Την Κυριακή (22/9) Voltaroυμε για καλό σκοπό!

Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος οργανώνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τη διαδραστική εκδήλωση «Voltaρω 3» με θέμα την ηλεκτροκίνηση, που σκοπό έχει την ανάδειξη των καλών πρακτικών της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στις πόλεις, τη γνωριμία των πολιτών με αυτές και την ευαισθητοποίησή τους στα ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Η φετινή διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης (στο ύψος του μνημείου του Μ. Αλεξάνδρου) από τις 11:00 π.μ. έως τις 20:00 θα έχει όμως και έντονα κοινωνικό περιεχόμενο.

Άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης και γνωστές προσωπικότητες  της πόλης έχουν κληθεί να λάβουν μέρος μαζί με μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της εκδήλωσης σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό για να στηρίξουν μαζί το πολύπλευρο έργο του «Χαμόγελου του Παιδιού», κάνοντας… ποδήλατο.

Για το σκοπό αυτό, στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν διαθέσιμα 16 στατικά ποδήλατα (spin bikes), συνδεδεμένα σε γιγαντοοθόνη όπου θα εμφανίζονται τα χιλιόμετρα που θα «διανυθούν» με το καθένα.

Το σύνολο των χιλιομέτρων θα αποτιμηθεί σε παραγόμενη ενέργεια, η οποία θα κοστολογηθεί και το χρηματικό ποσό που θα αντιστοιχεί σε αυτήν θα διατεθεί από τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, σε εκπροσώπους του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Σε ό, τι αφορά τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς στις πόλεις, στο πλαίσιο του «Voltaρω 3» θα παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι σταθμοί φόρτισής τους, ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά μηχανάκια (scooter), ηλεκτρικά πατίνια, καθώς και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones).

Στους χώρους των περιπτέρων που θα διαμορφωθούν, θα υπάρχουν επίσης προσομοιωτής οδήγησης, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να ελέγξουν υπό την καθοδήγηση ειδικών του ΙΜΕΤ / ΕΚΕΤΑ την οδηγική τους συμπεριφορά σε σχέση με την παραγωγή καυσαερίων, καθώς και φορητή μονάδα μέτρησης των ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Επιπλέον θα διατεθούν στους επισκέπτες ηλεκτρικά πατίνια για δωρεάν βόλτες στο χώρο της εκδήλωσης, ενώ θα μπορούν να λάβουν μέρος σε κλήρωση με ηλεκτροκίνητα δώρα.

Για την επιτυχή πραγματοποίηση της εκδήλωσης, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συνεργάζονται εκτός των άλλων με το ΑΠΘ, το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ και την Αερολέσχη Σερρών.

Φορτίζουμε με οικολογικά…Volt την καθημερινότητά μας  για να την κάνουμε καλύτερη.

Το ακριβές πλάνο των εκθεμάτων

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ: BMW, Volvo, ΝΙSSAN, ENGIE- ΗΡΩΝ, ECOSUN, το όχημα τριών τροχών και σταθμός φόρτισής του της INTERACT, το βελτιωμένο μοντέλο του ηλεκτροκίνητου οχήματος ARISTURTLE του ΑΠΘ, κινητή μονάδα προσομοίωσης οδήγησης και Κινητή Μονάδα Μέτρησης Εναέριων Ρύπων του ΙΜΕΤ / ΕΚΕΤΑ.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ: Ηλεκτρικά ποδήλατα (Βrainbox)

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΑΤΙΝΙΑ:  Είκοσι ηλεκτροκίνητα πατίνια διατίθενται από την  εταιρία Lime για να «Voltaρουν» μικροί και μεγάλοι χωρίς χρέωση, στο χώρο της εκδήλωσης.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ MHXANAKIA (scooter): Honda Δαβανόπουλος και Interact.

DRONES: αεροελικόπτερα της Αερολέσχης Σερρών και  το εντυπωσιακό drone rx-4 multirole portable uas από το ερευνητικό project του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του ΑΠΘ.

Γιουτίκας: «Με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας»

Για την ξεχωριστή αυτή δράση, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κ. Γιουτίκας, δήλωσε:

«Οι δράσεις του “Voltάρω” ξεκίνησαν το 2017 με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής κουλτούρας στα θέματα που αφορούν στις μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Τρία χρόνια μετά, έχουμε καταφέρει να θέσουμε τα ζητήματα της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου στην Κεντρική Μακεδονία.

Το “Voltάρω3” πραγματοποιείται σε μια σαφώς καλύτερη συγκυρία και με ισχυρό το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας, κρίνοντας με βάση την υψηλή επισκεψιμότητα των δύο προηγούμενων διοργανώσεων.

Την ίδια ώρα, η λειτουργία του πρώτου κοινόχρηστου σταθμού δωρεάν φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπροστά από το νέο κτίριο της Περιφέρειας στην περιοχή του λιμανιού είναι γεγονός.

Παράλληλα προχωρά ο διαγωνισμός για την προμήθεια των πρώτων 14 ηλεκτρικών οχημάτων που θα ενταχθούν στο στόλο της ΠΚΜ, καθώς και 20 διπλών φορτιστών.

Στο μεταξύ, διασφαλίσαμε 2,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ δίνοντας  τη δυνατότητα και στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, να ανανεώσουν τους στόλους των δικών τους οχημάτων με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Δίνουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Σε πολλές πόλεις του εξωτερικού το έχουν καταφέρει. Μπορούμε και εμείς. Όλοι μαζί, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς και τα παιδιά μας σε βιώσιμες πόλεις».