Την προσφορά της ΧΑΝΘ, εξήρε ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του

Ακολούθησε ξενάγηση του κ.κ. Βαρθολομαίου στο μουσείο καλαθοσφαίρισης, όπου στελέχη της ΧΑΝΘ του δώρισαν μια μπάλα του μπάσκετ

Την Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε απόψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συμμετείχε σε εκδήλωση προς τιμήν του, με αφορμή και τον ένα αιώνα και πλέον από την ίδρυσή της.

Τον κ.κ. Βαρθολομαίο συνόδευαν ιεράρχες του Οικουμενικού θρόνου, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ενώ τον υποδέχθηκαν μπροστά στην είσοδο των αθλητικών της εγκαταστάσεων, η πρόεδρος Ελένη Αθανασιάδου και το διοικητικό συμβούλιο της, καθώς και νεολαίοι και μικρά παιδιά, μέλη της ΧΑΝΘ, με λουλούδια στα χέρια, τα οποία συνομίλησαν και φωτογραφήθηκαν μαζί του.

Ακολούθησε ξενάγηση του κ.κ. Βαρθολομαίου στο μουσείο καλαθοσφαίρισης, όπου στελέχη της ΧΑΝΘ του δώρισαν μια μπάλα του μπάσκετ, δεσμευόμενοι να παραδώσουν δεκαπέντε μπάλες σε μαθητές της Ίμβρου και μια ιστορική φανέλα του συλλόγου. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών και ακολούθησε η εκδήλωση της υποδοχής του στο κλειστό γυμναστήριο της ΧΑΝΘ.

“Η ΧΑΝΘ εξέφραζε καθόλη την πορεία της, και συνεχίζει και σήμερα να εκπροσωπεί, υψηλές αξίες: την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, τη δέσμευση, την εθελοντική προσφορά στο συνάνθρωπο, την αγάπη για τη φύση” είπε στο χαιρετισμό του  ο κ.κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: “Το έργο της μαρτυρεί τη μεγάλη αλήθεια, ότι ο άνθρωπος δεν είναι γεννημένος για να κλείνεται στο εγώ του και να μετατρέπει τη ζωή του σε μια μικροεπιχείρηση επιβίωσης… Προορισμό του αποτελεί το να υπηρετεί υπερατομικές αξίες, τις οποίες δε δημιούργησε ο ίδιος, που είναι όμως το σταθερό αξιολογικό θεμέλιο των κοινωνιών”.

“Δυστυχώς, η σύγχρονη κουλτούρα αγνοεί, ή αποσιωπά, ότι ο άνθρωπος επιθυμεί να προσφέρει, να δημιουργήσει μαζί με τους άλλους, να κοινωνεί τη ζωή” συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και τόνισε ότι ο εγκλεισμός του ανθρώπου στο “αδηφάγο εγώ” και στις “ακόρεστες επιθυμίες του”, οδηγεί “σε συρρίκνωση της ανθρώπινης δημιουργικότητας, στην ιδιωτικοποίηση της ζωής, υποχώρηση της κοινωνικής συνοχής και της συνευθύνης”.

“Η πορεία των ανθρωπίνων πραγμάτων, με τα πολλαπλά σύγχρονα αδιέξοδα, επιβεβαιώνει ότι το μέλλον δεν ανήκει στην ιδεολογία της αυτοπραγμάτωσης, αλλά στον πολιτισμό της αλληλεγγύης” υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε την προσφορά της ΧΑΝΘ στους νέους, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στον εθελοντισμό, στο δέσιμο με τη φύση, στη διατήρηση των κοινωνικών αρχών και αξιών, στη διάσωση των παραδόσεων και πρόσθεσε: “Συμβάλλει (το έργο της ΧΑΝΘ) στο να συνειδητοποιήσουν οι νέοι ότι είναι κληρονόμοι και συνεχιστές ενός υπέροχου πολιτισμού, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η ελευθερία, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η πίστη στο Θεό της αγάπης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης”.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τη χαρά του για την απονομή του χρυσού μεταλλίου της ΧΑΝΘ προς το πρόσωπό του και το θεσμό, λέγοντας: “Όταν τιμάται ο Πατριάρχης, η τιμή ανήκει στο Πατριαρχείο, το οποίον επί μακρούς αιώνες φυλάσσει την πατρώα παρακαταθήκη και τις παραδόσεις του γένους, εκεί όπου το έταξε ο δομήτωρ της Εκκλησίας και η Ιστορία”.

Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί πέρισυ για τα εκατό χρόνια της ΧΑΝΘ, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και πραγματοποιήθηκε τελικώς σήμερα, με αφορμή και την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη.

Μετά την εκδήλωση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ακολουθούμενος από τη συνοδεία του, μετέβη στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και συναντήθηκε με τον μητροπολίτη κ. Άνθιμο.

Δείτε επίσης: ΔΕΘ: Κλίμα συγκίνησης στην συναυλία – αφιέρωμα για τον Δημήτρη Μητροπάνο (pics&vid)