Τη συνέχιση της λειτουργίας τριών λιγνιτικών μονάδων και μετά το 2023 ζητούν οι εκπρόσωποι εταιριών

Τη συνέχιση της λειτουργίας τριών λιγνιτικών μονάδων και μετά το 2023 ζητούν οι εκπρόσωποι εταιριών

Σε κατάσταση συναγερμού ενόψει των σχεδίων της κυβέρνησης για την παύση όλων των λιγνιτικών μονάδων το 2023, έχουν τεθεί οι εργοληπτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ενεργειακής λεκάνης Κοζάνης- Πτολεμαΐδας- Αμυνταίου. Σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στην Πτολεμαΐδα αποφάσισαν να εκλέξουν συντονιστική επιτροπή, που θα αναλάβει το αμέσως προσεχές διάστημα τις επαφές με την ΔΕΗ, την περιφερειακή αρχή και την κυβέρνηση. 
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης εργοληπτικής εταιρίας, Νίκος Λυσσαρίδης, «είμαστε πάνω από 50 εταιρίες και απασχολούμε πλέον από 3.500 άτομα με κύριο αντικείμενο τις χωματουργικές εργασίες, τις μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές κατασκευές και συντηρήσεις στο λεκανοπέδιο, ενώ εάν υπολογίσουμε και τις επιχειρήσεις που κινούνται δορυφορικά στην ΔΕΗ και εξαρτώνται από την λειτουργία της μιλάμε για περίπου δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας. 
Ο κ. Λυσσαρίδης, που είναι και αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας σε θέματα Ανάπτυξης, επεσήμανε ότι απ’ όλους τους συμμετέχοντες στο συντονιστικό όργανο που έχει συσταθεί, «έχει τεθεί ως άμεση προτεραιότητα, η συνέχιση της λειτουργίας των ατμοηλεκτρικών μονάδων, της Μελίτης στην Φλώρινα, της 5ης μονάδας του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου στην Κοζάνη και της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5, που θα τεθεί σε λειτουργία το 2021. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ο χρόνος της παράτασης ζωής των μονάδων θα πρέπει «να εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα τεθούν στο τραπέζι και που με κάποιο τρόπο θα απαντούν στο ερώτημα τι θα κάνουν οι 10.000 άνθρωποι όταν θα σταματήσει να υφίσταται η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων». 
Αναφέρθηκε ακόμη σε θέματα, στα οποία θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες απαντήσεις, όπως «των αποκαταστάσεων των εδαφών που θα προκύψουν από την άμεση παύση της λειτουργίας των ορυχείων» και προανήγγειλε τη διοργάνωση ανοικτής ημερίδας συζήτησης για το θέμα «των επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης και την επόμενη ημέρα»  που θα γίνει τον πρώτο μήνα του 2020, όπου θα καλεστούν να συμμετάσχουν επιστήμονες, εκπρόσωποι φορέων, η τοπική αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας. 
Τέλος ανέφερε ότι από τις αρχές του 2020 θα υπάρξουν εταιρίες που «θα προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση του προσωπικού τους εξαιτίας  της μειούμενης δραστηριότητας της ΔΕΗ. Στην συντονιστική επιτροπή που έχει ορισθεί συμμετέχουν οι Νίκος Λυσσαρίδης, Κλεάνθης Ακτενίζογλου, Στέφανος Κωνσταντινίδης, Ιάκωβος Παντελίδης και ο πρόεδρος του ΕΒΕ ΠΕ Κοζάνης, Νίκος Σαρρής. 

Σπύρος Κουταβάς
 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play