Τιμητική εκδήλωση για την Αλίκη Αρούχ από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Τιμητική εκδήλωση για την Αλίκη Αρούχ από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Αυτό το βραβείο είναι πολύ σημαντικό για εμένα και θα ήθελα να το αφιερώσω σε όλους αυτούς που έχουν όνομα, έχουν ιστορία και μου επιτρέπουν κάθε μέρα, μέσα από τα ίχνη του πολύτιμου αρχείου μας, να μπαίνω στις ζωές τους κυριολεκτικά. Κρατώντας στα χέρια της την τιμητική πλακέτα που μόλις είχε παραλάβει από τα χέρια του προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαβίδ Σαλτιέλ, η υπεύθυνη του Ιστορικού Αρχείου της ΙΚΘ, Αλίκη Αρούχ, είχε ένα εγκάρδιο «ευχαριστώ» ως «αντίδωρο» όχι μόνο για το Συμβούλιο της Κοινότητας που την τίμησε, αλλά και για όλους όσοι γέμισαν από νωρίς την αίθουσα του Κοινοτικού Κέντρου της ΙΚΘ, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης.

Καταξιωμένοι ιστορικοί, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, μέλη της Κοινότητας, πολλοί συγγενείς και φίλοι -κάποιοι μάλιστα ταξίδεψαν από μακριά γι’ αυτό τον σκοπό- όλοι ήταν εκεί για να μοιραστούν τη δική τους μοναδική ιστορία με την υπεύθυνη του Ιστορικού Αρχείου της ΙΚΘ. Η Αλίκη Αρούχ, παρά τις δυσκολίες που συνεπάγεται η διαχείριση τόσο σημαντικών αρχείων, κατορθώνει ν’ αναγνωρίζει την αξία κάθε λεπτομέρειας, κάθε εγγράφου, κάθε εικόνας. Η μνήμη είναι το πιο ισχυρό εργαλείο για να κατανοήσουμε την ιστορία μας και να βρούμε τη θέση μας σ’ αυτήν.

Όλοι όσοι μίλησαν για το έργο της αναφέρθηκαν στην έντονη σύνδεση που η ίδια νιώθει με τα πρόσωπα και τις οικογένειες που επανασυνδέονται μέσω του Αρχείου, καθώς και στις αδιάκοπες προσπάθειές της να διασωθεί η ιστορία της εβραϊκής κοινότητας. Θυμήθηκαν προσωπικές στιγμές -άλλες συναισθηματικά φορτισμένες κι άλλες με μια δόση χιούμορ- και όλοι συμφώνησαν ότι η αξία του έργου της Αλίκης Αρούχ είναι πραγματικά ανεκτίμητη.

Η Αλίκη, χωρίς να κρύβει τη συγκίνησή της για την τιμή που της επεφύλαξε η ΙΚΘ, αναφέρθηκε στην πρώτη της επαφή με το Αρχείο το 2009, όταν ο πρόεδρος της Κοινότητας την κάλεσε να εργαστεί εκεί. «Κατέβηκα στο αρχείο, και σιγά σιγά άρχισα με τα δυο μου χέρια να ξεσκονίζω -κυριολεκτικά και μεταφορικά. Πολύ γρήγορα κατάλαβα ότι μέσα από τους φακέλους ξαναζωντάνευε μπροστά μου όλη η ιστορία της Κοινότητας», είπε.

Εξομολογήθηκε ότι ποτέ δεν αισθάνεται μόνη, παρ’ όλο που είναι πρακτικά η μόνη υπάλληλος στο Αρχείο, γιατί κάθε μέρα που σκύβει το κεφάλι της σε ένα έγγραφο, ξαφνικά ζωντανεύουν όλοι οι πρόγονοί μας, όλα τα ονόματα, όλοι οι άνθρωποι που πέρασαν από την κοινότητα.

Κλείνοντας, δήλωσε ευλογημένη που εργάζεται σε έναν τομέα που αγαπά και ευχαρίστησε για ακόμα μία φορά όσους μίλησαν για την ίδια.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ, Δαβίδ Σαλτιέλ, μίλησε για την αφοσίωση της Αλίκης Αρούχ και την οργανωμένη δουλειά της για την οργάνωση του αρχείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας. «Η δουλειά της Αλίκης δεν είναι απλώς μια εργασία, αλλά ένα ζωντανό αντικείμενο της κοινότητας», σημείωσε.

Για το έργο και την προσωπικότητα της Αλίκης Αρούχ μίλησαν αναλυτικά αρκετοί ομιλητές, ενώ βίντεο από ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί της προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Μερικές από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς περιλάμβαναν το ηχογραφημένο μήνυμα του γιου της, Λέων, καθώς και το ευχαριστώ της μητέρας της σε όλους τους παρευρισκομένους.

Την εκδήλωση συντόνισε η Μαριάννα Κυρίτση, η οποία ανέγνωσε τους χαιρετισμούς από άλλες Ισραηλιτικές Κοινότητες.

Loading

Play