Η δύναμη της κλωστής, σε συνδυασμό με τα χρώματα, δημιουργεί ένα νέο είδος τέχνης που αποτυπώνει εικόνες και εκφράζει συναισθήματα. Μια δραστήρια γυναίκα από την Ξάνθη, η Ανθή Κουρτίδου, σύζυγος και μητέρα, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να εκφραστεί δημιουργικά μέσω της κλωστής και της αστείρευτης φαντασίας της. Κεντάει με έναν μοναδικό τρόπο, αποτυπώνοντας πάνω σε καμβάδες εικόνες, συναισθήματα και κτίρια.
Η τελευταία της έκθεση, στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, φέρει τον τίτλο «Η δύναμη της κλωστής» και καταδεικνύει την εξέλιξη της δουλειάς της τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Αυτή η έκθεση αντικατοπτρίζει την αγάπη που έχει για το έργο της, προσφέροντας την ευκαιρία σε άλλους να εμπνευστούν από τη δουλειά της, ενώ η ίδια αντλεί έμπνευση από τις δικές τους δημιουργίες.
Η πορεία της ξεκίνησε το 2022, όταν η κ. Κουρτίδου άρχισε να κεντάει πάνω σε λευκούς καμβάδες, αποτυπώνοντας εμβληματικά μνημεία και τοπόσημα της Ξάνθης. Μεγαλωμένη σε χωριό, αυτοδίδακτη σχεδιάστρια, άρχισε να κεντά μαζί με τις φίλες της, αξιοποιώντας δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο της. Με τη μετεγκατάστασή της στην πόλη, το κέντημα εξελίχθηκε σε τρόπο ζωής.
«Αγαπάω πολύ το κέντημα, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και προσπαθώ να τα διατηρήσω», δηλώνει σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι, κατά την περίοδο της καραντίνας, άρχισε να κεντάει κτίρια της παλιάς πόλης της Ξάνθης, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού ρολογιού στην κεντρική πλατεία. «Όταν κεντούσα πάνω σε ρούχα, μου άρεσε η ιδέα να δημιουργώ κάτι όμορφο που θα γινόταν μέρος της καθημερινότητας ενός ανθρώπου. Μετά τα ρούχα, ήρθε η σειρά του καμβά».
Όπως εξηγεί, αρχικά σχεδιάζει το κτίριο σε χαρτί και στη συνέχεια το μεταφέρει στον καμβά, δημιουργώντας τρύπες με τη βελόνα από τις οποίες περνάει την κλωστή. «Δίνω πολύ χρόνο στο σωστό σχεδιασμό των γραμμών και των στοιχείων για να αποτυπώσουν την εικόνα που θέλω να κεντήσω. Τα έργα μου ακολουθούν μίνιμαλ γραμμές και χρησιμοποιώ πάντα μαύρη κλωστή», επισημαίνει.
Σταδιακά, η αγάπη της για το κέντημα εξελίχθηκε σε διάφορες μορφές έκφρασης συναισθημάτων, όπως μια αγκαλιά ή μια συντροφιά. Παντρεύει την κλωστή με το χρώμα και συνειδητοποιεί τη μεγάλη δύναμη που έχει η κλωστή ως μέσο δημιουργίας.
Τα έργα της περιγράφουν τα συναισθήματα που δημιουργεί μια αγκαλιά, όπως αυτή της φίλης ή της μητέρας. Στη συμμετοχή της στην ομαδική έκθεση στο αρχοντικό του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, αναδεικνύει την αγκαλιά και τα συναισθήματα που αυτή προκαλεί. «Αυτή τη φορά νομίζω ότι έγινε μια αλλαγή στον σχεδιασμό μου. Πλησίασα την αγκαλιά και τα συναισθήματα που προκύπτουν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων ‘ψεύτικων’ αγκαλιών, αναφερόμενη στην αγκαλιά της σιωπής».
Η κ. Κουρτίδου, συμπληρώνοντας τρία χρόνια συμμετοχής στις Γιορτές Παλιάς Πόλης, αναφέρει τη σημασία της ανταπόκρισης που έχει η δουλειά της από το κοινό και την αγάπη που δέχεται. «Το ευχάριστο είναι ότι μπορώ να μοιράζομαι με τον κόσμο όλη αυτή την αποδοχή και τα συναισθήματα. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι η συνεργασία με άλλα άτομα, όπου όλοι εμπνέονται ο ένας από τον άλλο», καταλήγει.