Την Τετάρτη ξεκινάει το Balkan Forum 2022 με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό – Οι θεματικές ενότητες

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης υπό τον Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης για το Balkan Forum 2022.

Τους βασικούς άξονες του διακρατικού Forum 2022 με τίτλο «ψηφιακός μετασχηματισμός, δικτυώσεις, συνεργασίες και συγκλίσεις στα Βαλκάνια» που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) στις 5 Οκτωβρίου 2022 στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης στην ΔΕΘ και τους στόχους που υπηρετεί ανέπτυξε ο κ. Σταύρος Καλαφάτης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, παρουσία των συντονιστών των θεματικών ενοτήτων του συνεδρίου.

«Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα κάθε χώρας» τόνισε ο κ. Καλαφάτης στην εναρκτήρια τοποθέτησή του συμπληρώνοντας πως «στην Ελλάδα συντελείται μια πραγματική επανάσταση ψηφιοποίησης του κράτους».

Σταύρος Καλαφάτης: «Ο τομέας Μακεδονίας Θράκης με το Balkan Forum γίνεται μεταφορέας γνώσεων των ευρωπαϊκών πολιτικών»

«Είναι χαρακτηριστικό ότι η ψηφιακή μεταρρύθμιση δεν μείωσε ρυθμούς πάρα την πανδημία και την ενεργειακή κρίση που προέκυψε αμέσως μετά. Από τις 500 υπηρεσίες που παρέχουν τα ψηφιακά φτάσαμε στις 1.500 και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήταν 9 εκ., ενώ πλέον αριθμούν 566 εκ.», εξήγησε ο ίδιος.

Ακόμη, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ο τομέας Μακεδονίας – Θράκης με αυτήν τη δράση ουσιαστικά γίνεται μεταφορέας γνώσεων των ευρωπαϊκών πολιτικών προς τους γείτονές μας», ενώ σημείωσε ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το γεγονός πως θα συμμετάσχουν σπουδαίες προσωπικότητες, που έχουν εντρυφήσει στη γνώση και συμβάλλουν στην μεταφορά της γνώσης.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι συντονιστές των τριών θεματικών ενοτήτων αναπτύσσοντας επιμέρους τις λεπτομέρειες της κάθε μίας ενότητας.

Ο κ. Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος, μίλησε για την πρώτη θεματική ενότητα που σχετίζεται με τους επιχειρηματικούς φορείς αναφέροντας πως «θα φιλοξενήσει 8 ομιλητές, οι οποίοι θα αναφερθούν συνοπτικά σε ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές που διαμορφώνουν το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, όπως ρυθμίσεις, χρηματοδοτικά εργαλεία, πλαίσια πιστοποίησης, πλατφόρμες και καινοτόμα συνεργατικά σχήματα μεγάλης κλίμακας που συγκεντρώνουν καινοτόμες ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες εκσυγχρονίζοντας τεχνολογικά τα επιχειρηματικά τους μέλη».

Σχετικά με τη δεύτερη θεματική ενότητα «ψηφιακός μετασχηματισμός, συγκλίσεις και δικτυώσεις στα Βαλκάνια των δημόσιων και αυτοδιοικητικών φορέων», μίλησε ο συντονιστής Άγις Παπαδόπουλος παρουσιάζοντας τα ονόματα των εκλεκτών ομιλητών, μεταξύ άλλων, θα είναι ο κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και στελέχη από την Κομισιόν.

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο κ. Σπύρος Ιγνατιάδης που είναι συντονιστής στην τρίτη θεματική ενότητα που αφορά τους επιστημονικούς φορείς, λέγοντας αρχικά πως «ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αποτελεί προνόμιο και ασχολία μόνο των ανθρώπων της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Υπάρχει μία στρατηγική ανάπτυξης της πολιτικής σε ζητήματα ψηφιακού μετασχηματισμού που περνάει οριζόντια σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας». Παράλληλα, σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια «να μην ζήσουμε το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των ευνοούμενων κρατών του Βορρά», τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει κάνει ραγδαία άλματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, σημειώνεται πως στόχος του Forum είναι η αποτύπωση του υφιστάμενου επιπέδου του τεχνολογικού οικοσυστήματος στα Βαλκάνια με στόχο την ανάπτυξη δικτυώσεων και συνεργασιών για τη βελτίωσή του οδηγώντας σε μια νέα ψηφιακή εποχή.

Συμμετέχοντες του Forum

Εκπρόσωποι φορέων από τις βαλκανικές χώρες (μέλη ή μη μέλη της Ε.Ε.), όπως Επιμελητήρια, Φορείς Εκπροσώπησης Επιχειρήσεων, Διμερή Επιμελητήρια, φορείς ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων, Ερευνητικοί Φορείς, Τεχνολογικοί Πάροχοι, Επενδυτικοί Όμιλοι, Οργανισμοί Λιμένων, Οργανισμοί Σιδηροδρόμων, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Φορείς Διαχείρισης Αεροδρομίων, Πάροχοι logistics και μεταφορών, Ενεργειακοί Πάροχοι, Οργανισμοί κατασκευής και διαχείρισης Αυτοκινητοδρόμων – Ενεργειακών Αγωγών, Τράπεζες, και αρμόδιοι Δημόσιοι Φορείς και Υπουργεία.

1η Θεματική Ενότητα: Ψηφιακός Μετασχηματισμός, συγκλίσεις και δικτυώσεις στα Βαλκάνια των επιχειρηματικών φορέων.

2η Θεματική Ενότητα: Ψηφιακός Μετασχηματισμός, συγκλίσεις και δικτυώσεις στα Βαλκάνια των δημόσιων και αυτοδιοικητικών φορέων.

3η Θεματική Ενότητα: Ψηφιακός Μετασχηματισμός, συγκλίσεις και δικτυώσεις στα Βαλκάνια των επιστημονικών φορέων.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα μετά από μηνυτήρια αναφορά για απολύσεις στην «Μαλαματίνα»