Υπεγράφη, σήμερα, η σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Μονής Βλατάδων για την ψηφιοποίηση του αρχείου της μονής.
«Οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τουλάχιστον αυτά τα οποία βρήκαμε», υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης, στη Μονή Βλατάδων, επισημαίνοντας πως «το να ψηφιοποιήσουμε ένα υλικό είναι μια πράξη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι να ψηφιοποιηθούν και άλλα αρχεία που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και τα οποία πρέπει, όπως τόνισε, «να προστατεύσουμε, να συντηρήσουμε και να αποδώσουμε στους επόμενους στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης».
Την ανάγκη διάσωσης του αρχείου ώστε να μείνει στην ιστορία, επισήμανε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, χαρακτηρίζοντας την υπογραφή της σύμβασης «κορυφαία στιγμή» για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και την Ελλάδα.
«Ψηφιοποίηση σημαίνει διάσωση, προστασία, ανάδειξη. Σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα να αναδειχθεί αυτό το μνημείο, να γίνει προσιτό και να μείνει στην ιστορία», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στον πλούτο του ιστορικού αρχείου χειρογράφων, μικροταινιών και μικρογραφιών του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και της Ιεράς Βασιλικής Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων αναφέρθηκε ο διευθυντής του Ιδρύματος Σίμος Πασχαλίδης, ενώ τους συμβαλλόμενους ευχαρίστησε «για την υπομονή τους», όπως χαρακτηριστικά είπε, ο επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος, ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων.
«Καταβάλλονται προσπάθειες από το 2015 για την υλοποίηση του έργου», σημείωσε, από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η οποία υπέγραψε από την πλευρά της ΠΚΜ τη σύμβαση.
Η σύμβαση προβλέπει τη συντήρηση και ψηφιοποίηση 98 μικροταινιών κωδικών της Μονής Βλατάδων, στο αρχείο εγγράφων της μονής, που περιλαμβάνει πατριαρχικά σιγγίλια, οθωμανικά και ελληνικά έγγραφα από το 18ο αιώνα και εξής και 500 παλαίτυπα της μονής. Προβλέπεται επίσης η συντήρηση 21 χειρόγραφων κωδικών και 2000 παλαίτυπων της συλλογής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.
Φωτισμός σε Λευκό Πύργο και Κάστρα
Στο μεταξύ, αποδεκτό έκανε η υπουργός Πολιτισμού το αίτημα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να φωτιστεί ο Λευκός Πύργος και τα Βυζαντινά Κάστρα στα πρότυπα του φωτισμού της Ακρόπολης.
«Ο φωτισμός τους θα ενισχύσει την πολιτιστική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης. Θα τονώσει και θα τονίσει το παρελθόν το οποίο στη Θεσσαλονίκη, περισσότερο από κάθε άλλο σημείο της χώρας, αναδεικνύεται το Βυζάντιο», σημείωσε η κ. Μενδώνη, υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει το υπουργείο στο σωστό φωτισμό των μνημείων που βρίσκονται στον αστικό ιστό.
«Η ανάδειξή τους θα δώσει προστιθέμενη αξία σε όλη τη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας ευχαριστώντας την υπουργό για την άμεση αποδοχή του αιτήματος. Οι μελέτες για τον φωτισμό των μνημείων, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, θα προχωρήσουν άμεσα ώστε να ολοκληρωθεί το έργο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Δ.Κ.