ΒΕΘ: Σοβαρές προκλήσεις για το 58% των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης λόγω μηδενικών ταμειακών διαθεσίμων

Μηδενικά διαθέσιμα στα ταμεία των επιχειρήσεών τους δηλώνουν έξι στους δέκα (ποσοστό 58%) βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το δίμηνο Οικονομικό Βαρόμετρο που εκπόνησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Interview». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 455 μελών του φορέα κατά το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου. Από τους βιοτέχνες που δεν έχουν εντελώς άδεια ταμεία, το 39% δηλώνει ότι το αποθεματικό επαρκεί για έναν μήνα, το 32% για ένα δίμηνο, το 17% για ένα εξάμηνο και το 12% για έναν χρόνο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το ΒΕΘ, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά περισσότερο από 30% σε διάστημα ενός έτους για το 25% των ερωτηθέντων. Η αντίστοιχη αύξηση κυμάνθηκε από 20% έως 30% για το 34% του δείγματος, από 10% έως 20% για το 25% και από 5% έως 10% για το 15%. Μόλις το 1% δήλωσε ότι το κόστος παρέμεινε σταθερό.

Απαντώντας στην ερώτηση «ποιος λόγος οδήγησε στην αύξηση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησής σας;», το 30% των ερωτηθέντων ανέφερε την ενέργεια ως κύριο παράγοντα. Το 28% απέδωσε την αύξηση στα αυξημένα λειτουργικά κόστη λόγω υποχρεώσεων της επιχείρησης (όπως αποπληρωμή δανείων και ρυθμίσεις προς ΕΦΚΑ και εφορία), το 25% επισήμανε την τιμή των πρώτων υλών και το 17% το μισθολογικό κόστος.

Η έλλειψη ρευστότητας δυσκολεύει την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων για το 44% των συμμετεχόντων, ενώ το 26% αναφέρει ότι επηρεάζει την επέκταση των επιχειρήσεών τους. Το 17% δηλώνει ότι εμποδίζει την υλοποίηση επενδύσεων ακόμη και μικρού ύψους, το 6% την ενίσχυση της εξωστρέφειας (εξαγωγές), το 19% την πρόσληψη προσωπικού και το 4% την εκπαίδευση του προσωπικού τους. Το 11% εκτιμά ότι επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων ή υπηρεσιών τους.

Αξιολογώντας την κατάσταση της επιχείρησής τους, το 41% των ερωτηθέντων την κρίνει «ικανοποιητική», το 29% «καλή» και το 30% «κακή». Για τους επόμενους έξι μήνες, περισσότερα από τα μισά μέλη (ποσοστό 53%) εκτιμούν ότι η κατάσταση της επιχείρησής τους θα παραμείνει σταθερή, το 24% ότι θα βελτιωθεί και το 23% ότι θα επιδεινωθεί. Σχετικά με την απασχόληση, το 87% δηλώνει ότι θα διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό, το 8% ότι θα προσλάβει και το 5% ότι θα απολύσει. Όσον αφορά τον τζίρο, το 41% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι παρέμεινε ο ίδιος, το 45% ότι κατέγραψε μείωση και το 14% ότι αυξήθηκε. Ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας παραμένει σε θετική τροχιά, στο 3,1%, αν και έχει μειωθεί ελαφρώς σε σχέση με το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου, όταν ήταν στο 3,3%.

©

Loading