ΒΕΘ: Αύξηση 11,4% στις εγγραφές και 2,4% στις διαγραφές το 2019

ΒΕΘ: Αύξηση 11,4% στις εγγραφές και 2,4% στις διαγραφές το 2019

Περισσότεροι καταγράφηκαν το 2019 οι «γενναίοι» που αποφάσισαν να μπουν στον επιχειρηματικό στίβο και έτσι παρά τα οριακά αυξημένα λουκέτα φέτος, οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν δραστηριότητα είναι αυξημένες σε ποσοστό 11,4% έναντι του 2018, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Αναστάσιος Καπνοπώλης, στη διάρκεια σημερινής συνάντησης με δημοσιογράφους.
    Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Καπνοπώλης επισήμανε ότι το 2019 φεύγει με μια «νότα» αισιοδοξίας για το μέλλον και τονίζοντας ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σημείωσε «η έλευση των επενδυτών στη χώρα μας σύντομα θα αποτελεί  πραγματικότητα και το ΒΕΘ θα πρωτοστατήσει. ‘Αλλωστε μεταποίηση και υπηρεσίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι τις χώρας και δη της Βόρειας Ελλάδας».     
    Μεταξύ άλλων, ο ίδιος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «έλλειψη ρευστότητας και τραπεζική αδιαφορία αποτελούν τις δύο μεγάλες πληγές για το επιχειρείν» και σημείωσε ότι «η κοινωνία μας πρέπει να οργανωθεί καλύτερα και ο ΟΑΕΔ να αλλάξει φιλοσοφία έτσι ώστε να υπάρχει προσανατολισμός στα επαγγέλματα που απαιτούνται και που εκλείπουν». Χαρακτηριστικά ο ίδιος σημείωσε την έλλειψη σε ηλεκτροσυγκολλητές και μηχανοτεχνίτες, λέγοντας χαρακτηριστικά «χρειάστηκε να γίνει εισαγωγή τεχνιτών στη χώρα μας για την υλοποίηση σημαντικών έργων». Πρόσθεσε «δυστυχώς την περίοδο της κρίσης στη χώρα μας χάνονται επαγγέλματα που θα είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθούν ή και να «στηθούν» εκ νέου».     
Αναφερόμενος στα στοιχεία του μητρώου του ΒΕΘ για την πορεία των επιχειρήσεων εντός του 2019 συγκριτικά με πέρυσι, ο κ. Καπνοπώλης επισήμανε ότι «αναμφίβολα τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς η ιδιωτική πρωτοβουλία συνεχίζει να κλυδωνίζεται και οι επιχειρήσεις να φυλλορροούν. Θα πρέπει να στηριχτεί η ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς αυτή προσφέρει θέσεις εργασίας, ενισχύει την παραγωγική διαδικασία και, αναμφίβολα, τα δημόσια έσοδα».
Πρόσθεσε ότι «οι φορολοελαφρύνσεις και οι προχθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2020, αποτελούν θετικές ειδήσεις. Ωστόσο η επιχειρηματική κοινότητα περιμένει και άλλες πρωτοβουλίες και στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε η οικονομία να μπορέσει να μπει σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά».

494 οι επιχειρήσεις που έφυγαν από την ενεργό δράση φέτος, 507 οι νεοεισερχόμενες

Οριακά αυξημένα είναι το 2019 τα λουκέτα των βιοτεχνικών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης, έναντι της περσινής χρονιάς, με τις εγγραφές ωστόσο να είναι ενισχυμένες αποτελώντας αχτίδα αισιοδοξίας για το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΒΕΘ.
Ειδικότερα, για το 2019 (μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου), οι επιχειρήσεις που αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση ήταν 494, ενώ προχώρησαν σε έναρξη εργασιών 507. 
Οι εγγραφές φέτος ήταν αυξημένες έναντι του 2018 -πέρυσι έκαναν έναρξη 482- κατά 11,4%. Πάντως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΒΕΘ, παρά τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις, οι νεόκοποι στον επιχειρηματικό στίβο κατά την πλειονότητά τους επιλέγουν τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις (323 επί συνόλου 507 εγγραφών). Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα ρολά κατέβασαν 388 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 348.
Έντονη κινητικότητα καταγράφεται στις ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) που αποτελούν μία από τις δημοφιλέστερες εταιρικές μορφές, λόγω της ταχύτερης και ευκολότερης σύστασης τους. Την τρέχουσα χρονιά 76 ΙΚΕ έκαναν έναρξη, ενώ το 2018 ήταν 62. Αναφορικά με τις διαγραφές των συγκεκριμένων επιχειρήσεων το 2019 ήταν δύο, ενώ πέρυσι επτά.
     Την ίδια ώρα οι διαγραφές καταδεικνύουν τη δύσκολη θέση, στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η αγορά, με τον αριθμό τους να είναι αυξημένος κατά 2,4% έναντι του 2018, όταν ρολά κατέβασαν 482 επιχειρήσεις.
Ασύμφορες κρίθηκαν 247 επιχειρήσεις, από 256 το 2018, ενώ δύο βιοτεχνίες οδηγήθηκαν σε πτώχευση κατά το 2019. 

Ε.Α.
 

©Πηγή: amna.gr

Loading