Συνεργασία με δύο Ελληνοαμερικανίδες startuppers, για την τοποθέτηση αφεψημάτων ελληνικών φυτών στην αγορά των ΗΠΑ, άρχισε πρόσφατα η ομάδα της ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης Νatural Food Additives (NFA), η οποία μεταποιεί συστηματικά τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, για να παραλάβει φυσικά εκχυλίσματα και να τα διαθέτει ως πρώτες ύλες σε βιομηχανίες τροφίμων.
Η NFA συμμετέχει για πρώτη φορά φέτος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνιδρυτής της, μηχανολόγος μηχανικός Μηνάς Σούλης, “ είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την παρουσία μας στην 84η ΔΕΘ, αφού μας δόθηκε η ευκαιρία να συστηθούμε στους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, στην οποία και βρίσκεται ένα πολύ μεγάλο πλήθος εταιρειών που δραστηριοποιείται στον χώρο της αγροδιατροφής”.
Μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα η NFA
“ Στην Ελλάδα έως σήμερα δεν υπάρχει καμιά άλλη εταιρεία που να δραστηριοποιείται στη μεταποίηση και ολιστική αξιοποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών για την παραγωγή βιολειτουργικών φυσικών πρώτων υλών, τα οποία προορίζονται για τη χρήση τους από τη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών ως φυσικά πρόσθετα”, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η χημικός μηχανικός, Δρ. Ελένη Γώγου, συνιδρύτρια της εταιρείας, προσθέτοντας: “ αυτό είναι και το παράδοξο, αν αναλογιστεί κάποιος τον πλούτο και τη βιοποικιλότητα που παρουσιάζει η ελληνική χλωρίδα”.
Η συνεργασία με τις δύο Ελληνοαμερικανίδες ξεκίνησε στο πλαίσιο της εντατικής προσπάθειας που πραγματοποιεί την τρέχουσα περίοδο η NFA, για την ανάπτυξη νέων εκχυλισμάτων και αφεψημάτων, με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων, “ που συνδέονται με πολλαπλά οφέλη στη διατροφή και την ευεξία των καταναλωτών”, σημείωσε η ίδια. Οι δύο Ελληνοαμερικανίδες, εξήγησε, “ φιλοδοξούν να συστήσουν εκ νέου στους Αμερικανούς καταναλωτές την πλούσια χλωρίδα της Μεσογείου και της Ελλάδας και τα οφέλη της”, ενώ πρόσθεσε ότι “ η συγκεκριμένη συνεργασία γεννήθηκε μέσα από το δίκτυο καλλιεργητών αρωματικών φυτών που έχουμε ξεκινήσει να εδραιώνουμε”.
Οι πέντε πελάτες και η προσφορά εκτεταμένης εμπορικής διάρκειας στα τρόφιμα
Όπως εξήγησε η κ. Γώγου, η NFA έχει συνολικά τέσσερις πελάτες στην Ελλάδα και έναν στη Γαλλία. Πρόκειται για εταιρείες τροφίμων και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες καλλυντικών στην Ελλάδα, οι οποίες και χρησιμοποιούν τα εκχυλίσματα της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας, για να βελτιστοποιήσουν την ποιότητα των προϊόντων τους, αλλά και για να εξασφαλίσουν σημαντική επιμήκυνση της εμπορικής διάρκειας ζωής τους.
“ Ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας και εφαρμογής των προϊόντων μας ήταν η συνεργασία μας με μια νέα ελληνική εταιρεία παραγωγής snacks οι οποίοι στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους αντιμετώπισαν το πρόβλημα της περιορισμένης διάρκειας ζωής των προϊόντων τους”, σημείωσε η ίδια.
Γενικότερα, οι Έλληνες παραγωγοί τροφίμων στην προσπάθεια τους να μπορέσουν να εξάγουν τα προϊόντα τους καλούνται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των διεθνών δικτύων διανομής για εκτεταμένη εμπορική διάρκεια ζωής και στο πλαίσιο αυτό, η κ. Γώγου επισήμανε ότι τα προϊόντα της NFA “ μπορούν να τους βοηθήσουν να επιτύχουν έως και 100% αύξηση της διάρκειας ζωής των προϊόντων τους, δίνοντάς τους έτσι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για εξωστρέφεια και εξαγωγές”.
Οι πιλοτικές δοκιμές χρήσης των εκχυλισμάτων με μεγάλες εταιρείες τροφίμων
Πέρα από τους υπάρχοντες πελάτες της η NFA τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιεί πιλοτικές δοκιμές χρήσης των εκχυλισμάτων της, σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες τροφίμων. “ Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα είναι πολύ ικανοποιητικά οπότε ευελπιστούμε στο άμεσο μέλλον να υλοποιηθούν και νέες συνεργασίες οι οποίες θα εξασφαλίσουν την αύξηση του κύκλου εργασιών της NFA” επισήμανε η κ.Γώγου.
Φέτος, η NFA έχει μεταποιήσει 200 kg αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών, τα οποία ήταν αρκετά για να ανταποκριθούμε στις παραγγελίες των πελατών της, “ παρόλα αυτά η μονάδα παραγωγής μας, η οποία έχει ολοκληρωθεί και εγκατασταθεί στον Ταύρο Αττικής, μπορεί να υποστηρίξει τη μεταποίηση έως και τριών τόνων ετησίως” τόνισε.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
Οι επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύεις των τελευταίων χρόνων, επιβεβαιώνουν ότι στα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά περιέχονται πολύτιμα βιοενεργά συστατικά, όπως για παράδειγμα φαινολικές ενώσεις με υψηλή αντιοξειδωτική δράση. “ Η ενσωμάτωση αυτών των ενώσεων σε προϊόντα τροφίμων και καλλυντικών μπορούν να ενισχύσουν την ποιότητα και σταθερότητά τους, ενώ συνδέονται με οφέλη όσον αφορά την υγεία των καταναλωτών”, υπογράμμισε ο χημικός Δρ Δημήτρης Τσιμογιάννης, συνιδρυτής της εταιρείας, εκφράζοντας ωστόσο την απορία του για το γεγονός ότι “ η χρήση βιοενεργών συστατικών από αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά από τη βιομηχανία τροφίμων (και ιδιαίτερα την ελληνική) δεν έχει την αναμενόμενη διείσδυση”.
Τα εκχυλίσματα της NFA είναι εξατομικευμένα, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τις εταιρείες/πελάτες της και έχουν υλοποιηθεί έτσι, ώστε η χρήση τους να μην απαιτεί περίπλοκους χειρισμούς ή τροποποίηση των γραμμών παραγωγής.
“ Το γεγονός ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν διαθέτουν Τμήματα R&D, έχει ως αποτέλεσμα να έχουν πρόσβαση σε φυσικά λειτουργικά συστατικά μόνο μέσω εμπορικών αντιπροσώπων. Τα μέλη της NFA καταγράφουν λεπτομερώς τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προσφέρουν υπηρεσίες R&D, ώστε η επιστημονική καινοτομία να βρει εφαρμογή και σε ελληνικές εταιρείες μικρότερου μεγέθους”, τόνισε.
H στρατηγική και φιλοσοφία της NFA είναι να παράγει φυσικά εκχυλίσματα εξατομικευμένα στις ανάγκες των πελατών της, αφού η διαδικασία αυτή “ δίνει στην νεοφυή εταιρεία τη δυνατότητα να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους πελάτες της, κάτι που αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της σε σχέση με ανταγωνιστικές εταιρείες του εξωτερικού που παράγουν παρόμοια προϊόντα. Αυτό που αναδεικνύουμε κάθε φορά στους πελάτες μας, είναι ότι η NFA δεν περιορίζεται στο ρόλο του προμηθευτή α’ υλών, αλλά αξιώνει να προσφέρει εφαρμογές των φυσικών εκχυλισμάτων με έντονο καινοτομικό προσανατολισμό”, ξεκαθάρισε.
Η “ γέννηση” της Natural Food Αdditives και το όραμα
Η ΝFA δημιουργήθηκε από τους Δρ. Δημήτρη Τσιμογιάννη, Δρ. Ελένη Γώγου και Μηνά Σούλη, με την κυρία μεταξύ τους να τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι και τα τρία μέλη της νεοφυούς επιχείρησης διαθέτουν υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης, σπούδασαν/εργάζονται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και “ εδώ και πολλά χρόνια” δραστηριοποιούνται στα ερευνητικά πεδία της χημείας και τεχνολογίας τροφίμων και του βέλτιστου σχεδιασμού διεργασιών.
“ Στην πραγματικότητα η NFA προέκυψε από το όραμά μας να μεταφέρουμε πολυετή έρευνα και την εξειδικευμένη τεχνογνωσία μας στο συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων” υπογράμμισε η ίδια.
Οι τρεις συνεργάτες μας εξήγησαν ότι η επιχειρηματική ιδέα της NFA ξεκίνησε “ δειλά”, όπως οι ίδιοι υπογράμμισαν, το 2014 και, μετά από διάφορους ενδιάμεσους σταθμούς τελικά “ καρποφόρησε”, όπως είπαν χαρακτηριστικά.
“ Ήμασταν αρκετά διστακτικοί στο να τολμήσουμε το επιχειρείν αφού αναγνωρίζαμε τις δυσκολίες τις οποίες θα καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε. Οι δυσκολίες για μια νέα start-up, όπως τις βιώσαμε μέσα από την ίδρυση της NFA, σχετίζονται βασικά με το να εξασφαλιστεί το απαραίτητο κεφάλαιο εκκίνησης, αλλά και να επιτευχθούν τα ζητήματα που αφορούν τη δικτύωση και την προώθηση προϊόντων”.
Πρώτο ορόσημο για να ξεπεραστούν οι φόβοι και οι δυσκολίες και να τεθεί σε γραμμή αφετηρίας η NFA, αποτέλεσε «η φιλοξενία της ιδέας μας στη θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας του ΣΕΒ “Μαζί στην Εκκίνηση”. Δεύτερο ορόσημο, το οποίο και οδήγησε στην ίδρυση της εταιρείας “ ήρθε πριν δύο χρόνια με την εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ) στο πλαίσιο της δράσης “Νεοφυής Επιχειρηματικότητα”. Η δημόσια χρηματοδότηση ανέρχεται στα 60.000 ευρώ, τα οποία βέβαια δεν ήταν αρκετά οπότε και έχουμε χρησιμοποιήσει και ιδία κεφάλαια» τόνισαν.
Το όραμα των ανθρώπων της NFA είναι “ να συντελέσουμε στη δημιουργία ενός δικτύου συνεργατών με νέες ιδέες για την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση, ώστε να υλοποιηθεί η πεποίθησή μας ότι τα αρωματικά φυτά μπορούν να αξιοποιηθούν ολιστικά προς μεγάλο πλήθος νέων προϊόντων καινοτομίας”, επισήμανε ο κ. Σούλης.
Εξήγησε ότι το συγκεκριμένο δίκτυο θα έχει υψηλή καθετοποίηση από το χωράφι, στην πρωτογενή, δευτερογενή μεταποίηση και μέχρι την τελική εφαρμογή των εκχυλισμάτων και αποσταγμάτων σε προϊόντα τροφίμων και καλλυντικών.
Γνώμονας δε, του συγκεκριμένου δικτύου θα είναι σύμφωνα με τον ίδιο, η αξιοποίηση των παραπροϊόντων ή υποπροϊόντων της μιας επιχείρησης μεταποίησης ως πρώτες ύλες της επόμενης, σε μια αλυσίδα παραγωγής με βιώσιμα χαρακτηριστικά και περιβαλλοντική ευαισθησία προς παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. “ Στην NFA πιστεύουμε ακράδαντα ότι μέσα από συνέργειες μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να εργαστούμε για ένα πιο αισιόδοξο και δημιουργικό αύριο” ξεκαθάρισε χαρακτηριστικά.
Έλενα Αλεξιάδου