Το ΜΜΘ και το ΚΘΒΕ συμπράττουν για την Ημέρα της Γυναίκας

Το ΜΜΘ και το ΚΘΒΕ συμπράττουν για την Ημέρα της Γυναίκας

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ενώνουν τις δυνάμεις τους με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Οκτώ άνδρες ηθοποιοί διαβάζουν κείμενα που αφορούν-υμνούν τη γυναίκα και θα συνοδεύονται από μουσικά αποσπάσματα που θα ερμηνεύουν οι μουσικοί Κατερίνα Κίτσου (άρπα), Δημήτρης Βίττης (κρουστά), Ευτυχία Βενιωτά (πιάνο) και Μαρία Ανισέγκου (τσέλο). Η εκδήλωση θα προβληθεί διαδικτυακά τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021 στις 5 μ.μ. από το κανάλι του ΟΜΜΘ στο YouTube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece και από την επίσημη σελίδα του ΚΘΒΕ (www.ntng.gr)

«Καταθέτουμε, επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (που μακάρι να γιορτάζεται καθημερινά κι όχι κατ’ εξαίρεση μιας μέρας ειδικής), ειπωμένα από άνδρες ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, λόγια και σκέψεις μεγάλα, αγγίζοντας ακροθιγώς το μεγαλείο της. Γιατί κι αν μεγαλώσαμε, από χέρια μάνας αναστηθήκαμε, κι αν ερωτευτήκαμε ήταν η εικόνα της γυναίκας που μας εμφύσησε το πάθος και τον πόθο, κι αν αγαπήσαμε μια κόρη μας το δίδαξε… αξίζουν όλες τους τον σεβασμό, την κατανόηση, την υποστήριξή μας, την διαρκή μας παρουσία στη ζωή τους…Ας αποδώσουμε με λόγο ποιητικό λοιπόν θεατροποιημένα, το δώρο της ζωής στις γυναίκες όλου του κόσμου, τις δικές μας μορφές, τις δικές μας Παναγιές», σημειώνουν οι καλλιτεχνικοί Διευθυντές του ΚΘΒΕ Νίκος Κολοβός και του ΟΜΜΘ Χρίστος Γαλιλαίας. Για το ΚΘΒΕ το γενικό συντονισμό και την επιλογή κείμενων έχει ο ηθοποιός Θανάσης Κεραμίδας ενώ την παραγωγή η Μαρλέν Βερσιούρεν.

Το «Σημείο αναγνωρίσεως» της Κικής Δημούλα από τη συλλογή «Το λίγο του κόσμου» διαβάζει ο Γιάννης Καραμφίλης. Ο ίδιος ηθοποιός θα διαβάζει ένα πεζό του Μιλτιάδη Μαλακάση και τα «Αγαπημένη μου» και «Θυμάσαι» του Τάσου Λειβαδίτη. Το «Γυναικεία ονόματα» του Γιώργου Θέμελη και τις «Υφάντρες» του Βίκτωρ Χάρα διαβάζει ο Δημήτρης Τσιλινίκος ενώ ο Δημήτρης Σιακάρας τη «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Τις «Γυναίκες» του Γιάννη Ρίτσου και τη «Γυναίκα» του Κωστή Παλαμά διαβάζει ο Θοδωρής Πολυζώνης, ενώ τις «Γυναίκες» του Τάσου Λειβαδίτη ο Κώστας Ίτσιος. Ο Χρήστος Μαστρογιαννίδης διαβάζει το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ και το «Αμαρτωλό» της Γαλάτειας Καζαντζάκη και τέλος, ο Νίκος Καπέλιος, «Το τραγούδι της αδερφής μου» του Γιάννη Ρίτσου και το «Προς τους άνδρες-συντρόφους μας» της Μαρίας Δημητρούκα.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading