Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εντός και πέριξ του campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, καθώς ξεκινούν εκτεταμένες εργασίες βελτίωσης του ηλεκτροφωτισμού και αισθητικής, ποιοτικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης υπαίθριων αθλητικών- πολιτιστικών χώρων εκδηλώσεων και αναψυχής.
Με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Μηχανοργάνωσης του ΑΠΘ τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας ενημερώνονται για την υλοποίηση των έργων «Αντικατάσταση ιστών και φωτιστικών στα πάρκα του ΑΠΘ» και «Αναβάθμιση- Εκσυγχρονισμός Επιστημονικού, Πολιτιστικού, Περιβαλλοντικού Πάρκου ΑΠΘ», τα οποία θα επηρεάσουν την κίνηση των οχημάτων εντός της κεντρικής πανεπιστημιούπολης, αλλά και τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης.
Συγκεκριμένα γνωστοποιείται ότι από τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019, στον χώρο που βρίσκεται δυτικά του κύριου άξονα της πανεπιστημιούπολης -βόρεια είσοδος από Αγ. Δημητρίου με νότια είσοδο Εγνατίας- θα εισέρχονται μόνο οχήματα φοιτητών ΑμεΑ και εργαζομένων, από τις το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι.
Για την εξυπηρέτηση των φοιτητών, διευκρινίζεται ότι θα διατεθεί ο στεγασμένος χώρος που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου παραπληγικών από την οδό Κ. Μάτση (όπισθεν του ΑΧΕΠΑ), ο οποίος θα παραμένει ανοιχτός από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
Παράλληλα τονίζεται πως καταβάλλονται προσπάθειες, για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη απόδοση χρήσης στην πανεπιστημιακή κοινότητα, του ανοιχτού χώρου στάθμευσης 200 θέσεων της οδού 3ης Σεπτεμβρίου.
«Η αλλαγή της εικόνας του ΑΠΘ αφορά όλη την πόλη»
«Τα έργα που θα γίνουν εντάσσονται στον διαρκή σχεδιασμό να γίνει το Αριστοτέλειο κυριολεκτικά και ουσιαστικά ένα ανοικτό στην κοινωνία πανεπιστήμιο. Η επίτευξη του στόχου αυτού φυσικά περνά μέσα και από την ενδυνάμωση της συνεργασίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας τους άρρηκτους δεσμούς του Πανεπιστημίου με την πόλη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
«Οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υποδομών του ΑΠΘ δε θα μπορούσαν να αλλάξουν ουσιαστικά την εικόνα, αν δεν εμπεριείχαν και ένα ισχυρό μήνυμα: Ότι η αλλαγή που συντελείται αφορά όχι μόνο την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά όλη την πόλη, τους φορείς της, τους κατοίκους της. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν αφορούν τον εξωραϊσμό των χώρων, για να έλθουν πολίτες κάθε ηλικίας κοντά μας, σε ένα ΑΠΘ που δεν αποτελεί άβατο» εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου, προσθέτοντας ότι «σε συνδυασμό με τα μέτρα φύλαξης, που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας εντός του campus, έχουμε τη βεβαιότητα ότι η ίδια η κοινωνία με την παρουσία της σε έναν χώρο δημιουργίας και προσφοράς θα περιφρουρήσει τις νέες υποδομές, τις οποίες θα απολαμβάνει και θα χαίρεται».
«Η ταυτότητα των έργων»
Η σύμβαση του Έργου «Αντικατάσταση ιστών, φωτιστικών και δικτύου φωτισμού στα πάρκα του ΑΠΘ», υπογράφηκε στις 23 Αυγούστου από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητος του Δήμου Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στη συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων της πόλης.
Περιλαμβάνει την κατασκευή νέας υποδομής ηλεκτροφωτισμού και αντικατάσταση των παλαιών ιστών και των φωτιστικών στην ευρύτερη περιοχή του ΑΠΘ, καθώς και την τοποθέτηση επιπλέον ιστών και φωτιστικών για την ενίσχυση του φωτισμού στα πάρκα Μετεωροσκοπείου και Αστεροσκοπείου, στην οδό Μάτση, καθώς και σε άλλα σημεία με καταγεγραμμένες ελλείψεις φωτισμού, για την ενίσχυση των φωτισμού των οδεύσεων και την αύξηση του αισθήματος ασφάλειας στα πάρκα του Ιδρύματος.
Συνολικά θα αφαιρεθούν 136 παλαιοί τσιμεντοϊστοί και φωτιστικά και θα τοποθετηθούν 254 νέοι τετράμετροι κουλουροκωνικοί ιστοί με φωτιστικά και επιπλέον 24 νέα φωτιστικά σώματα σε ισάριθμους μεταλλικούς ιστούς.
Το έργο αυτό θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την ταυτόχρονη υλοποίηση από πλευράς ΑΠΘ του έργου «Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του Επιστημονικού, Πολιτιστικού, Περιβαλλοντικού Πάρκου του ΑΠΘ», που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και περιλαμβάνει πλήθος παρεμβάσεων για την ανάπτυξη πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, δικτύου μονοπατιών και ποδηλατοδρόμου, καθώς και υπαίθριων χώρων εκδηλώσεων και αναψυχής στα πάρκα Μετεωροσκοπείου και Αστεροσκοπείου.
Σμαρώ Αβραμίδου