ΒΕΘ: Στασιμότητα βλέπουν 5 στους 10 βιοτέχνες για το Α’ εξάμηνο του 2024 

ΒΕΘ: Στασιμότητα βλέπουν 5 στους 10 βιοτέχνες για το Α’ εξάμηνο του 2024 

Αναφορικά με την κατάσταση των επιχειρήσεων τους, το πρώτο εξάμηνο του 2024 το 53% εκτιμά πως θα παραμείνει ίδια, το 25% πως θα χειροτερεύσει, ενώ το 22% βλέπει καλυτέρευση. 

Δεν διαβλέπουν βελτίωση, το α ´ εξάμηνο του 2024, αναφορικά με την κατάσταση των επιχειρήσεων τους, οκτώ στους δέκα βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης, με την πλειονότητα αυτών, ήτοι πέντε στους δέκα, να κάνουν λόγο για στασιμότητα. Την ίδια ώρα, πάντως, έξι στους δέκα κρίνουν ως ικανοποιητική την κατάσταση των βιοτεχνιών τους. 

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το δίμηνο Οικονομικό Βαρόμετρο που πραγματοποίησε το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με την έρευνα, που διενεργήθηκε ηλεκτρονικά σε 425 επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ, ικανοποιητική κρίνει την κατάσταση της επιχείρησης του το 60% των ερωτηθέντων,  18% την αξιολογεί ως καλή, ενώ το 22% τη χαρακτηρίζει κακή. 

Αναφορικά με την κατάσταση των επιχειρήσεων τους, το πρώτο εξάμηνο του 2024 το 53% εκτιμά πως θα παραμείνει ίδια, το 25% πως θα χειροτερεύσει, ενώ το 22% βλέπει καλυτέρευση. 

Αξίζει να σημειωθεί πως δυο μήνες νωρίτερα, το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, το 52% εκτιμούσε πως η κατάσταση της επιχείρησης του θα παραμείνει τους επόμενους έξι μήνες ίδια, το ποσοστό αυτών που εκτιμούσε πως θα χειροτερεύσει ήταν στο 36% (αυξημένο σε σχέση με το τελευταίο βαρόμετρο του έτους) και μόλις το 12% των ερωτηθέντων έκανε λόγο για βελτίωση. 

Διατήρηση προσωπικού 

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα αναφορικά με την πρόθεση διατήρησης του προσωπικού τους πρώτους δυο μήνες του 2024, καθώς το 76% προγραμματίζει να κρατήσει τους εργαζόμενους του, το 14% να προσλάβει και μόλις το 10% σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις.

Ίδιος παρέμεινε σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, ο τζίρος για το 49% των ερωτηθέντων, μείωση καταγράφηκε για το 33%, ενώ βελτίωση απάντησε πως παρουσίασε το 18%. 

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη οικονομικής συγκυρίας παρέμεινε σε θετική τροχιά και το τελευταίο δίμηνο του έτους, ήτοι στο 2,1%,ποσοστό, ωστόσο, μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο όποτε ήταν στο 3,6%. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας, παρέμεινε, καθ ´ όλη τη διάρκεια του 2023 θετικός παρουσιάζοντας, ωστόσο, σκαμπανεβάσματα. 

Δείτε επίσης: Ακρίβεια: Έρχονται ανατιμήσεις σε χυμούς και γαλακτοκομικά

Loading