Ξάνθη: Από τις σπηλιές στα social media και το TikTok – Μια αναδρομή στην ανθρώπινη επικοινωνία

Ξάνθη: Από τις σπηλιές στα social media και το TikTok – Μια αναδρομή στην ανθρώπινη επικοινωνία

Τι θα γινόταν αν ο Πλάτωνας είχε Τικ Τοκ και ανέβαζε σε βίντεο την «Πολιτεία»; Πώς θα ένιωθε ο Σωκράτης αν το βίντεο με την «Απολογία» του έπαιρνε ελάχιστες προβολές και δέχονταν χλευαστικά σχόλια; Απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τα παραπάνω, που ίσως αγγίζουν την σφαίρα της φαντασίας αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζουν την εξέλιξη της ανθρώπινης επικοινωνίας και έκφρασης, δίνει το νέο βιβλίο του Ξανθιώτη δημοσιογράφου Γιώργου Μαυρίδη, με τίτλο: «Από τις σπηλιές στο TikTok», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Γραμμένο με μια πολύ φρέσκια ματιά που το κάνει ευκολοδιάβαστο και σε μικρό εύχρηστο σχήμα, η νέα συγγραφική προσπάθεια του κ. Μαυρίδη είναι κάτι παραπάνω από μια αναδρομή στην ιστορία της επικοινωνίας από τα πρώτα χρόνια της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα. Είναι μια προσπάθεια να μιλήσει με τη γλώσσα του σήμερα στους ανθρώπους του σήμερα, για την εξέλιξη και τα μέσα της επικοινωνίας όπως την βιώνουμε στην καθημερινότητά μας.

Στις σελίδες του καθόλα ενδιαφέροντος βιβλίου εξετάζεται με χιούμορ αλλά και πρωτότυπο τρόπο η διαδρομή της εξέλιξης της επικοινωνίας, εστιάζοντας στο πώς η τεχνολογία έχει μεταμορφώσει τον τρόπο που επικοινωνούμε αλλά και συνδεόμαστε μεταξύ μας. Επικεντρώνεται ωστόσο περισσότερο στα κοινωνικά δίκτυα και στο κατά πόσο κάνουν την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων ευκολότερη.

«Τα πολλά κοινωνικά δίκτυα δημιουργούν θόρυβο, που αναμφίβολα επηρεάζει την επικοινωνία μας», τονίζει ο Γιώργος Μαυρίδης. «Σίγουρα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την τεχνολογία. Να αντιληφθούμε ότι τα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν όσο υπάρχουμε εμείς μέσα σε αυτά και να τα αξιοποιήσουμε προς όφελός μας».

Ο συγγραφέας εκτιμά ότι τα κοινωνικά δίκτυα συνέβαλαν στο να γεφυρωθεί το χάσμα των γενεών, υπογραμμίζοντας ότι νέοι και γονείς ανταλλάσσουν memes ή μοιράζονται λογαριασμούς στο TikTok. Ωστόσο, επισημαίνει την αναγκαιότητα να είμαστε ενημερωμένοι για τις επιπτώσεις από τη χρήση τους και να τις αξιοποιούμε με παραγωγικό και δημιουργικό τρόπο.

Η συζήτηση με τον Γιώργο Μαυρίδη ολοκληρώθηκε με το κατά πόσο τα κοινωνικά δίκτυα θα εμπόδιζαν την άνθηση της αρχαίας φιλοσοφίας και την ανάδειξη σημαντικών συγγραμμάτων όπως του Πλάτωνα και του Σωκράτη.

«Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν μεταμορφώσει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε», καταλήγει, «και είναι απαραίτητο να τα αξιοποιήσουμε σωστά για την ανάπτυξη της δημιουργικότητάς μας».

Loading

Play