Το ποσό των 11 εκατ. ευρώ διαθέτει η ΠΑΜΘ στο υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης Έβρου

Το ποσό των 11 εκατ. ευρώ διαθέτει η ΠΑΜΘ στο υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης Έβρου

Το ποσό των έντεκα εκατομμυρίων ευρώ θα διαθέσει από πόρους του ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο υπουργείο Πολιτισμού, για την ανάδειξη του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης στον βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου. Στόχος της Περιφέρειας η δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου που θα προστατεύει τα ευρήματα του ταφικού τύμβου, θ’ αναδεικνύει την ιστορία της περιοχής και θα λειτουργεί ως πόλος έλξης επισκεπτών.

Ειδικότερα, με απόφαση του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, με τη χρηματοδότηση θα κατασκευαστεί στο σημείο ένα κλειστό θολωτό κέλυφος προστασίας του ταφικού τύμβου, μέσα στο οποίο θα οργανωθεί εκθεσιακός χώρος 2.150 τετραγωνικών μέτρων. Επίσης θα κατασκευαστούν χώροι για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, όπως εκδοτήριο εισιτηρίων, πωλητήριο, χώροι υγιεινής, καθώς και χώρος στάθμευσης οχημάτων δυναμικότητας 50 αυτοκινήτων και τεσσάρων λεωφορείων.

Επ’ αφορμή της υπογραφής της εν λόγω απόφασης χρηματοδότησης πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του κ. Μέτιου με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη η οποία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η περιοχή του Έβρου -ειδικότερα του βόρειου Έβρου- λόγω του συγκεκριμένου ευρήματος στη Δοξιπάρα, μπορεί ν’ αποκτήσει πολύ μεγάλη δυναμική στον πολιτιστικό και τουριστικό χάρτη της Βόρειας Ελλάδας, ανάλογη της Ημαθίας, λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων της Βεργίνας. «Όλα αυτά τα χρόνια γίνονταν προσπάθειες οι οποίες όμως δεν έφταναν στο αποτέλεσμα που θέλαμε. Σ’ αυτό φτάσαμε σήμερα με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, με τον οποίο συνεργαζόμαστε συστηματικά και αποτελεσματικά… Με τον τρόπο αυτό εντάσσεται η περιοχή στον πολιτιστικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, πολλώ μάλλον αν σκεφτούμε ότι αντίστοιχα ευρήματα υπάρχουν και στις γειτονικές περιοχές…Όταν μιλάμε για τον Έβρο, το άκρον της πατρίδας μας, η σημερινή ένταξη του έργου της Δοξιπάρας, μας κάνει να αισθανόμαστε και συγκίνηση και ιδιαίτερη χαρά γιατί αποδίδουμε ένα χρέος που έχουμε στη συγκεκριμένη περιοχή και στους κατοίκους της».

Από την πλευρά του ο κ. Μέτιος δήλωσε «Η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποτελεί βασικό στόχο της διοίκησής μας. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε στενά με την υπουργό Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, η οποία έχει βαθιά γνώση της ιστορίας και των μνημείων της περιοχής μας. Η δημιουργία ενός μουσείου που θα προστατεύει και θ’ αναδεικνύει τα ευρήματα του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, αποτελούσε για χρόνια όνειρο όσων συνέβαλαν στην αποκάλυψη του μνημείου αλλά και προσδοκία των κατοίκων του βορείου Έβρου…».

Σημειώνεται πως στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από το υπουργείο Πολιτισμού ο Γ.Γ. Γιώργος Διδασκάλου, ο προϊστάμενος της Δ/σης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Μνημείων, Κωνσταντίνος Φρισήρας, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, Δόμνα Τερζοπούλου και ο επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, Διαμαντής Τριαντάφυλλος. Από την πλευρά της Περιφέρειας συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Θανάσης Τσώνης, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Κώστας Βενετίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Έβρου, Βασίλης Γαλάνης και Βασίλης Δελησταμάτης και η Εκτελεστική Γραμματέας, Ζωή Κοσμίδου.

Λ.Π.

 

 

©Πηγή: amna.gr

Loading