Τζ. Τσούνης: Η Ελλάδα, η λύση για να ξεπεράσει η Ευρώπη την ενεργειακή κρίση

Τζ. Τσούνης: Η Ελλάδα, η λύση για να ξεπεράσει η Ευρώπη την ενεργειακή κρίση

«Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος- όχι στα χαρτιά, στην πραγματικότητα. Η Ελλάδα θα είναι η λύση για να βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει αυτήν την ενεργειακή κρίση. Και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία της Ελλάδας και θα είναι επίσης πολύ σημαντικό για τη γεωστρατηγική της σημασία», τονίζει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης και χαρακτηρίζει τη χώρα μας ως τον «πιο σημαντικό και αξιόπιστο εταίρο για την επίλυση των προκλήσεων της περιοχής».

   «Η Ελλάδα είναι ηγέτιδα στην ενεργειακή ποικιλομορφία, στην ενεργειακή ασφάλεια, που είναι και εθνική ασφάλεια, καθώς και στην ενεργειακή μετάβαση, και είμαι περήφανος για τη σχέση που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα καθώς βασίζεται σε αξίες, είναι προσανατολισμένη στην παραγωγή αποτελεσμάτων και στην από κοινού επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν σε αυτή την περιοχή», υπογραμμίζει ο Αμερικανός πρέσβης.

   Ερωτηθείς αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συμβάλουν στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, ο κ. Τσούνης απαντά πως οι ΗΠΑ συνεισφέρουν ήδη προς αυτή την κατεύθυνση και εξηγεί πως η χώρα του είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη από οποιοδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. «Προσπαθούμε να μεταφέρουμε το LNG στην Ευρώπη και την Ελλάδα όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Το 60% του LNG της Ελλάδας προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ποσοστό αυτό αυξάνεται», σημειώνει και χαρακτηρίζει «στρατηγικό λάθος» αυτό που έγινε πριν από χρόνια με την αποκλειστική προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία.

   «Νομίζω ότι οι χώρες έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι λάθος καθώς αντιμετωπίζουν τις συνέπειες. Αυτές οι συνέπειες είναι υπαρκτές και σοβαρές. Ελπίζω να είναι όσο το δυνατόν πιο βραχύβιες» λέει, υπογραμμίζοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν στήριξη «όχι μόνο στα λόγια, αλλά με έργα», με τη διοχέτευση LNG αλλά και με την υποστήριξη έργων που διαφοροποιούν τις πηγές ενέργειας, συνεισφέρουν στην ενεργειακή μετάβαση και την απαλλαγή από τον άνθρακα.

   «Για την Ελλάδα αυτά τα προβλήματα είναι σημαντικά λιγότερα απ’ ό,τι σε άλλα έθνη, λόγω της εξαιρετικής ηγεσίας», εκτιμά ο Αμερικανός πρέσβης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών όσον αφορά τις επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Απαριθμεί δε, μια σειρά από έργα που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ενεργειακού προφίλ της χώρας μας, όπως η επέκταση της Ρεβυθούσας, τα δύο FSRU για την Αλεξανδρούπολη, εκ των οποίων το ένα θα είναι έτοιμο σε περίπου 15 μήνες, αλλά και ένα ακόμη που πρόκειται να κατασκευαστεί στην Κόρινθο. Επίσης, τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας που έχει ολοκληρωθεί, αλλά και τον διασυνδετήριο αγωγό με τη Βόρεια Μακεδονία.

Η Ελλάδα ηγείται της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης

   Ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος επισκέφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο τη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ και είχε σειρά συναντήσεων και επαφών στην πόλη, χαρακτηρίζει την αμερικανική παρουσία στο μεγαλύτερο διεθνές εκθεσιακό γεγονός της χώρας – δέκα άτομα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αμερικανοί πρέσβεις που υπηρετούν σε χώρες των Βαλκανίων και ισχυρή παρουσία της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα- ως αναγνώριση της θέσης και του ρόλου της Ελλάδας, ενώ ανατρέχει στο παρελθόν, χαρακτηρίζοντας ειρωνικό το γεγονός ότι «πριν από μερικά χρόνια, η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε -άδικα- σαν σάκος του μποξ» και σήμερα βρίσκεται σε αυτή την ισχυρή θέση.

   «Υπήρχαν έθνη στην Ευρώπη που ήθελαν να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και τώρα χρειάζονται τη βοήθειά της» λέει, δίνοντας έμφαση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που πέρυσι «έτρεξε» με ρυθμό άνω του 8% -«μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη»- και φέτος, στο δεύτερο τρίμηνο, με 7,7%.

   «Η Ελλάδα ηγείται της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης σήμερα» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Οι Αμερικανοί “διψούν” να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα»

   Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης του ρεύματος των Αμερικανών που επισκέπτονται τη χώρα μας και οι οποίοι φέτος «ψήφισαν» μαζικά Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ο κ. Τσούνης, με τη μακρά εμπειρία του στον τομέα από την προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητά του, υπογραμμίζει πως «είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί τουρίστες “διψούν” να έρθουν στην Ελλάδα».

   Όπως λέει, «αυτό φαίνεται από τον αριθμό ρεκόρ των Αμερικανών που ήρθαν και τον αριθμό ρεκόρ των χρημάτων που ξόδεψαν εδώ», γεγονός που χαρακτηρίζει πολύ χρήσιμο για την ελληνική οικονομία, μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της οποίας στηρίζεται στον τουρισμό.

   Εκφράζει δε την εκτίμηση, ότι την επόμενη χρονιά τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα. «Νομίζω ότι θα δούμε περισσότερες πτήσεις την εβδομάδα από τη Βοστώνη. Δεν έχουμε καμία από το Μαϊάμι ή από τη Δυτική Ακτή, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ και νομίζω ότι θα δείτε μια μεγάλη προσπάθεια και μια μεγάλη ώθηση για να ξεκινήσουν πτήσεις για Αθήνα και από εκεί».

   Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη υπογραμμίζει την αναγκαιότητα μιας απευθείας πτήσης από τη Νέα Υόρκη. «Έχει καθυστερήσει πολύ. Θα πιέσω πολύ γι’ αυτό. Είναι προτεραιότητα αυτής της πρεσβείας και ελπίζω πως θα μπορέσουμε να το πετύχουμε το ερχόμενο καλοκαίρι» αναφέρει, ενώ εξίσου σημαντική θεωρεί την ανάγκη παράτασης της σεζόν.

   «Εργαζόμαστε επίσης για την παράταση της σεζόν. Δεν μπορεί να αφορά μόνο την καλοκαιρινή περίοδο», σημειώνει κι εξηγεί πως αφενός μεν η παράταση των πτήσεων δεν αφορά μόνο τους επιβάτες αλλά και το cargo, ένα «πολύ σημαντικό οικονομικό ζήτημα», αφετέρου δε η Ελλάδα προσφέρεται για τουρισμό όλο τον χρόνο αφού «300 ημέρες τον χρόνο έχει ήλιο!».

   «Είναι σαφές ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι αεροπορικές εταιρείες επεκτείνουν τις απευθείας πτήσεις τους», σημειώνει ο κ. Τσούνης και καλεί τους Αμερικανούς τουρίστες να ανακαλύψουν «τα πολλά όμορφα μέρη και για τις άλλες εποχές (πλην καλοκαιριού)» που έχει η Ελλάδα.

   «Υπάρχουν πολλά όμορφα μέρη και χωριά για τον χειμώνα, το φθινόπωρο, την άνοιξη. Για πεζοπορία, για σκι, για εξαιρετικό φαγητό. Τη γαστρονομία στην Ελλάδα θα τη συνέκρινα με οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο!», λέει ο κ. Τσούνης, ενώ προτείνει ακόμη και στους λάτρεις του γκολφ να ανακαλύψουν την Ελλάδα ως προορισμό, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του Costa Navarino.

«Μαγνήτης επενδύσεων η Θεσσαλονίκη»

   Στην τρίτη επίσημη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα πρέσβη, ο κ. Τσούνης δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον «πραγματικά διεθνή χαρακτήρα» της ΔΕΘ, έναν θεσμό που ο ίδιος επισκέφθηκε για πρώτη φορά και είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε αρκετές συζητήσεις (για την ενέργεια, την ενδυνάμωση των γυναικών, την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης κ.ά).

   Ερωτηθείς για την προοπτική να έρθουν περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην πόλη και την περιοχή, ο Αμερικανός πρέσβης τονίζει ως γενική αρχή ότι «οι επιχειρήσεις πηγαίνουν εκεί που τις θέλουν και μένουν εκεί που τις εκτιμούν» και εκτιμά πως η Θεσσαλονίκη, η «πρωτεύουσα των Βαλκανίων», η οποία έχει ήδη προσελκύσει μεγάλες αμερικανικές επενδύσεις, όπως η Pfizer, η Cisco και η Deloitte μετά τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ το 2018 ως «τιμώμενη χώρα», θα αποτελέσει «μαγνήτη επενδύσεων».

   «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο βγάζει πτυχιούχους έτοιμους για εργασία. Ανθρώπους με τεράστιες δεξιότητες, που χρειάζονται στο περιβάλλον του 21ου αιώνα. Έτσι, όχι μόνο έχετε έτοιμους για εργασία πτυχιούχους που προέρχονται από ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο, αλλά έχετε επίσης ένα υπέροχο μέρος για να ζήσει κανείς» λέει, δίνοντας έμφαση στα έργα αναβάθμισης των υποδομών στην πόλη (π.χ. αεροδρόμιο).

«Η πλατεία Ελευθερίας δεν μπορεί να είναι πάρκινγκ»

   Έχοντας δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της Θεσσαλονίκης από την πρώτη κιόλας επίσημη επίσκεψή του με την ιδιότητα του πρέσβη, όταν -μεταξύ άλλων- είχε επισκεφθεί και το Εβραϊκό Μουσείο, ο κ. Τσούνης αναφέρεται σε δύο έργα που σχετίζονται με τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της πόλης: τη μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας, που σήμερα λειτουργεί ως πάρκινγκ, σε πάρκο μνήμης και την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, υπογραμμίζοντας πως η οφειλόμενη τιμή στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας έχει ήδη αργήσει.

   «Πολλές φορές μου αρέσει να επικαλούμαι τον Σαίξπηρ λέγοντας πως αν είναι κάτι να γίνει θα πρέπει να γίνει γρήγορα. Νομίζω ότι “χάσαμε το πλοίο” σε ό,τι αφορά το γρήγορα καθώς έχουν περάσει σχεδόν 80 χρόνια», λέει. «Δεν υπήρξε αρκετή αναγνώριση και πρέπει να το διορθώσουμε αυτό. Είναι μια ιστορική αδικία», προσθέτει και αναφερόμενος στην πλατεία Ελευθερίας, τονίζει ότι δεν μπορεί να είναι πάρκινγκ.

   «Η πλατεία Ελευθερίας πρέπει να γίνει. Αυτό είναι το μέρος απ’ όπου η εβραϊκή κοινότητα οδηγήθηκε στα στρατόπεδα θανάτου. Δεν μπορεί να είναι χώρος στάθμευσης», σημειώνει και τονίζει την ανάγκη να μετατραπεί η πλατεία Ελευθερίας άμεσα σε πάρκο μνήμης.

   «Υπάρχουν πολλά μέρη για να γίνουν πάρκινγκ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που είναι σε κοντινή απόσταση. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν κάποιες προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη στάθμευση εδώ, καταλαβαίνω όμως επίσης ότι έρχεται το μετρό και υπάρχουν άλλα μέρη για να παρέχεται χώρος στάθμευσης. Επομένως, δεν επιδιώκω να αντιμετωπίσω μια ιστορική ανισότητα δημιουργώντας μια μεγαλύτερη πρόκληση στάθμευσης για τους Θεσσαλονικείς. Μπορούμε να κάνουμε και τα δύο. Δεν μπορεί να είναι δικαιολογία (το πάρκινγκ) για αδράνεια σε ένα απίστευτα σημαντικό ζήτημα», υπογραμμίζει.

   Τονίζει επίσης την ανάγκη να προχωρήσει και η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος. «Πρέπει να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και να ξεκινήσει η ανέγερση ενός παγκοσμίου κλάσης Μουσείου Ολοκαυτώματος που θα θυμίζει τα όσα τραγικά συνέβησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι μια σημαντική υπενθύμιση σε όλους μας, ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ξανά καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται…», λέει με έμφαση ο Αμερικανός πρέσβης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον ρόλο της εκπαίδευσης και τη συμβολή του Μουσείου σε αυτή τη διαδικασία.

   Δεσμεύεται, μάλιστα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και ο ίδιος προσωπικά θα βοηθήσουν και στα δύο αυτά μεγάλα πρότζεκτ που συνδέονται με την ιστορική μνήμη και την τραγική μοίρα της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Τζορτζ Τσούνης: «Οι καλύτερες ημέρες της Ελλάδας είναι μπροστά μας»

Loading

Play