Τη συνέχιση του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και στην επόμενη προγραμματική περίοδο με τη συμμετοχή περισσότερων δήμων ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης δήλωσε, «Είμαστε πλέον έτοιμοι να διευρύνουμε το πρόγραμμα στη νέα προγραμματική περίοδο, στο νέο ΕΣΠΑ, εντάσσοντας στην περιοχή εφαρμογής και αστικά τμήματα των υπόλοιπων δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και διασφαλίζοντας επιπλέον πόρους».
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, κατά τη συνεδρίαση έγινε ένας απολογισμός της προόδου υλοποίησης του προγράμματος για το 2020 ενώ συζητήθηκε ο σχεδιασμός της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027.
Η κ. Πατουλίδου επισήμανε το πολύ καλό επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και των οκτώ δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τη βράβευσή του με το βραβείο «Bravo Governance» μια πρωτοβουλία που διοργανώνεται από το «QualityNet Foundation» στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Sustainable Greece 2020».
«Το έργο υλοποιείται ομαλά με διαδικασίες από κάτω προς τα πάνω, με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες των δήμων» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στο πρόγραμμα οι οχτώ Δήμοι (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά και Πυλαίας – Χορτιάτη) έχουν ήδη εντάξει και υλοποιούν 116 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 86,7 εκ. ευρώ.
O κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε το πρόγραμμα «πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της αυτοδιοίκησης»
Τόνισε ότι τα 116 μικρά και μεγάλα έργα σε ολόκληρο το αστικό πολεοδομικό συγκρότημα, «δεν είναι απλώς παρεμβάσεις που αλλάζουν την εικόνα, είναι έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, αναβαθμίζουν τις γειτονιές και εκσυγχρονίζουν τη φυσιογνωμία του τόπου».
Σχετικά με τις διαδικασίες που αφορούν την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια δημιουργίας έργων πρασίνου στο χώρο του πρώην στρατοπέδου.
Σημείωσε ότι υπάρχει σχετική απόφαση του Συβουλίου της Επικρατείας και γνωστοποίησε ότι το έργο έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2023.
Σχολίασε, τέλος, ότι είναι πιθανό να ενταχθεί στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και άλλο έργο ανάπλασης πρώην στρατοπέδου στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
Παρεμβάσεις στη συνεδρίαση πραγματοποίησαν οι οχτώ Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει επωφεληθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με ηλεκτροκίνητα οχήματα, ποδηλατοδρόμους, πάρκα και με μια μεγάλη ανάπλαση που ξεκινάει γύρω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο.
Σημείωσε, παράλληλα, ότι για την επόμενη προγραμματική περίοδο, στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού και πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προγραμματίζει μια σειρά από πολύ σημαντικά έργα, όπως είναι η ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου και του άξονα της Αριστοτέλους, το ντεκ της παραλίας κ.ά..
Δείτε επίσης: Απ. Τζιτζικώστας: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εντάσσεται στους εορτασμούς των 200 χρόνων ελευθερίας