Τζιτζικώστας σε συνάντηση με δημάρχους: “Ξεκινάει το μεγαλύτερο έργο δεκαετιών στη Θεσσαλονίκη”

Συνάντηση εργασίας του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα με δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης – Παρουσιάζεται το σχέδιο για ενιαίο παραλιακό μέτωπο 40 χιλιομέτρων στη Θεσσαλονίκη.

Ρεπορτάζ: Ντιέγκο Σάες- Παπαχρήστου

Μετά από ενέργειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνεργασίες και ανταλλαγή απόψεων με τους φορείς και τους δήμους που διήρκησαν 2 χρόνια παρουσιάζεται σημερα το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για ενιαίο παραλιακό μέτωπο, το οποίο θα εκτείνεται από το Καλοχώρι (δυτικά) έως και το Αγγελοχώρι (ανατολικά).

Το σχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προκείμενου οι φορεις, οι δήμοι, αλλά και οι απλοί πολίτες να μπορέσουν να εκφράσουν πιθανές ενστάσεις τους και έτσι να διορθωθούν πιθανά λάθη ή παραλείψεις της μελέτης.

Ξεκινάει το μεγαλύτερο έργο δεκαετιών για τη πόλη μας“, δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε πως: “Οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάτω από την εποπτεία της Περιφέρειας, συνεργαζόμαστε εδώ και πάρα πολύ καιρό, έτσι ώστε να υλοποιήσουμε ένα πάρα πολύ σημαντικό πρότζεκτ που είναι η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου“.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δυκτίων Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρη Μπίλια: «Μέσα από αυτό το έργο θα καθορίσουμε τη φυσιογνωμία των επόμενων δεκαετιών της πόλης. Το χρονοδιάγραμμα που έχουμε ως στόχο είναι το Δεκέμβριο του 2022 να έχουμε το Προεδρικό Διάταγμα προκειμένου να μπορούμε να ξεκινήσουμε τα έργα“.

Οι παρεμβάσεις που συμπεριλαμβάνονται στο έργο

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όπως εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας, είναι το πιο ουσιαστικό βήμα για να ωριμάσουν γρήγορα και να υλοποιηθούν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις όπως:

 • Η περιβαλλοντική αναβάθμιση στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου.
 • Η εξυγίανση και ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου.
 • Η δημιουργία Μητροπολιτικού Δυτικού Πάρκου στο χώρο του παλιού εμπορευματικού σταθμού.
 • Η δημιουργία περιπατητικού άξονα από το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος έως την Πλατεία Ελευθερίας.
 • Η δημιουργία διαδρομής πεζών και ποδηλάτου στην Παλιά Παραλία έως το Λευκό Πύργο.
 • Οι πολεοδομικές ρυθμίσεις στη Νέα Παραλία και στην περιοχή των ιστιοπλοϊκών ομίλων.
 • Η δημιουργία μητροπολιτικού πόλου ναυταθλητισμού και αθλημάτων κολύμβησης στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής.
 • Η δημιουργία διαδρομής πεζών και ποδηλάτου στο παραλιακό τμήμα του Δήμου Καλαμαριάς.
 • Η δημιουργία αστικής τεχνητής κολυμβητικής περιοχής στην πλαζ Αρετσούς.
 • Η ανάπτυξη νέου μητροπολιτικού υπερτοπικού πόλου αστικών λειτουργιών, με την πολεοδόμηση τμήματος της παραλιακή περιοχής του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.
 • Η δημιουργία Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου – Βοτανικού κήπου στην έκταση του ΑΠΘ κοντά στο αεροδρόμιο.
 • Η χωροθέτηση Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.
 • Και η επανάκτηση του ρόλου της παράκτιας περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού ως κύριας ζώνης αναψυχής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

«Όλα αυτά τα σημαντικά έργα συντελούν στη δημιουργία νέων περιοχών ελευθέρων και κοινόχρηστων χώρων, που θα ξεπερνούν σε έκταση τα 1.000 στρέμματα. Η ολοκλήρωση και η υψηλού επιπέδου θεσμική έγκριση με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε το όραμά μας, για ένα ανοιχτό για όλους τους πολίτες παράκτιο μέτωπο στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε:

“Στόχος μας είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου να έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα για τη πόλη αλλά και να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών, με τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών σε όλο το μήκος των 40 χιλιομέτρων, ποδηλατικών διαδρομών, χώρων αναψυχής, αλλά και όλων εκείνων που χρειάζονται προκειμένου όσοι ζουν στη Θεσσαλονίκη να επανενωθουν με τη θάλασσα.

Ξεκινάει το μεγαλύτερο έργο δεκαετιών για τη πόλη μας. Μέσα από αυτό το έργο θα βγούμε κερδισμένοι και οι Θεσσαλονικείς και όλοι οι πολίτες της Κ. Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας”

Τι δήλωσαν οι δήμαρχοι των Δήμων που έχουν “κομμάτι” του παραλιακού μετώπου.

Είναι καιρός η Θεσσαλονίκη να κοιτάξει με το βλέμμα προς τη θάλασσα και να μην έχει την πλάτη στραμμένη προς αυτήν δήλωσε ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιατη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ενώ ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Δαρδαμανέλης δήλωσε πως «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιτέλους θα μπει πάλι σε μια ρώτα ο εναίος χαρακτήρας του παραλιακού μετώπου και θα σταματήσει αυτή η «σαλαμοποιήση» του.

Ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, δήλωσε:

«Προσπαθώ με τις δυνάμεις μου ως εκπρόσωπος του δήμου να βοηθήσω να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία. Έχουμε κάποιες διαφοροποιήσεις ως δήμος, που πιστεύω ότι θα ληφθούν υπόψιν. Έχουμε συζητήσει με τους μελετητές, έχουμε συζητήσει με την ηγεσία της περιφέρειας».

Είναι καιρός αυτό το ενιαίο θαλάσσιο μέτωπο, μέσα από το πρόγραμμα το οποίο σχεδίασε και υλοποίησε σταδιακά η περιφέρεια, είναι καιρός να αξιοποιηθεί“, δήλωσε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Αίτημα να φτάνει το μέτωπο ως την λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου

Ο Δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, ανέφερε πως: «είμαστε στο μέσο, προς το τέλος της διαδρομής για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου το οποίο είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για ενιαία χάραξη πολιτικών, για την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων και των αναπτυξιακών διαδικασιών», ενώ δήλωσε πως «είχαμε συνεννοηθεί να πηγαίνει (το μέτωπο) μέχρι τον Γαλλικό. Δεν φτάνει αυτή την στιγμή. Θα ζητήσω τουλάχιστον να ενταχθούν και οι εκβολές του Γαλλικού μαζί με την λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου».

Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής τόνισε πως «αυτός ο σχεδιασμός στην υλοποίησή του, θα δώσει λύσεις οι οποίες ήταν αναγκαίες από χρόνια».

Θα συνεργαστούμε έτσι ώστε το κομμάτι αυτό που ξεκινάει από τα Δυτικά και τερματίζει Ανατολικά, να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο“, ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Ζέρβας.

Δείτε επίσης: Η Θεσσαλονίκη από ψηλά! «Βολτάρουμε» στην πόλη σε διώροφο τουριστικό λεωφορείο (vid)

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr