Τζιτζικώστας: «Νιώθουμε δικαιωμένοι για τη “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη”»

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Porto Palace” στη Θεσσαλονίκη με θέμα το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη”

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης

Στη συνέντευξη τύπου έδωσαν το παρών ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης κ. Βούλα Πατουλίδου, και οι δήμαρχοι Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά, Νεάπολης – Συκεών, Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκης και Πυλαίας -Χορτιάτη.

Η αντιπεριφερειάρχης κ. Βούλα Πατουλίδου στην εισαγωγή της είπε πως εμπνευστής για το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ανέφερε μεταξύ άλλων πως μέχρι τώρα έχουν εκταμιευθεί περισσότερα από 12 εκατομμύρια για τη διατήρηση των επιχειρήσεων.

«Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι πρωτόγνωρο»

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος είπε με άλλα λόγια πως δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν ανάλογο έργο για την αυτοδιοίκηση και συμπλήρωσε πως θα εκπονηθεί με το ΕΣΠΑ που κλείνει αυτήν την περίοδο.

Στην αρχή υπήρχαν επιφυλάξεις για το αν θα υλοποιηθούν έγκαιρα και σωστά τα έργα. Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά 8 δήμους. Συνεργαστήκαμε με 8 δήμους και τώρα που φαίνονται τα αποτελέσματα νιώθουμε δικαιωμένοι. Αυτή η προσπάθεια αποτελεί πρότυπο στη συνεργασία Α’ και Β’ βαθμού” δήλωσε.

«Αυτά τα έργα αλλάζουν την καθημερινότητα»

Έπειτα συμπλήρωσε πως τα συγκεκριμένα έργα “αλλάζουν την καθημερινότητα και αναβαθμίζουν τις γειτονιές” και τέλος υπογράμμισε πως “η πόλη θα είναι αυτή που θέλουμε να δημιουργήσουμε.”

Παρών ήταν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος ανέφερε πως “θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ποιότητα του δημοσίου χώρου”. Αναφερόμενος στα έργα που θα γίνουν μίλησε και για τη Νέα Τούμπα και συμπλήρωσε πως “είμαστε εδώ για να δουλέψουμε”.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου με τη σειρά του είπε πως “πρώτη φορά υπάρχει συνεργασία για την εφαρμογή προγράμματος στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας. Όπως τόνισε “έχουν γίνει μελέτες για 126 έργα σε 8 δήμους“. Μιλώντας για το μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά είπε πως “δεν θα χρειάζεται να ζητά κανείς διαβατήριο για να το επισκεφθεί”.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίζογλου στον δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης έχουν εκτελεστεί μέχρι τώρα 7 έργα από τα 18 σχολιάζοντας πως είναι ευχαριστημένος από τους ρυθμούς με τους οποίους εκτελούνται.

«Το σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης είναι αποτέλεσμα συνεργασίας»

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Ιωάννης Δεμουρτζίδης από την πλευρά του είπε πως “είναι σημαντικό για τον πολιτικό κόσμο να γίνονται πράξη τα οράματα των πολιτών. Αυτό βέβαια είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία αποδεικνύεται ότι υπάρχουν απαντήσεις στις προκλήσεις”. Παράλληλα πρόσθεσε ότι στον συγκεκριμένο δήμο από τα 11 έργα έχουν εκπονηθεί μέχρι τώρα τα 4 και έχουν δημοπρατηθεί άλλα τρία.

Έντονο το πρόβλημα της δυσοσμίας στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου

Ένα πρόβλημα το οποίο ταλανίζει τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου είναι αυτό της δυσοσμίας. Ο δήμαρχος κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός ανέφερε πως “η τοπική κοινωνία θέλει να απαντηθεί γιατί διαιωνίζεται το συγκεκριμένο πρόβλημα” ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων πως στον δήμο θα υλοποιηθούν το στάδιο και το κολυμβητήριο.

Δείτε επίσης: Πότε θα γίνει η επόμενη πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης;