«Βολές» φιλοζωικών κατά του δήμου Κορδελιού Ευόσμου για τα αδέσποτα – «Τα… εξορίζουν στα δάση»

«Βολές» φιλοζωικών κατά του δήμου Κορδελιού Ευόσμου για τα αδέσποτα – «Τα… εξορίζουν στα δάση»

Έντονα παράπονα για τις πρακτικές που φαίνεται να ακολουθεί η δημοτική αρχή του δήμου Κορδελιού Ευόσμου και που δεν αρμόζουν για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς εκφράζουν μέσω του Politic.gr φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη

Άλυτο πρόβλημα για τον δήμο παραμένει ο δυσανάλογος αριθμός στειρώσεων εν αντιθέσει με τον αριθμό των ζώων που τις χρειάζονται. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που εθελοντές με γνώμονα -πρωτίστως- την ασφάλεια των ζώων, αναλαμβάνουν με προσωπικά τους έξοδα τη διαδικασία της στείρωσης. Παράλληλα, οι τοπικοί φορείς δίνουν τη δική τους εξήγηση στο Politic.gr, αφουγκραζόμενοι την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής.

Τι υποστηρίζουν οι φιλόζωοι

Η αντιπρόεδρος φιλοζωικής «Νέα Ζωή» και πρώην μέλος της πενταμελούς Επιτροπής για τα αδέσποτα, Εύη Μιχαηλίδου δήλωσε στο Politic.gr πως ζήτησε από την αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος επιπλέον στειρώσεις για τις γάτες, όμως -σύμφωνα πάντα με την ίδια- με έκπληξή της ενημερώθηκε πως η ίδια θέλει ναι μεν να μεριμνήσει για τον αριθμό των γατιών που έχει αυξηθεί πολύ, αλλά η επανένταξή τους δε, θα γίνεται σε… δάση και αγρούς. Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Εθελοντών Κορδελιού Ευόσμου «Πράξη και Δράση» Δήμητρα Ρήγα.

«Η επανένταξη σε δάση και αγρούς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον θάνατο»

 Από κοινού οι δύο εκπρόσωποι των φιλοζωικών υποστηρίζουν ότι η παραπάνω πρακτική είναι αποτρεπτική για τη συνεργασία δήμου-πολιτών, καθώς κάθε φιλόζωος θα αποφεύγει να ζητήσει στείρωση ζώου από τον δήμο, φοβούμενος για το τί μέλλει γενέσθαι, καθώς η επανένταξη -ειδικά στην εξοχή- μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του.

Η κα Ρήγα αναφέρει στο Politic.gr ότι «από την περασμένη εβδομάδα δεχόμαστε τηλεφωνήματα κατοίκων που μας ενημερώνουν πως πηγαίνουν τα ζώα -κυρίως γάτες- για στείρωση και ενημερώνονται από τον δήμο ότι μετά την εγχείρηση θα μεταφερθούν σε άλλα σημεία του δήμου». Σύμφωνα με την ίδια, η εν λόγω πρακτική είναι «επικίνδυνη και παράνομη καθώς αντιβαίνει στη σχετική νομοθεσία 4830/2021. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να μεταφέρει και να αφήσει ένα αδέσποτο ζώο σε άλλη περιοχή, παρά μόνο αν σκοπεύει να το υιοθετήσει. Επιπλέον, στα δάση υπάρχουν αγέλες με άγρια σκυλιά από τα οποία οι γάτες κινδυνεύουν, αλλά και έλλειψη τροφής. Μιλάμε για ζώα της ρουτίνας που έχουν συνηθίσει να ζουν και να σιτίζονται στην πόλη. Η αλλαγή περιβάλλοντος είναι άκρως επικίνδυνη για τη ζωή τους. Οι γάτες που αφήνονται σε αυτά τα μέρη οδηγούνται στον θάνατο με μαθηματική ακρίβεια».

Τι απαντά ο δήμος

Από την πλευρά του δήμου, η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Όλγα Αθανασιάδου δεν θέλησε να τοποθετηθεί αρχικά για το θέμα της μεταφοράς των ζώων σε διαφορετικό περιβάλλον μετά τη στείρωση, ωστόσο υποστήριξε στο Politic.gr πως «πρόκειται για θέμα της πενταμελούς επιτροπής, όχι της αντιδημαρχίας. Ως αντιδήμαρχος, η τακτική και η μέριμνά μας στον δήμο είναι να κάνουμε πολλές στειρώσεις για να επέλθει μια ισορροπία, επειδή έχουμε μεγάλο πληθυσμό γατιών».

Δείτε επίσης: Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης του πολίτη

Loading

Play