Β. Ανδρεάδης – Δ. Κορδελιού Ευόσμου: «Με την παράταξη “Όραμα και Προοπτική” ο δήμος θα βρει τη θέση που του αξίζει»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου κ. Βασίλης Ανδρεάδης παραχώρησε συνέντευξη στην politic και αναφέρθηκε στην απόφαση που έχει πάρει να διεκδικήσει την ψήφο των δημοτών στις επόμενες εκλογές, ως επικεφαλής της παράταξης «Όραμα & Προοπτική».

Συνέντευξη στον Δημήτρη Κετικίδη

propoli

Στη συνέντευξή του μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρεάδης αναφέρθηκε και στο θέμα των ΕΛΠΕ, λέγοντας ότι «κάθε φορά που έρχονται εκλογές αναβαθμίζεται το θέμα της δυσοσμίας και όταν εκλέγεται η διοίκηση δυστυχώς προσπαθεί να το υποβαθμίσει».

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

1) Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά και να θέσετε υποψηφιότητα για δήμαρχος Ελ. Κορδελιού – Ευόσμου;

«Γεννήθηκα στον Εύοσμο πριν από 52 χρόνια. Είναι ο τόπος που μεγάλωσα εγώ και τα παιδιά μου και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά σε αυτόν. Η καταξίωση μου ,επαγγελματική και πολιτική ,οφείλεται στους κατοίκους της περιοχής μας και για αυτό θεωρώ υποχρέωσή μου ,ως ενεργός πολίτης ,να κάνω ότι μπορώ για τη βελτίωση της εικόνας του Δήμου και της ζωής των πολιτών. Αυτή η αμφίδρομη σχέση κρατάει από το 2014 όταν κατέβηκα για πρώτη φορά στο στίβο της αυτοδιοίκησης και εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος και κατόπιν διετέλεσα αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η εμπειρία μου στην αυτοδιοίκηση αλλά και η επαφή μου με πόλεις στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους δημιούργησαν ένα όραμα για μια πόλη βιώσιμη, καθαρή και ασφαλής αντίστοιχη ευρωπαϊκών πόλεων ανάλογου πληθυσμού. Μια πόλη σύγχρονη με σεβασμό στο περιβάλλον, τα άτομα με ιδιαιτερότητες, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τις ανάγκες τους, τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες Και τους επαγγελματίες.

Μια πόλη που επιδιώκει την ανάπτυξη εξασφαλίζει τις απαραίτητες υποδομές και προάγει την παιδεία και τον πολιτισμό. Στην πορεία μου στην αυτοδιοίκηση γνώρισα και ανθρώπους ικανούς, πολιτικά άφθαρτους και με διάθεση να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Αυτοί σήμερα αποτελούν τους συνεργάτες μου και μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και το υπηρετούμε από οποιοδήποτε μετερίζι βρεθήκαμε ως τώρα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας με τη νίκη στις ερχόμενες εκλογές και για αυτό δημιουργήσαμε το συνδυασμό «όραμα και προοπτική».

2) Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα του δήμου είναι αυτό της δυσοσμίας και της μόλυνσης από τα ΕΛΠΕ. Ποιος πιστεύετε εσείς ότι είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος διαχείρισης του θέματος;

«Κάθε φορά που έρχονται εκλογές αναβαθμίζεται το θέμα της δυσοσμίας και όταν εκλέγεται η διοίκηση δυστυχώς προσπαθεί να το υποβαθμίσει. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση ότι το θέμα αυτό είναι διαχρονικό και θα το βρίσκουμε πάντα μπροστά μας είτε είμαστε στη διοίκηση είτε στην αντιπολίτευση και για αυτό θα πρέπει να βρίσκεται πρώτο στην πολιτική μας ατζέντα. Θα πρέπει να προτείνουμε λύσεις εφικτές οι οποίες σαν κύριο άξονα θα έχουν τη βελτίωση των συνθηκών ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Δεν νομίζω ότι σήμερα μπορούμε να ελπίζουμε σε μετεγκατάσταση των ΕΛΠΕ αλλά σίγουρα μπορούμε να ελπίζουμε στην τήρηση των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος από την πλευρά τους και στη συνεχή και ακλόνητη πίεση από την πλευρά μας ώστε αυτά να βελτιώνονται διαρκώς.

Σε αυτή την αναγκαστικά συμβιωτική σχέση ο δήμος και οι δημότες του θα πρέπει να έχουν κυρίαρχο ρόλο και όχι να συμπεριφέρονται ως υποτελείς, προσπαθώντας να αποκομίσουν μικρά ευκαιριακά οφέλη όπως οι δωροεπιταγές των 50 € που είχε πάρει η διοίκηση πριν από 2 χρόνια. Ο δήμος δεν πρέπει να είναι πεδίο άσκησης μικροπολιτικών συμφερόντων αλλά να είναι σε θέση να μετράει από μόνος του τους δείκτες περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και να μπορεί να παρεμβαίνει θεσμικά όταν δεν τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα να διεκδικεί το μερίδιο κοινωνικής ευθύνης των ΕΛΠΕ που αναλογεί στους πολίτες του.

Όταν βλάπτονται τα συμφέροντα των πολιτών και κυρίως όταν βλάπτεται η υγεία τους η αντίδραση της δημοτικής αρχής απέναντι στον υπαίτιο πρέπει να είναι άμεση με όλα τα μέσα που διαθέτει ο δήμος και όχι να περιορίζεται σε ανταλλαγή αλληλογραφίας».

3) Η έλλειψη χώρων στάθμευσης οδηγεί τους κατοίκους στο να παρκάρουν παράνομα στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου. Ποια είναι η άποψή σας για τη μη αξιοποίηση του υπόγειου πάρκινγκ;

«Το θέμα της έλλειψης στάθμευσης είναι χρόνιο πρόβλημα που αφορά συνολικά το δήμο και όχι μόνο την οδό Ανδρέα Παπανδρέου στο Κορδελιό. Στο συγκεκριμένο δρόμο βέβαια υπάρχει υπόγειο πάρκινγκ το οποίο μένει κλειστό περισσότερο από μία δεκαετία. Η αξιοποίησή του αποτέλεσε κεντρική προεκλογική δέσμευση της διοίκησης και αν θυμάμαι καλά στις πρώτες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου είχε αναφέρει ο δήμαρχος ότι θα λειτουργούσε σε 3 μήνες.

Έκτοτε έχουν περάσει 3 χρόνια και δυστυχώς οι εργασίες συντήρησης που απαιτούνται δεν έχουν γίνει και το πάρκινγκ δε λειτουργεί. Αναρωτιέται κανείς εάν δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ένα πάρκινγκ που ήδη υφίσταται πώς μπορούμε να ελπίζουμε στη δημιουργία άλλων χώρων στάθμευσης και στην κυκλοφοριακή ρύθμιση στις κεντρικές αρτηρίες του δήμου, πράγματα που απαιτούν εκτεταμένες μελέτες, μεγαλύτερη χρηματοδότηση και ευρύτερες παρεμβάσεις.

Δυστυχώς η τελευταία κυκλοφοριακή μελέτη στο δήμο μας έγινε περίπου πριν από 2 δεκαετίες και η σημερινή διοίκηση δεν φρόντισε να έχει μια νέα επικαιροποιημένη μελέτη που να αποτελεί οδικό χάρτη για τις αναπλάσεις που πρέπει να γίνουν σε κεντρικούς δρόμους του δήμου, προβλέποντας ταυτόχρονα και θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και των καταστημάτων».

4) Στο θέμα της Παιδείας, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για το μέρος που στεγάζεται το Ειδικό Σχολείο, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τη διοίκηση ότι δεν έψαξε να βρει χρηματοδότηση ενώ υπάρχει οικόπεδο. Πώς θα κινηθείτε εσείς γύρω από αυτό το θέμα αν εκλεγείτε δήμαρχος;

«Πράγματι το μέρος όπου στεγάζεται σήμερα το ειδικό σχολείο είναι επιεικώς απαράδεκτο  και η διοίκηση  προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα προωθώντας τη συστέγαση δύο άλλων σχολείων του 19ου  και του 24ου δημοτικού, ώστε να διαθέσει το 19ο δημοτικό σχολείο για χρήση στο ειδικό σχολείο. Όμως εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει χαρακτηρισμένο οικόπεδο άνωθεν περιφερειακού  για να κτιστεί ένα νέο ειδικό σχολείο.

Δυστυχώς σήμερα μετά από 3 χρόνια η διοίκηση του δήμου δεν έχει να παρουσιάσει καμία πρόταση για μελέτη και χρηματοδότηση ανέγερσης νέου ειδικού σχολείου. Πιστεύω ότι για να είναι κατάλληλο ένα ειδικό σχολείο και να εξυπηρετεί τη λειτουργία του πρέπει να κτιστεί εξαρχής με τις αντίστοιχες προδιαγραφές που αφορούν ράμπες, ειδικές αίθουσες διδασκαλίας , φυσικοθεραπευτήριο  και άλλες προδιαγραφές του επιβάλλει η ιδιαιτερότητά του.

Ευκαιριακές λύσεις όπως αυτή της στέγασης του στη θέση του 19ου δημοτικού σχολείου θα δημιουργήσουν σε λίγα χρόνια πρόβλημα αντίστοιχο με αυτό που έχουμε σήμερα. Χρηματοδότηση δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να υπάρξει, με τις κατάλληλες προσπάθειες, αφού θα πρέπει να συμμετέχει και η περιφέρεια εφόσον το σχολείο εξυπηρετεί και παιδιά εκτός του δήμου Κορδελιού Ευόσμου».

5) Μετά από τρία χρόνια, πώς κρίνετε το έργο της σημερινής διοίκησης του δήμου;

«Μετά από 3 χρόνια φαίνεται πως η διοίκηση έχει αναλωθεί στη διεκπεραίωση μικροπολιτικών συμφερόντων και αντιπαραθέσεων καθώς και στην άσκηση μιας αμιγώς διαχειριστικής πολιτικής. Προφανώς προεκλογικά δεν υπήρχε στην πραγματικότητα ούτε όραμα ούτε πρόγραμμα και αυτό καταγράφηκε στην τριετία που πέρασε.

Πιστεύω πως το μεγαλύτερο πρόβλημα  ήταν η εσωστρέφεια της και η απειρία αρκετών στελεχών της συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του δημάρχου. Η αυτοδιοίκηση είναι ένας δύσκολος πολιτικός στίβος που για να επιτύχεις έργο προϋποθέτει να έχεις έμπειρα , ικανά αλλά και αρκετά σε αριθμό στελέχη.

Παρότι φιλοσοφία της προηγούμενης  αναλογικής εκλογικής διαδικασίας ήταν οι συνέργειες και οι συνεργασίες  στο πλαίσιο διαμόρφωσης μιας νέας πολιτικής κουλτούρας η διοίκηση εκμεταλλευόμενη το νόμο Θεοδωρικάκου που έδωσε υπερβολικές αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή πίστεψε, ίσως αλαζονικά, αλλά σίγουρα κοντόφθαλμα ότι μπορεί να παράγει έργο μόνη της. Η διοίκηση σήμερα παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε έργα ανάπτυξης και υποδομών καθώς και σε απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Μεγάλα έργα που είχε υποσχεθεί προεκλογικά όπως το κολυμβητήριο, το γήπεδο άνωθεν του περιφερειακού, νέα σχολεία και αναπλάσεις πάρκων και δρόμων,  φαίνεται να έχουν μείνει λεζάντες στα χαρτιά και ηχηρές υποσχέσεις στα αυτιά των δημοτών. Ταυτόχρονα η έλλειψη οργάνωσης και η διοικητική αδράνεια χαρακτηρίζουν σήμερα στο δήμο μας παράδειγμα είναι το ΚΕΠ που εδώ και ένα χρόνο δεν μπορεί να υλοποιηθεί μια ανακαίνιση εσωτερικού χώρου σε κτίριο του δήμου.

Για το χρόνο δε που απομένει μέχρι τις εκλογές δεν έχω πειστεί ότι μπορεί να αλλάξει κάτι και κρατάω μικρό καλάθι όπως λέει και ο λαός ,αλλά πραγματικά ευελπιστώ να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να παραχθεί έργο πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερο βαθμό. Γιατί έχουμε μείνει πολύ πίσω και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Ο δήμος πρέπει να βρει τη θέση που του αξίζει».

Δείτε επίσης: Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: Ακόμα μία ημερα που η έντονη δυσοσμία από τα ΕΛΠΕ καλύπτει την ατμόσφαιρα

Loading