«Θέλω να οργανώσω επισκέψεις αντιπροσωπειών ευρωπαϊκών χωρών στον δήμο σας γιατί αξίζει να προβληθεί η πολιτική φιλοξενίας προσφύγων» δήλωσε η νέα αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον δήμαρχο Νεάπολης -Συκεών Σίμο Δανιηλίδη.
Το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων του προσφυγικού ζητήματος και της φιλοξενίας των προσφύγων στις χώρες υποδοχής έβαλε για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, κατά τη συνάντησή του με τη νέα αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτόν ανέδειξε όλες τις παραμέτρους του θέματος, με έμφαση στην φιλοξενία των προσφύγων στα διαμερίσματα και την υλοποίηση προγραμμάτων που θα αποτρέπουν την εκδήλωση ρατσιστικών, ξενοφοβικών και φασιστικών φαινομένων στις τοπικές κοινωνίες.
Η αντιπροσωπεία της Υ.Α.Π., αποτελούμενη από τη νέα αντιπρόσωπο του Ύπατου Αρμοστή στην Ελλάδα Μαρία Κλάρα Μάρτιν, τον διευθυντή του Γραφείου στη Θεσσαλονίκη Λευτέρη Κωνσταντόπουλο, την υπεύθυνη Επικοινωνίας Λουίζ Ντόνοβαν και τη σύμβουλο ένταξης της Ύπατης Αρμοστείας-εντεταλμένη στον δήμο Θεσσαλονίκης Δώρα Κοκοζίδου, επισκέφθηκε την περασμένη Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022, τον δήμο Νεάπολης Συκεών, προκειμένου να ενημερωθεί από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη για το «μοντέλο ενταξιακής πολιτικής προσφύγων», όπως χαρακτήρισε τον δήμο Νεάπολης-Συκεών.
Στην ωριαία συνάντηση, κατά την οποία εξετάστηκαν όλες οι δυνατές πτυχές συνεργασίας του δήμου με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, συμμετείχαν, επίσης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, οι πρόεδροι των Δημοτικών Σχολικών Επιτροπών Αλεξάνδρα Τερζίδου (Πρωτοβάθμιας) και Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης (Δευτεροβάθμιας), η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεάπολης Χριστίνα Τερζή και η προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας Μάρω Βασσάρα.
«Έχει αποδειχθεί ότι καλύτερη λύση είναι η φιλοξενία των προσφύγων στα διαμερίσματα στις πόλεις και στους δήμους. Με τον τρόπο αυτόν όχι μόνο εξασφαλίζουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες, αλλά συμβάλλουμε και στην ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. Δυστυχώς το πρόγραμμα αυτό διαρκώς συρρικνώνεται και οδηγείται προς την ουσιαστική κατάργησή του με απόφαση της κυβέρνησης, και είμαστε αναγκασμένοι να ξενοικιάζουμε διαμερίσματα, την ίδια ώρα που η Πολιτεία διατηρεί χιλιάδες προσφυγες (βρέφη, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους) σε καταυλισμούς-στρατόπεδα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αναγκάζοντάς τους να διαβιούν σε άθλιες συνθήκες. Στο σκέλος αυτό θέλουμε ο Οργανισμός που εκπροσωπείτε να ασκήσει παρεμβάσεις και την επιρροή του για την αναθεώρηση της απόφασης αυτής», είπε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, κάνοντας μια αναλυτική αναφορά στις δράσεις, στα προγράμματα και την παροχή υπηρεσιών του δήμου προς τους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους, για τα οποία «είμαστε υπερήφανοι», όπως είπε.
Επιπλέον πρόγραμμα από τους διεθνείς Οργανισμούς
Ιδιαίτερα ο κ. Δανιηλίδης ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξει ένα επιπλέον στοχευμένο και εξειδικευμένο πρόγραμμα από τους διεθνείς Οργανισμούς, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση της υποδοχής, φιλοξενίας, απασχόλησης και στήριξης των προσφύγων στους αστικούς ιστούς, «αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο κάθε πιθανότητα να εκδηλωθούν ρατσιστικά και φασιστικά φαινόμενα από ομάδες της κοινωνίας που περιμένουν την ευκαιρία».
«Εάν πραγματικά θέλουμε στην Ευρώπη να μην ξαναζήσουμε φασιστικά, ναζιστικά και ρατσιστικά φαινόμενα και να δούμε τέτοιες ομάδες στα εθνικά Κοινοβούλια, θα πρέπει να σοβαρευτούμε και να λειτουργήσουμε προληπτικά υλοποιώντας συγκεκριμένα και εξειδικευμένα προγράμματα. Οι διεθνείς Οργανισμοί θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν ολοκληρωμένα σχέδια εξειδικευμένα για κάθε χώρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων που θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις σε αστικούς ιστούς, εξοπλισμό και στελέχωση των δομών. Κι εμείς ως δήμος είμαστε σταθερά πρόθυμοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αρκεί να υπάρχει πραγματικό και ουσιαστικό ενδιαφέρον από τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Παράλληλα, ο κ. Δανιηλίδης επανέλαβε την πρότασή του, όπως την κατέθεσε και πριν από χρόνια στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Σάμο, για την πρόληψη της μελλοντικής αύξησης των προσφυγικών κυμάτων προς την Ευρώπη λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας στην υποσαχάρια Αφρική, τονίζοντας την ανάγκη «να υπάρξουν μεγάλες και δυναμικές επενδύσεις στις χώρες αυτές για να παραμείνει ο πληθυσμός στον τόπο του και να υποστηριχθεί για την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης».
«Μουσική στα αυτιά μας…»
«Για μας ήταν μουσική στα αυτιά μας να ακούμε σαν Οργανισμός από εσάς ότι θεωρείτε πως η φιλοξενία των ανθρώπων πρέπει να γίνεται στα διαμερίσματα, στις γειτονιές μέσα στον αστικό ιστό, στους δήμους», απάντησε η νέα αντιπρόσωπος της Αρμοστείας Μαρία Κλάρα Μάρτιν, εκφράζοντας με ενθουσιασμό τη συμφωνία της με τις απόψεις που εξέφρασε λίγο νωρίτερα ο Σίμος Δανιηλίδης.
Μάλιστα, η Γαλλίδα διπλωμάτης έκανε ένα βήμα παραπάνω χαρακτηρίζοντας τον δήμο Νεάπολης-Συκεών ως «μοντέλο ενταξιακής πολιτικής προσφύγων». «Υπάρχουν μερικές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες προφανώς συνομιλεί ο Οργανισμός, που ενδιαφέρονται πάρα πολύ να ακούσουν παραδείγματα ενταξιακών πολιτικών από την Ελλάδα. Και θα ήθελα πολύ να οργανώσω επισκέψεις στον δήμο Νεάπολης-Συκεών από αντιπροσώπους αυτών των χωρών. Θέλουμε να σας χρησιμοποιήσουμε ως μοντέλο ενταξιακής πολιτικής προσφύγων, στις συνομιλίες μας με άλλα μέλη χωρών, γιατί αυτό αξίζει να προβληθεί ως καλή πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Εσείς, με όλα αυτά που κάνετε και προσφέρετε, αποδείξατε ότι αυτό είναι δυνατόν, και για αυτό θα θέλαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας. Θέλουμε να προβάλλουμε απόψεις σαν και τις δικές σας στο πώς να πολεμήσουμε αυτή τη γλώσσα του μίσους. Αυτά που έχουμε να μάθουμε από σας δεν μόνο όσα λέτε για τη ρητορική του μίσους αλλά για όσα έχετε κάνει», ανέφερε η κα. Μάρτιν, ζητώντας τη συνδρομή του δήμου στην ανάπτυξη της συνεργασίας και σε άλλους τομείς.
Αναφερόμενη στους προσφυγικούς καταυλισμούς υπογράμμισε ότι η συντήρησή τους «είναι πάρα πολύ κοστοβόρα», και ότι «αυτά τα χρήματα που επενδύονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς θα μπορούσαν να διοχετευθούν στις κοινότητες υποδοχής, σ’ αυτούς που υποδέχονται και φιλοξενούν πρόσφυγες σε σπίτια στον αστικό ιστό».
Επίσης, η κα. Μάρτιν συμφώνησε με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη για την ανάγκη νέας πολιτικής επενδύσεων στις χώρες προέλευσης των προσφύγων για να αποφευχθούν μελλοντικά τα προσφυγικά κύματα εξαιτίας του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας ότι «ως Οργανισμός αρχίσαμε να βλέπουμε το φαινόμενο αυτό και δουλεύουμε πάνω σε αυτό για να υπάρξουν περισσότερες και γενναίες επενδύσεις στις χώρες αυτές».
Δείτε επίσης: Ντουκουρέ: «Παίζω με την καρδιά μου, αυτό θα κάνω κι εδώ»
- Βελτίωση δημόσιων συγκοινωνιών: Νέες στάσεις και αναβάθμιση υποδομών στην Αττική
- Γιατί παραιτήθηκε η γενική γραμματέας υποδοχής αιτούντων άσυλο; – Ποιος αναλαμβάνει τη θέση της;
- Η Ουάσινγκτον απορρίπτει κατηγορηματικά τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ κατά Νετανιάχου και Γκάλαντ
- Φωταγώγηση και εορταστικός στολισμός στην Αριστοτέλους: Το χριστουγεννιάτικο δέντρο έφτασε στη Θεσσαλονίκη
- Η Εθνική Ελλάδας προετοιμάζεται για την αναμέτρηση με τη Μεγάλη Βρετανία