Το να ζω και να εργάζομαι στην Ελλάδα ως πρέσβης ήταν πάντα το όνειρό μου

Το να ζω και να εργάζομαι στην Ελλάδα ως πρέσβης ήταν πάντα το όνειρό μου

«Το να ζω και να εργάζομαι στην Ελλάδα ως πρέσβης ήταν πάντα το όνειρό μου». Με αυτή τη φράση -σε άψογα ελληνικά- ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Αντρέας Κιντλ, περιέγραψε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τους δεσμούς του με την Ελλάδα, λίγο προτού ξεδιπλώσει τα σχέδια της γερμανικής παρουσίας στη φετινή ΔΕΘ, της μεγαλύτερης σε εμπορική έκθεση εκτός συνόρων τα τελευταία 25 χρόνια.

Ελληνομαθής και λάτρης του ελληνικού πολιτισμού, ο Γερμανός Πρέσβης εξήγησε πώς σφυρηλατήθηκαν αυτοί οι στενοί δεσμοί του με την Ελλάδα. «Είναι μεγάλη ιστορία, η επαφή μου με την Ελλάδα ξεκίνησε στο σχολείο. Αργότερα, σπούδασα αρχαία ελληνικά στο πανεπιστήμιο και πέρασα επανειλημμένα τις διακοπές μου στην Ελλάδα. Και το 1985 παρακολούθησα για πρώτη φορά μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας εδώ, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Εκείνη την εποχή πέρασα επίσης ένα Σαββατοκύριακο στο ‘Αγιον Όρος. Το να ζω και να εργάζομαι εδώ στην Ελλάδα ως πρέσβης ήταν πάντα το όνειρό μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με Ρεχάγκελ, παρέλαση σκαραβαίων και τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε εμπορική έκθεση εκτός Γερμανίας εδώ και 25 χρόνια στη ΔΕΘ

Με το ρολόι να μετρά ήδη αντίστροφα για την 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα, ο κ. Κιντλ άνοιξε τα χαρτιά του για τη μεγάλη αυτή διοργάνωση, όπου το σλόγκαν είναι «Hallo Ellada» και οι προσδοκίες όλων υψηλές, αφού πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε εμπορική έκθεση εκτός Γερμανίας την τελευταία 25ετία.

«Η Γερμανία δεν σημαίνει μόνο επιχειρήσεις- Γερμανία σημαίνει επίσης ποδόσφαιρο, για παράδειγμα, ένας από τους καλεσμένους μας στη ΔΕΘ θα είναι ο Otto Rehagel, ο οποίος είναι πολύ γνωστός και αγαπητός εδώ. Η Γερμανία αντιπροσωπεύει επίσης τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα, τον τουρισμό και τη φύση, την πολιτική και την Ευρώπη. Έχουμε πάνω από 100 εκδηλώσεις στην ειδική σκηνή μέσα στο Περίπτερο 13, αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις μέσα στην πόλη, όπως για παράδειγμα μια παρέλαση με αυτοκίνητα σκαραβαίους. Αλλά πίσω στην οικονομία: η συμμετοχή της χώρας μου στη ΔΕΘ είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή σε εμπορική έκθεση εκτός Γερμανίας τα τελευταία 25 χρόνια» εξήγησε ο Γερμανός πρέσβης καθώς παρατηρούσε τη Θεσσαλονίκη από ψηλά. Συγκεκριμένα, από τον Πύργο του ΟΤΕ, που κατασκευάστηκε το 1970 κι έκτοτε αποτελεί σημείο αναφοράς στους χώρους της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Τόνισε, δε, πως «ο οικονομικός δυναμισμός και η δύναμη της Καινοτομίας είναι σημαντικά για την Ελλάδα και τη Γερμανία και θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζουν τη στενή μας συνεργασία και στο μέλλον», ενώ δήλωσε υπερήφανος, που «γερμανικές μάρκες όπως η Mercedes, η Lidl και η Siemens είναι τόσο γνωστές στην Ελλάδα».

Όπως είπε ο κ. Κιντλ, με 110 εκθέτες στη Θεσσαλονίκη, στόχος είναι «να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της Γερμανίας και των διμερών σχέσεων».

«Οι ελληνογερμανικές σχέσεις είναι ισχυρές και μπορούν να περάσουν το τεστ αντοχής»

Η παρουσία της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στη φετινή ΔΕΘ έρχεται σε μια χρονιά με πολλά ορόσημα για τις ελληνογερμανικές σχέσεις – 150 χρόνια λειτουργίας του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, 60 χρόνια της Ελληνικής Εκπομπής της DW, 125 χρόνια της Γερμανικής Σχολής Αθηνών κ.ά. Ποιο είναι άραγε το επόμενο κεφάλαιο στο «βιβλίο» των ελληνογερμανικών σχέσεων, που αν και πέρασαν από διακυμάνσεις την περίοδο της οικονομικής κρίσης δείχνουν μια ανθεκτικότητα στον χρόνο;

«Τα τελευταία 200 χρόνια έχουν δείξει ότι οι διμερείς μας σχέσεις είναι ισχυρές και μπορούν να περάσουν το τεστ αντοχής» παρατήρησε ο κ. Κιντλ και συνέχισε: «Οι βασικές προϋποθέσεις για στενές και γόνιμες σχέσεις στο μέλλον υπάρχουν. Πώς θα τις αξιοποιήσουμε εξαρτάται από εμάς. Τι εννοώ με αυτό; Αντιλαμβάνομαι ότι είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε τις αμοιβαίες αρνητικές προκαταλήψεις από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Οι αμέτρητες προσωπικές σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών θα χαρακτηρίσουν θετικά το επόμενο κεφάλαιο».

«Μεγάλες προοπτικές για επενδύσεις σε ΑΠΕ και δορυφορική τεχνολογία»

Με τη Θεσσαλονίκη να διεκδικεί τον ρόλο του περιφερειακού hub σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, όπως το εμπόριο, η ενέργεια, οι hi-tech επιχειρήσεις κ.ά., η ερώτηση προς τον κ. Κιντλ για το αν «βλέπει» ευκαιρίες για επενδύσεις από γερμανικές εταιρείες και σε ποιους τομείς ήταν μάλλον αναπόφευκτη. «Είμαι ενθουσιασμένος από καινοτόμες εγκαταστάσεις σαν την ThessIntec, όπου υπάρχει μια στενή συνεργασία με τη Γερμανία, π.χ. με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης. Γερμανικές επιχειρήσεις έχουν ήδη έντονη παρουσία στην περιοχή -αναφέρω εδώ μόνο την Lidl και την RWE. Σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και η δορυφορική τεχνολογία βλέπω μεγάλες προοπτικές» απάντησε, χαρτογραφώντας το πεδίο δυνάμει συνεργασιών και επενδύσεων.

Πολύ γνωστό το ΑΠΘ στη Γερμανία – Στους Γερμανούς φοιτητές αρέσει η Ελλάδα

Η Θεσσαλονίκη είναι η κατ’ εξοχήν «φοιτητούπολη» της Βόρειας Ελλάδας, με τον μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών Πανεπιστήμιο στη χώρα, το ΑΠΘ. Υπάρχει, ωστόσο, ενδιαφέρον από Γερμανούς φοιτητές για σπουδές στην Ελλάδα; «Είχα την ευκαιρία να ξεναγηθώ στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πανεπιστήμιο είναι πολύ γνωστό στη Γερμανία και μεγάλος αριθμός Γερμανών φοιτητών σπουδάζει ήδη εκεί κάθε χρόνο» σημείωσε ο κ. Κιντλ, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός για τις υποτροφίες Erasmus στην Ελλάδα και «αυτό ισχύει και για τους Γερμανούς φοιτητές, που τους αρέσει να έρχονται στην Ελλάδα».

Όπως, άλλωστε, επισήμανε ο Γερμανός πρέσβης, «η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών γιορτάζει επίσης μια επέτειο φέτος: εδώ και 20 χρόνια το γραφείο στην Αθήνα έχει δεσμευτεί για την ενίσχυση των πανεπιστημιακών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας».

«Δεν μπορείς να καταλάβεις την Ελλάδα, αν δεν γνωρίζεις τον Βορρά»

Πόλη που -λόγω της σπουδαιότητας της γεωγραφικής της θέσης και των πλεονεκτημάτων της- επελέγη ως τόπος, στον οποίο έζησαν κι αναπτύχθηκαν διάφορες κοινότητες, η Θεσσαλονίκη διαθέτει μια αδιαμφισβήτητα ιστορική φυσιογνωμία. Μια φυσιογνωμία που έχει την αρχή της σε μία αδιάσπαστη συνέχεια από τα ελληνιστικά χρόνια μέχρι σήμερα και είναι συνδεδεμένη κυρίως με τον βυζαντινό χαρακτήρα της. Μια φυσιογνωμία που την καθιστά, όπως επισήμανε ο Πρέσβης της Γερμανίας, σημαντική για την κατανόηση της ίδιας της Ελλάδας.

«Μου αρέσει να έρχομαι στη Θεσσαλονίκη και πιστεύω ότι δεν μπορείς να καταλάβεις την Ελλάδα αν δεν γνωρίζεις τον Βορρά. Η όψιμη υπαγωγή της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα, η εγγύτητά της στα Βαλκάνια και η μεγάλη σημασία της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι σημαντικές πτυχές για την κατανόηση της καθημερινής ζωής στην Ελλάδα. Μου αρέσει το μείγμα της σοβαρής θρησκευτικότητας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και της ζωντανής αστικότητας στην οδό Τσιμισκή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κιντλ.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Γερμανός Πρέσβης επισκεπτόταν τον ναό του Αγίου Δημητρίου, που σε όλη τη βυζαντινή περίοδο αποτέλεσε σημαντικό προσκυνηματικό κέντρο και σήμερα αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς των επισκεπτών της πόλης.

Πολύ καλές οι τουριστικές υποδομές στη Β. Ελλάδα

Πόσο, όμως, οι Γερμανοί τουρίστες γνωρίζουν ευρύτερα τη Βόρεια Ελλάδα καθώς οι περισσότεροι φαίνεται να «ψηφίζουν» Χαλκιδική για τις διακοπές τους; Τελικά …«σαν τη Χαλκιδική δεν έχει», όπως λέει το γνωστό σλόγκαν, ή χρειάζεται καλύτερη προβολή και των άλλων περιοχών στη γερμανική αγορά; «Πιστεύω ότι το Υπουργείο Τουρισμού και η τουριστική βιομηχανία έχουν αναγνωρίσει ότι η κλιματική αλλαγή απαιτεί πιο διαφοροποιημένο τουρισμό. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου εδώ στην περιοχή σας, βρήκα παντού πολύ καλές υποδομές και μπορώ να προτείνω πολλά μέρη: την εντυπωσιακή Καβάλα, τις μικρές πόλεις όπως την Έδεσσα, τη Βέροια, τη Δράμα ή την Ξάνθη, τις ανασκαφές στις Αιγές και στο Δίον, και τέλος τα γοητευτικά Λουτρά. Είμαι βέβαιος ότι και σε άλλους Γερμανούς τουρίστες θα αρέσουν αυτά τα μέρη» απάντησε ο κ. Κιντλ, που νωρίτερα, περπατώντας κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης είχε την ευκαιρία να θαυμάσει -έστω και από μακριά- το μεγαλείο του Ολύμπου, στρέφοντας το βλέμμα προς το «βουνό των θεών», που αχνοφαίνονταν στο βάθος του ορίζοντα.

«Τόπος συνάντησης και έρευνας το νέο Μουσείο»

Με μια από τις πιο ακμαίες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας προπολεμικά, η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει συν τω χρόνω ένα σπουδαίο έργο, το Μουσείο Ολοκαυτώματος (έργο που χρηματοδοτεί το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών μαζί με άλλους φορείς), το οποίο έχει μπει πλέον σε τροχιά υλοποίησης.

«Η λογική θα επικρατήσει του λαϊκισμού» στην Ευρώπη

Κοιτάζοντας το μεγαλύτερο «κάδρο», αυτό της ευρωπαϊκής μας οικογένειας και με νωπό ακόμη το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών που επέφερε μια αναδιάταξη δυνάμεων, το ΑΠΕ-ΜΠΕ ρώτησε τον Γερμανό πρέσβη αν εκτιμά ότι η Ευρώπη είναι ανθεκτική και πώς μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τις πολλές προκλήσεις (πολέμους, κλιματική κρίση, μεταναστευτικό κ.λπ) που απλώνονται μπροστά της.

«Στην ομιλία του προς τους αποφοίτους του Κολλεγίου της Ευρώπης στη Μπριζ πριν από λίγες ημέρες, ο Γερμανός Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier δήλωσε: “Ποτέ δεν υπήρξε τόσο δύσκολη στιγμή για να αγωνιστεί κανείς για την Ευρώπη – και ποτέ δεν υπήρξε τόσο σημαντική στιγμή για να αγωνιστεί κανείς για την Ευρώπη”. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες, όπως περιγράψατε. Μπορούμε να τις ξεπεράσουμε μαζί ως Ευρωπαίοι, αλλά μόνο αν δείξουμε την απαραίτητη προθυμία για μεταρρυθμίσεις και συμβιβασμούς» ανέφερε ο κ. Κιντλ.

Ο ίδιος πιστεύει, όπως τόνισε, ότι «η λογική θα επικρατήσει τελικά έναντι του λαϊκισμού».

«Να συμβάλουμε όλοι ώστε να γίνει η Ευρώπη μια ασφαλής κοινότητα για τη διαφορετικότητα»

Ένα ζήτημα, η σημασία του οποίου συχνά συζητείται στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια είναι αυτό της συμπερίληψης. Πρόσφατα, η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε το Europride και με την αφορμή αυτή ρωτήσαμε από τον κ. Κιντλ πόσο σημαντική είναι η συμπερίληψη για μια κοινωνία.

«Το Europride είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τη συμπερίληψη, να γιορτάσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για μένα συμπερίληψη σημαίνει “leave no one behind”, σημαίνει στην Ευρώπη, όλοι να συμβάλουμε στο να γίνει ολόκληρη η Ευρώπη μια ασφαλής κοινότητα για όλα τα φύλα, τις σεξουαλικότητες, τις εκφράσεις και τη διαφορετικότητα. Η Ελλάδα το 2024 έκανε ένα σημαντικό βήμα στην συμπερίληψη, αναγνωρίζοντας την ισότητα στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία. Χαίρομαι που και εμείς συμβάλαμε στις φετινές εκδηλώσεις του Europride εδώ στη Θεσσαλονίκη με καλλιτέχνες όπως ο Leopold από τη Γερμανία».

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ

Κλείνοντας τη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και προτού αναχωρήσει με τους συνεργάτες του για τον τον εμβληματικό Πύργο Τριγωνίου, απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει μια πανοραμική εικόνα της πόλης, ο πρέσβης της Γερμανίας μας έδωσε «ραντεβού τον Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ»!

Σοφία Παπαδοπούλου

[Φωτογραφίες  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ]

 

 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading