Το εντυπωσιακό ταξίδι κατασκευής του πρώτου ελληνικού νανοδορυφόρου UPSat

Το εντυπωσιακό ταξίδι κατασκευής του πρώτου ελληνικού νανοδορυφόρου UPSat

Στις 18 Απριλίου 2017, ο UPSat, ο πρώτος ελληνικός νανοδορυφόρος ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού, τέθηκε σε τροχιά, μαζί με τον DUTHSat, συγκροτώντας τις ελληνικές συμμετοχές στη διεθνή ερευνητική αποστολή QB50. Η επιτυχής εκτόξευση του UPSat προκάλεσε ενθουσιασμό, ωστόσο ένα νέο βιβλίο αναδεικνύει το συναρπαστικό και αντισυμβατικό ταξίδι του στο διάστημα.

Το βιβλίο, γραμμένο στα αγγλικά, είναι έργο του Πάρι Χρυσού, επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας του ΕΚΠΑ, και του Φραντσέσκο Πάολο Άπιο (Francesco Paolo Appio), καθηγητή στην Paris Business School, με τίτλο «Cubesats: Invading and Shaping the Space Industry» (εκδόσεις Elgar). Μέσα από αυτό, οι συγγραφείς επιχειρούν να σκιαγραφήσουν τον μετασχηματιστικό ρόλο της τεχνολογίας των CubeSats και τη συμβολή της στον εκδημοκρατισμό της εξερεύνησης του διαστήματος.

«Η κύρια αξία των CubeSats είναι ίσως η ίδια η ύπαρξή τους, καθώς το πεδίο της διαστημικής εξερεύνησης και εκμετάλλευσης έχει ντε φάκτο αλλάξει: νέοι ενδιαφερόμενοι έχουν εισέλθει στον χώρο που πλέον ονομάζεται New Space. Στο νέο αυτό πλαίσιο, οι φορείς του διαστήματος μετασχηματίζονται, υιοθετώντας διαδικασίες από τον κόσμο των αναπτυσσόντων, όπως τα hackathons, ενώ οι επιστήμονες σχεδιάζουν πρωτότυπες αποστολές. Παράλληλα, το διάστημα γίνεται παράγοντας μετασχηματισμού υπηρεσιών και προϊόντων με νέες δυνατότητες», προσθέτει ο Πάρις Χρυσός.

Στο βιβλίο, οι συγγραφείς συνομίλησαν με επιστημονικές ομάδες που αναπτύσσουν νανοδορυφόρους διεθνώς, όπως η ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών και του οργανισμού «Libre Space Foundation», που κατασκεύασε τον UPSat. Οι δυσκολίες και οι καθυστερήσεις που αντιμετώπισαν κατά την κατασκευή αναδεικνύουν τη δυναμική της ομάδας που, μέσω στενής συνεργασίας, κατάφερε να ολοκληρώσει το εγχείρημα.

«Αναδεικνύοντας την ιστορία του UPSat, φανερώνεται ένα συναρπαστικό και αντισυμβατικό ταξίδι στο διάστημα, το οποίο δύσκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί σε περιβάλλοντα με συμβατικές τεχνολογίες», δηλώνουν οι συγγραφείς.

Το εγχείρημα του UPSat χαρακτηρίζεται ως «Μαύρος κύκνος», αμφισβητώντας τις συμβατικές αντιλήψεις για την εξέλιξη των πραγμάτων. Υπό κανονιστική έννοια, «όλα έγιναν λάθος», ωστόσο οι τυποποιημένες λογικές συχνά υπονομεύουν τη γνώση και τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι τεχνολογίες.

Για την συγγραφή του βιβλίου, οι συγγραφείς μελέτησαν ομάδες από πέντε χώρες και τρεις ηπείρους, μεταξύ των οποίων το Παρίσι, το Λονδίνο, οι ΗΠΑ, το Βέλγιο και η Σαγκάη. «Η μελέτη μας ρίχνει φως σε έναν χώρο όπου η τεχνική αλληλεπιδρά με τη δυναμική της ομάδας και τις προσωπικές προσδοκίες», επισημαίνει ο Χρυσός.

Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «CubeSats: Invading and Shaping the Space Industry» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στις 6 μ.μ., στο κτίριο «Κωστής Παλαμάς» του ΕΚΠΑ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο πρώην κοσμήτορας Ιωάννης Εμμανουήλ και η αντιπρόεδρος του τμήματος Μαρία Τζαμτζή. Εγγραφή για την παρακολούθηση της εκδήλωσης γίνεται στο λινκ https://forms.gle/AwW6nzWZ7E2pejcdA

Loading

Play