Τζατζίκι… αποδομημένο ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

Τζατζίκι… αποδομημένο ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

Στο τραπέζι του …τουρίστα -και όχι μόνο- έχει την τιμητική του και παρά το γεγονός ότι η συνταγή παρασκευής του είναι απλή, όταν οι ξένοι επισκέπτες της χώρας μας επιστρέφουν στις πατρίδες τους φροντίζουν να πάρουν μαζί τους λίγο από το μείγμα μπαχαρικών που «απογειώνει» τη γεύση του. Αλλά ακόμη κι αν οι λάτρεις του …«Greek tzatziki» γυρίσουν χωρίς το γευστικό μείγμα στη βαλίτσα τους, σπεύδουν να το προμηθευτούν από καταστήματα στις πόλεις όπου ζουν.

Το μείγμα μπαχαρικών για το τζατζίκι κάνει θραύση στο εξωτερικό, εξηγεί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Θοδωρής Αβράμογλου, ο οποίος διατηρεί ένα από τα πιο παλιά καταστήματα μπαχαρικών στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, όπως λέει, όλο και περισσότερες είναι οι παραγγελίες στο εξωτερικό για τη «σκόνη τζατζίκι», με τους Γερμανούς να είναι οι καλύτεροι πελάτες.

Σκόρδο, πιπέρι, κρεμμύδι, άνηθος, μαϊντανός και αλάτι σε αποξηραμένη μορφή είναι τα συστατικά του μείγματος που έχει γίνει ανάρπαστο σε πολλές χώρες του εξωτερικού. «Στέλνουμε στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, αλλά τις μεγαλύτερες ποσότητες στη Γερμανία, κυρίως σε ελληνικά εστιατόρια», εξηγεί ο κ. Αβράμογλου.

Σε πεντάκιλη ή δεκάκιλη συσκευασία αλλά και σε φακελάκια των πενήντα γραμμαρίων για οικογενειακή χρήση, το αποξηραμένο τζατζίκι από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε μέχρι και υπερατλαντικό ταξίδι, καθώς φτάνει ώς στην Αμερική, στο εστιατόριο ενός Έλληνα που έχει εντάξει στο μενού της επιχείρησης το κλασικό τζατζίκι. Όσο για τη δοσολογία, όπως λέει ο κ. Αβραμόγλου, μια κουταλιά από το μείγμα είναι αρκετή για να παρασκευαστεί, από ένα κιλό γιαούρτι, το κλασικό… γιαουρτοσκόρδιο.

Ο κ. Αβράμογλου ανήκει στην τρίτη γενιά ιδιοκτητών του καταστήματος, που λειτουργεί στο ίδιο σημείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από το 1974, «κουβαλώντας» μυρωδιές και μυστικά από τον κόσμο των μπαχαρικών και των βοτάνων. «Η γιαγιά μας», λέει, «ήταν η κλασική Πολίτισσα που δεν έβγαινε από την κουζίνα. Με την κουλτούρα, τις γνώσεις, το μεράκι της νοικοκυράς και με τα δικά της μυστικά έχουμε φτιάξει μίξεις απ’ όσα βάζει η Ελληνίδα νοικοκυρά στα φαγητά της. Γεμιστά, μπιφτέκια, πατάτες, παίρνουν γεύση… Κωνσταντινούπολης, το σπίτι μοσχοβολάει και το φαγητό ξυπνάει τις αισθήσεις».

Σαν άλλος πρωταγωνιστής της …«Πολιτικής κουζίνας», ο 48χρονος αγαπά τα προϊόντα του και, όπως τονίζει, το κάθε μπαχαρικό ή βότανο, κρύβει τη δική του μαγεία, έχει τη δική του ιστορία. Μάλιστα, δηλώνει πως η εποχή με τον κορονοϊό έχει στρέψει πολύ κόσμο στην αγορά μπαχαρικών και βοτάνων προκειμένου να ενισχύσουν με φυσικό τρόπο τον οργανισμό τους.

«Έρχεται κόσμος και μας ζητάει βότανα και μπαχαρικά που έχει ακούσει ότι μπορεί να βοηθήσουν στον οργανισμό. Για παράδειγμα, αγοράζουν κουρκουμά όχι μόνο για τη γεύση αλλά και για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει, σύμφωνα με τη βοτανολογία. Εμείς πάντως τους λέμε να κάνουν χρήση των βοτάνων με οδηγίες του γιατρού τους», σημειώνει.

Περισσότερα από 80 είδη μπαχαρικών έχει στο μαγαζί του ο κ. Αβράμογλου, ενώ εκατοντάδες είναι τα βότανα. Το πιπέρι, η κανέλα και η ρίγανη παραμένουν στην «πρώτη γραμμή» της εγχώριας ζήτησης, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι πελάτες νεότερης ηλικίας, που επηρεασμένοι από τις εκπομπές μαγειρικής θέλουν να τελειοποιήσουν τις δημιουργίες τους.

*Αναστασία Τελιανίδου – Φάνης Γρηγοριάδης

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play