Υπηρεσία τηλεϊατρικής από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και τον Ιατρικό Σύλλογο για τον κορονοϊό

Υπηρεσία τηλεϊατρικής από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και τον Ιατρικό Σύλλογο για τον κορονοϊό

   Υπηρεσία τηλεϊατρικής για τους πολίτες, οι οποίοι, λόγω του κορονοϊού, παραμένουν στα σπίτια τους και αντιμετωπίζουν ιατρικά ζητήματα που δεν απαιτούν νοσηλευτική φροντίδα τίθεται από σήμερα σε λειτουργία, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

   Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να έχουν έναν πρώτο εξ αποστάσεως έλεγχο από γιατρούς τεσσάρων ειδικοτήτων για πιθανά συμπτώματα κορονοϊού, προβληματισμούς ή απορίες, μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://drbutton.gr/kentriki-makedonia από ηλεκτρονικό υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ. Εκεί εγγράφονται δωρεάν ως ασθενείς, επιλέγουν κάποιο γιατρό από τους γιατρούς που είναι διαθέσιμοι και προχωρούν σε επικοινωνία μαζί τους.

   Την πλατφόρμα διαθέτει δωρεάν η εταιρεία Dr. Button και η υπηρεσία που παρέχεται καλύπτει τέσσερις ιατρικές ειδικότητες με γενικούς ιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους και πνευμονολόγους.

   Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το θέμα, τόνισε ότι η Περιφέρεια δεν θα επιτρέψει να περάσει κανένας συμπολίτης την κατάσταση αυτή μόνος του, ενώ επισήμανε ότι με την υπηρεσία τηλεϊατρικής που ξεκινά να λειτουργεί, ουσιαστικά έρχεται «ο γιατρός σε κάθε σπίτι και κάθε πολίτη χωρίς άσκοπες μετακινήσεις», ενώ δίνεται «στους πολίτες ένα έξυπνο, σύγχρονο εργαλείο, που είναι απλό στη χρήση και γρήγορο για έναν πρώτο έλεγχο από γιατρούς που ανήκουν σε τέσσερις ειδικότητες».

   Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Νικόλαος Νίτσας, ο οποίος συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου, διευκρίνισε ότι με την υπηρεσία που παρέχεται, οι ιδιώτες γιατροί παρέχουν βοήθεια στο σύστημα υγείας καθώς συμβάλλουν στην ανάσχεση των περιστατικών που μπορούν να διαχειριστούν οι ίδιοι. Από εκεί και πέρα, τόνισε ότι όλοι οι ηλικιωμένοι και χρόνια πάσχοντες έχουν το γιατρό τους με τον οποίο συνομιλούν και θα είναι ο άμεσος σύμβουλος και συμπαραστάτης τους ώστε να τους καθοδηγήσει για να λάβουν την ασφαλέστερη γρηγορότερη και αρτιότερη ιατρική φροντίδα.

   Τόνισε, παράλληλα, ότι η άμεση επαφή γιατρού- ασθενή δεν υποκαθίσταται, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε πως σε μια στιγμή κρίσης υγείας οποιοδήποτε συμπολίτης μας δεν επικοινωνεί με την πλατφόρμα τηλεϊατρικής αλλά με το ΕΚΑΒ και τον ΕΟΔΥ για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Με τον τρόπο αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Νίτσας, θα γίνεται και η κατάλληλη προετοιμασία για την ασφάλεια της μεταφοράς και της υποδοχής κάποιου περιστατικού σε νοσοκομείο.

   Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΙΣΘ γνωστοποίησε πως σε ό,τι αφορά την υπηρεσία τηλεϊατρικής, υπάρχει ήδη μεγάλη ανταπόκριση από γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που εγγράφονται στην πλατφόρμα, ενώ τόνισε ότι δεν θα ήταν εφικτό το εγχείρημα χωρίς τη βοήθεια της Επιστημονικής Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος, της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης και της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος.

   Άλλες πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

   Μεταξύ άλλων, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι η υπηρεσία τηλεϊατρικής θα λειτουργεί για όσο υπάρχει η υγειονομική κρίση λόγω του κορονοϊού και σημείωσε ότι εάν κάποιος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει υπολογιστή, έξυπνη συσκευή, τηλέφωνο ή τάμπλετ μπορεί να επικοινωνήσει στην τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής στήριξης 231 300 4800, που λειτουργεί από σήμερα, ώστε να παραπέμπεται στη συνέχεια στην κατάλληλη υπηρεσία.

   Ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι ήδη εξασφαλίστηκαν είδη ατομικής προστασίας που παραδίδονται πόρτα- πόρτα στα σπίτια ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα σε νεφροπαθείς και ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα, με τη βοήθεια εθελοντών.

   Επιπλέον σημείωσε ότι οργανώθηκε σειρά εθελοντικών αιμοδοσιών, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να δίνουν αίμα και γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διανομή ειδών πρώτης ανάγκης (μάσκες, αντισηπτικό, γάντια), που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια, στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τις υγειονομικές περιφέρειες, την αστυνομία και την πυροσβεστική. Προανήγγειλε, τέλος, πρωτοβουλίες για την ψυχαγωγία των πολιτών και των παιδιών μέσα από κανάλι της Περιφέρειας στο youtube.

   Σχετικά με την προμήθεια υλικών πρώτης ανάγκης, ο κ. Νίτσας σημείωσε ότι τα ιδιωτικά ιατρεία δεν μπορούν να προμηθευτούν τα υλικά αυτά γιατί όλα δεσμεύονται, ωστόσο τόνισε πως γίνονται προσπάθειες, σε συνεργασία με start-up εταιρείες, βιομηχανίες και βιοτεχνίες, για την παραγωγή υλικού όπως ασπίδες προστασίας προσώπου ακόμη και μάσκες, οι οποίες είναι υφασμάτινες και μπορούν να χρησιμοποιούνται αφού αποστειρωθούν και σιδερωθούν ώστε να εξοπλιστούν με τον καλύτερο δυνατό και εφικτό τρόπο οι ιδιώτες γιατροί.

   Σε κάθε περίπτωση, οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Νίτσας υπογράμμισαν τη σημασία της ατομικής ευθύνης του καθενός στην αντιμετώπιση της κρίσης.

   Π. Γιούλτση

 

©Πηγή: amna.gr

Loading