Μέσα σε κλίμα απόλυτης ενότητας και αγαστής συνεργασίας, ολοκληρώθηκε το διήμερο εργαστήριο που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου σε συνεργασία με τη Μουφτεία Ξάνθης και το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Διαθρησκευτικού και Διαπολιτισμικού Διαλόγου, γνωστό με τη συντομογραφία KAICIID. Μέσω ουσιαστικών προτάσεων, συνέβαλαν στην ενδυνάμωση των νέων σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατική κοινωνία.
Κεντρικό στοιχείο του εργαστηρίου, που φιλοξενήθηκε στον πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι», ήταν η δημιουργία χώρων διαλόγου, όπως διαθρησκειακές λέσχες και διαδικτυακοί κόμβοι (hubs) νέων. Αυτοί οι χώροι θα λειτουργούν ως πλατφόρμες επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αλληλοκατανόηση μεταξύ διαφορετικών ομάδων. Η εκπαίδευση και η ενίσχυση του εθελοντισμού αναδείχθηκαν ως βασικοί πυλώνες για την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.
Στην διάρκεια του εργαστηρίου παρακολούθησαν εκπρόσωποι των τριών θρησκειών που διαβιούν αρμονικά στην Ξάνθη, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, νέοι και φορείς του πολιτισμού. Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Μιχάλης Πουσπουρίκας, συνιδρυτής της εταιρείας ΦΜ – ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, επισήμανε ότι προτάθηκε η υλοποίηση συμπεριληπτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μειονοτικά σχολεία και απομακρυσμένες περιοχές, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση των κοινοτήτων.
Ο κ. Πουσπουρίκας τόνισε ότι τέτοιες συνεργασίες θα στηρίξουν μικτές θρησκευτικές και πολιτισμικές επιχειρηματικές ομάδες και θα ενθαρρύνουν τους νέους να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Η τακτική ενημέρωση μέσω σχολείων και ψηφιακών εργαλείων θα συμβάλλει στην κατάρτιση ενός ενημερωμένου και ενεργού πληθυσμού.
Οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε τρεις ειδικές προτάσεις για τη δημιουργία μιας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, επικεντρωμένες στη συνεργασία και την καινοτομία. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία ομάδας διαβούλευσης, ενός τοπικού ταμείου για κοινές δράσεις και ενός ψηφιακού κόμβου επικοινωνίας.
Η ιδέα για την υλοποίηση του εργαστηρίου ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο στο πλαίσιο πρόσκλησης του KAICIID για προτάσεις διαπολιτισμικής συνεργασίας. Η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και η Μουφτεία Ξάνθης υπέβαλαν πρόταση για τη διαπολιτισμική επιχειρηματικότητα των νέων ανθρώπων, η οποία επιλέχθηκε μεταξύ άλλων προτάσεων από ολόκληρο τον κόσμο. Η υλοποίηση του σχεδίου ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου με την παρουσία θρησκευτικών ηγετών και εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων.