Ξάνθη: Ο ρόλος των μονάδων ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων

Ξάνθη: Ο ρόλος των μονάδων ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων

Οι αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην προστασία της βιοποικιλότητας, των ειδών άγριας ζωής, αλλά και των παραγωγικών ζώων, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η  Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Μ.Δ.Π.Π.) των Εθνικών Πάρκων Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας και Ροδόπης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Τα δραστήρια στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Μ.Δ.Π.Π.) των Εθνικών Πάρκων Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος LIFE ARCPROM, διοργάνωσαν στο Δασικό Χωριό Ερύμανθου Ξάνθης μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, σε μια προσπάθεια κατανόησης του μεγάλου κινδύνου που υπάρχει για την προστασία της άγριας πανίδας από την αλόγιστη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Να σημειωθεί πως η Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (Ε.Μ.Α.Δ.Δ.) της Μ.Δ.Π.Π. συστάθηκε στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCPROM στην περιοχή ευθύνης της Μ.Δ.Π.Π. και σκοπός της είναι η ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων με τη χρήση του εκπαιδευμένου σκύλου Laika, υπό την εποπτεία του χειριστή της Κώστα Κυριακίδη, συμβάλλοντας στην προστασία της άγριας ζωής.

Ένα αξιαγάπητο τετράποδο στην υπηρεσία της άγριας φύσης

Η συμπαθέστατη Laika αποτελεί το βασικό στέλεχος της ειδικής ομάδας ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης (της μονάδας διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου – Βιστωνίδας και Ροδόπης). Στην πραγματικότητα η Laika είναι ένα πανέξυπνο σκυλί ράτσας Border Collie που πέρασε από μια ειδική και δύσκολη εκπαίδευση για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην προσπάθεια διάσωσης και διαφύλαξης της άγρας πανίδας στην πανέμορφη οροσειρά της Ροδόπης.

Με επίσημη ονομασία Kynagon XMan Snowstorm, η «Laika» εκπαιδεύτηκε στην ανεύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες) από τον εκπαιδευτή Δημοσθένη Μουμιάδη και τη δραστήρια ομάδα του και στην συνέχεια παραδόθηκε  στα χέρια του χειριστή της κ. Κώστα Κυριακίδη, για λογαριασμό του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης.

Και μπορεί να ακούγεται τόσο… χαριτωμένη αυτή η είδηση, ότι ένα σκυλί μπορεί να μυρίζει να δηλητηριασμένα δολώματα, ωστόσο από πίσω της κρύβει μια μεγάλη προσπάθεια, πολλή οργάνωση, συστηματική εκπαίδευση, υπομονή, επιμονή και κυρίως την ευαισθησία της πολιτείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την προστασία του άγριου φυσικού περιβάλλοντος.

Μια ειδική ομάδα για την αποτροπή της αρκούδας

Στην ίδια εκδήλωση συμμετείχαν και τα μέλη των Ειδικών Μονάδων Αποτροπής Αρκούδας (ΕΜΑΑ) του ΟΦΥΠΕΚΑ, τα οποία ενημέρωσαν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την προστασία των ανθρώπων από τις αρκούδες, σε μια περίοδο μάλιστα που τα συγκεκριμένα ζώα προσεγγίζουν συχνά κατοικημένες περιοχές. 

Οι δύο Ειδικές Μονάδες Αποτροπής Αρκούδας (ΕΜΑΑ) της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου αποτελούνται από τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, Athena και Adele ράτσας Karelian και τους χειριστές τους, Θανάση Κοράκη και Αντώνη Σταγκογιάννη. Μεταξύ των σκοπών τους είναι και η αρωγή στις επιχειρήσεις των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) απώθησης των αρκούδων, που ενίοτε προσεγγίζουν ή εισέρχονται σε κατοικημένες περιοχές, προλαμβάνοντας συγκρούσεις με τον άνθρωπο και στοχεύοντας στην ασφαλή συνύπαρξη με τα ζώα. Η παραπάνω δράση υλοποιήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η λειτουργία της συνεχίζεται με χρηματοδότηση από το LIFE ARCPROM.

Όσοι παρακολουθήσαν την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και τη λειτουργία των Ειδικών Μονάδων από τους ίδιους τους χειριστές. Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε για τα ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση του περιβάλλοντος, ακούστηκαν οι εμπειρίες των συμμετεχόντων και απαντήθηκαν πολλές ερωτήσεις αναφορικά με  τους τρόπους λειτουργίας των μονάδων. Ωστόσο, το επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν οι επιδείξεις των Ειδικών Μονάδων που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από τους έμπειρους χειριστές.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν στελέχη από τις Διευθύνσεις Δασών και Δασαρχείων της περιοχής ευθύνης της Ε.Μ.Α.Δ.Δ.  (Ροδόπης, Καβάλας, Ξάνθης, Σταυρούπολης, Δράμας, Κάτω Νευροκοπίου), τη ΣΤ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας και Θράκης, τους κυνηγετικούς συλλόγους Προσοτσάνης και Δράμας, και στελέχη από μονάδες διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου – Βιστωνίδας και Ροδόπης ευχαρίστησε θερμά όλους τους συνεργάτες και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξη και τη συμβολή τους στην επιτυχή έκβαση της εκδήλωσης που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διάδοση της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Λίγα λόγια για τον ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς τους, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Β. Λωλίδης

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play