαντικά στη δημιουργία κυκλοφοριακών προβλημάτων.
Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του δρος Δημήτριου Κουρκουρίδη, υπό την επίβλεψη του αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Φραγκόπουλου. Στην έρευνα, που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2021, συμμετείχαν περισσότεροι από 1.100 πολίτες της Θεσσαλονίκης, 50 εκθέτες και 50 επισκέπτες εκθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, και 15 εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Αντικείμενο της έρευνας είναι οι κοινωνικοχωρικές διαστάσεις των εκθέσεων και των αλληλεπιδραστικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των εκθέσεων και των πόλεων που τις διοργανώνουν.
Ένα από τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας είναι ότι οι ερωτηθέντες θεωρούν τη σχέση της εκθεσιακής δραστηριότητας με την πόλη της Θεσσαλονίκης ως αλληλεπιδραστική και αμφίδρομη. Σχετικά με τις θετικές οικονομικές επιδράσεις της εκθεσιακής δραστηριότητας, η σημαντικότερη -βάσει των απαντήσεων στα ερωτηματολόγια, σε μια κλίμακα από το 1 (καθόλου σημαντική) ώς το 5 (πολύ σημαντική)- είναι η ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης (Μ.Ο. 3,97), ενώ ακολουθούν η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων (3,79), η επαφή τους με μεγάλες διεθνείς εταιρείες (3,74), η τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας (3,70), η ανταλλαγή τεχνογνωσίας (3,67) και η ενίσχυση της απασχόλησης (3,67).
Ποιες εκθέσεις προτιμούν οι Θεσσαλονικείς και γιατί τις επισκέπτονται;
Οι εκθέσεις που προτιμώνται περισσότερο από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης είναι η Διεθνής Έκθεση του Σεπτεμβρίου (το 89,7% όσων επισκέφτηκαν τουλάχιστον μια έκθεση την τελευταία πενταετία δήλωσε πως έκοψε εισιτήριο και στη ΔΕΘ του φθινοπώρου), η αγροτική Agrotica (15,8%), η τουριστική Philoxenia (15%), η Book Fair για το βιβλίο (20%) και η καλλιτεχνική ART Thessaloniki (10,6%). Ποσοστό 5,7% του δείγματος ανέφερε ότι έχει επισκεφθεί κάποια άλλη έκθεση ή εκδήλωση, κυρίως θεματικά πάρκα όπως το «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας», «Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» και «Οι 12 Άθλοι του Ηρακλή», αλλά και μικρότερες κλαδικές εκθέσεις ιδιωτών διοργανωτών, όπως είναι για παράδειγμα η «Έκθεση Βεργίνα», η «Έκθεση Beauty Macedonia» και η «Έκθεση Pharma Point», αλλά και φεστιβάλ-events, όπως τα «Beer Festival» και «Burger Festival».
Οι ερωτηθέντες αναφέρουν ως κύριο λόγο της επίσκεψής τους σε μια διοργάνωση την ενημέρωση-πληροφόρηση σε ποσοστό 73,3% και τη διασκέδαση-ψυχαγωγία σε ποσοστό 70,7%. Ακολουθούν οι άμεσες αγορές με ποσοστό 31,2%, η δικτύωση και η επαφή με συνεργάτες με 22,8% και εμπορικοί λόγοι με 6,7%. «Παγκοσμίως, όλοι οι λόγοι/στόχοι επίσκεψης στις εκθέσεις παγκοσμίως είναι καθαρά οικονομικοί και έρχονται σε αντίθεση με την ποικιλία λόγων/στόχων που δηλώνουν οι επισκέπτες των εκθέσεων της Θεσσαλονίκης. Η διαφοροποίηση αυτή αναδεικνύει, τον υβριδικό χαρακτήρα της εκθεσιακής δραστηριότητας της Θεσσαλονίκης, που ξεφεύγει από τα στενά όρια των γεγονότων οικονομικού χαρακτήρα που επικρατεί διεθνώς. Συνεπώς, οι εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη συνδυάζουν πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαδραματίζουν έναν ευρύτερο και πολυλειτουργικό ρόλο» επισημαίνεται στην έρευνα.
Ο βαθμός ικανοποίησης των λόγων/στόχων των ερωτώμενων από τη συμμετοχή τους στις εκθέσεις της Θεσσαλονίκης φαίνεται να είναι αρκετά υψηλός, καθώς το 54,2% των ερωτώμενων δηλώνει ότι οι λόγοι/στόχοι της επίσκεψή του στις εκθέσεις της Θεσσαλονίκηςεπιτεύχθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, το 22,4% σε μέτριο και το 21,0% σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Αντίθετα τα ποσοστά αρνητικών απαντήσεων είναι εξαιρετικά χαμηλά, καθώς μόλις το 2,0% δηλώνει ότι οι λόγοι επίσκεψης επιτεύχθηκαν ελάχιστα και μόλις το 0,5% ότι δεν επιτεύχθηκαν καθόλου.
Ποια είναι τα αντικίνητρα για επίσκεψη στις εκθέσεις και πώς επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των Θεσσαλονικιών;
Από τους ερωτώμενους που δεν έχουν επισκεφθεί την τελευταία πενταετία κάποια έκθεση που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, ζητήθηκε να εξηγήσουν για ποιο λόγο δεν περιηγήθηκαν σε κάποια από αυτές, με μια ανοικτού τύπου απάντηση. Δόθηκαν απαντήσεις όπως «η θεματολογία των σημερινών εκθέσεων δεν με αφορά», «δεν έχω τη διάθεση πλέον να επισκέπτομαι εκθέσεις και να βρίσκομαι σε συνωστισμό», «δεν επισκέπτομαι τις εκθέσεις, γιατί είναι δύσκολη η πρόσβαση στο χώρο με τόσο κόσμο, πού να παρκάρω», «δεν έρχομαι στις εκθέσεις γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσω τα λεωφορεία που τα αποφεύγω λόγω συνωστισμού, με το ΙΧ θα ταλαιπωρηθώ να παρκάρω» και «μένω σε περιοχή που είναι μακριά από την έκθεση και για να έρθω απαιτείται αρκετός χρόνο και μου φαίνεται ταλαιπωρία».
Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει η εκθεσιακή δραστηριότητα της Θεσσαλονίκης την καθημερινή ζωή των πολιτών, θετικά ή αρνητικά, το 55,3% δηλώνει πως δεν την επηρεάζει. Ποσοστό της τάξης του 35,7% των ερωτώμενων «βλέπει» θετική επίδραση και μόλις το 8,9% αρνητική. Οι απαντήσεις αυτές θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους μελετητές, να υποδηλώνουν και την περιορισμένη χρονικότητα της επίδρασης: η εκθεσιακή δραστηριότητα δεν επιδρά στο συνεχές της καθημερινής ζωής των πολιτών, καθώς έχει μια συγκεκριμένη περιορισμένη διάρκεια και δεν αφήνει ευρύτερες επιδράσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, παρά μόνο τις μέρες των εκθέσεων.
Δείτε επίσης: Κιλκίς: Στην τελική ευθεία η κατασκευή του νέου κτιρίου του «Οίκου Ευγηρίας Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων»
- Givenchy Gate: Τι θα έλεγε η ανθρωπίστρια Όντρεϊ Χέπμπορν στην Ιβάνκα Τραμπ;
- Ζαφείρης: «Έχω μιλήσει στους συμπαίκτες μου για τον Κωνσταντέλια»
- Σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ
- Αταμάν: Δεν θα αποκτήσουμε παίκτη απλώς για να κάνουμε μεταγραφή
- Αυστηρές προειδοποιήσεις Τραμπ προς τη Ρωσία για τις κυρώσεις αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία για την Ουκρανία
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr
©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ