Τούρκος πρόξενος στην Politic: «Τουλάχιστον 230.000 τουρίστες από την Τουρκία στη Θεσσαλονίκη – Αναγκαίο να υπάρχουν περισσότερα επισκέψιμα μνημεία»

Τούρκος πρόξενος στην Politic: «Τουλάχιστον 230.000 τουρίστες από την Τουρκία στη Θεσσαλονίκη – Αναγκαίο να υπάρχουν περισσότερα επισκέψιμα μνημεία»

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η σημερινή ημέρα (10/11) για την Τουρκία, καθώς είναι η μέρα θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και πέθαινε στην Κωνσταντινούπολη.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

Ο Μουσταφά Κεμάλ ήταν ο στρατιωτικός, πολιτικός και ο ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Κάθε χρόνο στις 10 Νοεμβρίου χιλιάδες Τούρκοι πολίτες έρχονται στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επισκεφθούν την οικία του Ατατούρκ, στο Τουρκικό Προξενείο.

Μιλώντας για τον Μουσταφά Κεμάλ, ο πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Σερκάν Γκεντίκ, ανέφερε στην Politic ότι «από τη στιγμή που έγινε η δωρεά της οικίας του Κεμάλ, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στην Τουρκία, ήταν ένα μεγάλο βήμα που λειτούργησε ως γέφυρα φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες».

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε για τη σημασία που έχουν η Θεσσαλονίκη και η Κωνσταντινούπολη για την ιστορία την ιστορία της Τουρκίας, αφού ο Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε στη συμπρωτεύουσα και πέθανε στην μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της γειτονικής χώρας. «Στην οικία του στη Θεσσαλονίκη γεννήθηκε, στο Ντολμά Μπαχτσέ Σαράι πέθανε. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα έχουμε πολύ κόσμο εδώ, ενώ και οι φορείς της Θεσσαλονίκης μας βοηθούν πολύ, για την εξυπηρέτηση των πολιτών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόξενος Σερκάν Γκεντίκ.

Η Θεσσαλονίκη εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται στις κορυφαίες τουριστικές επιλογές των κατοίκων της Τουρκίας, καθώς προ πανδημίας στην πόλη έρχονταν περίπου 120.000 επισκέπτες από τη γειτονική χώρα. Την περσινή χρονιά στη Θεσσαλονίκη ήρθαν 80.000 Τούρκοι τουρίστες, ενώ φέτος καταγράφεται ρεκόρ, αφού ο αριθμός ξεπέρασε ήδη τις 230.000 αφίξεις από την Τουρκία.

«Οι Τούρκοι τουρίστες είναι ικανοποιημένοι από το ταξίδι τους στη Θεσσαλονίκη, αλλά μπορούν να γίνουν περισσότερα πράγματα. Υπάρχουν πολλά οθωμανικά μνημεία, εκ των οποίων κάποια έχουν αποκατασταθεί, αλλά δεν είναι επισκέψιμα και ο κόσμος μπορεί να τα δει μόνο απ’ έξω. Θέλω να κάνω επαφές με τους τοπικούς φορείς, ώστε να θέσω αυτό το ζήτημα και να έρθουν περισσότεροι τουρίστες στη Θεσσαλονίκη. Όσοι έρχονται από την Τουρκία, αρχικά επισκέπτονται την οικία του Κεμάλ Ατατούρκ, ακολούθως πηγαίνουν στον Λευκό Πύργο και τέλος στη Ροτόντα. Δεν υπάρχει άλλο μνημείο που να είναι επισκέψιμο. Υπάρχουν μνημεία που δεν έχουν επιγραφές και έτσι οι τουρίστες δεν τα γνωρίζουν, δεν τα αντιλαμβάνονται. Θέλουμε να υπάρχουν περισσότεροι επισκέψιμοι χώροι, για να παρατείνεται περισσότερο η διαμονή των Τούρκων τουριστών στην πόλη», εξήγησε ο Σερκάν Γκεντίκ.

Σε γενικό πλαίσιο, ο Τούρκος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση και στους καταστηματάρχες της πόλης, διότι οι επισκέπτες από τη γειτονική χώρα πηγαίνουν σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, αφήνοντας σημαντικά ποσά. «Εμείς εδώ ως Τουρκικό Προξενείο μπορούμε να κάνουμε συνεργασίες. Οι τοπικοί φορείς καλό θα ήταν να φωνάξουν ειδικούς από την Τουρκία για να δούμε πώς μπορεί να γίνουν και άλλα πράγματα που θα ενισχύσουν τον τουρισμό. Για παράδειγμα θα μπορούσε να γίνει ένα μεγάλο συνέδριο. Δεν πρέπει να τα κοιτάμε όλα από τουριστικής πλευράς. Στη Θεσσαλονίκη διαμένουν χιλιάδες άνθρωποι που γνωρίζουν την τουρκική γλώσσα. Είμαστε λαοί που έχουμε ζήσει στα ίδια χώματα. Στη Βόρεια Ελλάδα σχεδόν οι μισοί πολίτες προέρχονται από την ανταλλαγή των πληθυσμών. Έχουμε κοινό παρελθόν και δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε για να είμαστε απέναντι ο ένας στον άλλον», προέτρεψε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόξενος.

Μάλιστα, ο κ. Γκεντίκ εξέφρασε και το παράπονό του για το γεγονός ότι η Ελλάδα με την Τουρκία συνεργάζονται εξαιρετικά κυρίως σε φυσικές καταστροφές: «Πρέπει να προβάλλουμε τη φιλία μας και χωρίς να υπάρχουν φυσικές καταστροφές. Έχουμε διάφορες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα περιορίζουν όλα τα περιθώρια συνεργασίας».

Επιπλέον, σε ερώτηση σχετικά με το αν ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει επαφές με φορείς της Θεσσαλονίκης, διευκρίνισε ότι έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου το επόμενο διάστημα να γίνουν συναντήσεις όπου θα τεθούν επί τάπητος διαφορά ζητήματα. «Ανέλαβα πριν από μερικούς μήνες τα καθήκοντά μου, ωστόσο υπήρχε αναμονή για την έγκριση που απαιτείται από την ελληνική κυβέρνηση. Σημειώθηκε μια μικρή καθυστέρηση λόγω εκλογών και από τέλη Σεπτεμβρίου είμαι με κάθε επισημότητα ασκώ τα καθήκοντά μου. Πολύ σύντομα θα γίνουν ραντεβού με φορείς, ώστε να κάνουμε τις αναγκαίες επαφές και να συζητήσουμε για όλα», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόξενος, Σερκάν Γκεντίκ.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Τούρκοι τουρίστες στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ για τα 85 χρόνια από τον θάνατό του (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading