Το πρότυπο Graega Cheese: Η νέα δύναμη των παραγωγών κατσικίσιων τυριών

Το πρότυπο Graega Cheese: Η νέα δύναμη των παραγωγών κατσικίσιων τυριών

Ως ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση και διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών κατσικίσιων τυριών, που την ίδια στιγμή βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στη βιωσιμότητα και κερδοφορία των επιχειρήσεων, χαρακτήρισε το πρότυπο Graega Cheese η τυροκόμος, Ελένη Προίκα.

Η επικεφαλής της εταιρείας Σταμάτης Προίκας Α.Ε. (από το 1990), μίλησε σήμερα σε εκδήλωση που σήμανε και την λήξη του πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα έργου με τίτλο «Ανάπτυξη συστήματος ανίχνευσης νοθείας και ταυτοποίησης τυροκομικών προϊόντων που παράγονται από γάλα ελληνικών φυλών αιγών».

Μιλώντας για τις καλές και κακές ημέρες στον χώρο, τόνισε ότι «η ανάπτυξη του προαναφερόμενου προτύπου από τους επιστήμονες, όχι μόνο εξασφαλίζει τις σημερινές επιχειρήσεις στον κλάδο, αλλά και όλες τις επόμενες γενιές που θα τον ακολουθήσουν και θα τον υπηρετήσουν». Πρόσθεσε ότι «η σημερινή ημέρα είναι για εμένα μία από τις πιο σπουδαίες που έχω ζήσει», υπογραμμίζοντας τη σημασία του προτύπου για την ποιότητα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ζωικής Παραγωγής και Προστασίας Περιβάλλοντος του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και τα τυροκομεία Σταμάτης Προίκας Α.Ε. και Γιώργος Κυριακίδης.

Το έργο, που ξεκίνησε στις αρχές του 2022, είναι ύψους 400.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027».

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας ήταν η δημιουργία ενός προτύπου πιστοποίησης της ελληνικής προέλευσης των συγκεκριμένων προϊόντων που φέρει την ονομασία Graega Cheese, από τον κωδικό της Ελλάδας Gr και το aega, δηλαδή την αίγα – κατσίκα.

Το σύστημα ταυτοποίησης των τυροκομικών προϊόντων έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει τυχόν νοθείες, όπως επεσήμανε ο κτηνίατρος-ερευνητής του ΕΛΓΟ – Δήμητρα και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, Δρ. Ιωάννης Σακαρίδης.

Το πρότυπο αφορά σε ένα ενιαίο σύστημα ιχνηλασιμότητας από την εκτροφή έως τη διανομή και σε αναλυτικές προδιαγραφές για τις εκμεταλλεύσεις που θέλουν να ενταχθούν στο πρότυπο.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του έργου, επισήμανε ότι έγινε πλήρης αλληλούχηση 14 γονιδιομάτων αιγών και αναγνώρισε 19.961.814 γενετικών δεικτών, διαπιστώνοντας ότι η φυλή Σκοπέλου είναι περισσότερο διαφοροποιημένη έναντι όλων των άλλων.

Συνολικά, το έργο διαρθρώθηκε σε έξι φάσεις με την προ-αναλυτική να αφορά στην συλλογή δεδομένων από 65 εκτροφές και 500 ζώα.

Μέσω του προγράμματος, αξιοποιήθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τυροκομίας στην Κεντρική Μακεδονία, που αποτελεί την κορυφαία περιφέρεια στην παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος, υπογραμμίζοντας ότι «τα κατσικίσια προϊόντα αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της τυροκομίας στην Ελλάδα».

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης Κεντρικής Μακεδονίας και άλλοι σημαντικοί πολιτικοί και εκπρόσωποι των συμμετεχόντων στον τομέα.

Loading

Play