Υβριδικές εμπορικές εκθέσεις. Τα ψηφιακά εργαλεία πολύτιμη προσθήκη στο «οπλοστάσιο» των εκθεσιακών οργανισμών

Υβριδικές εμπορικές εκθέσεις. Τα ψηφιακά εργαλεία πολύτιμη προσθήκη στο «οπλοστάσιο» των εκθεσιακών οργανισμών

«Μια εικονική έκθεση μπορεί να απαιτεί ως μοναδική υποδομή έναν σέρβερ στην Καλκούτα, αλλά ένας σέρβερ στην Καλκούτα δεν θα φέρει χρήματα στα ξενοδοχεία και τις εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης. Σε μια ψηφιακή έκθεση τροφίμων, το άβαταρ του επισκέπτη δεν μπορεί να δοκιμάσει τη γεύση ενός τυριού, ούτε να μυρίσει το άρωμά του. Στο coffee break ενός επιχειρηματικού συνεδρίου δεν μπορείς να σπάσεις τον πάγο και να μιλήσεις για δουλειές με το ολόγραμμα ενός συνέδρου»: με τα τρία αυτά παραδείγματα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ γιατί, κατά τη γνώμη του, τα ψηφιακά εργαλεία εξελίσσονται μεν, εν μέσω πανδημίας, σε απαραίτητη και πολύτιμη προσθήκη στο «οπλοστάσιο» των εκθεσιακών οργανισμών ανά τον κόσμο, αλλά οι εικονικές εκθέσεις δεν θα μπορούσαν ποτέ να αντικαταστήσουν τις φυσικές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo διατυπώνει δε την εκτίμηση ότι, «αν όλα πάνε καλά», η εκθεσιακή αγορά θα επανέλθει σε σχετική κανονικότητα από τον Σεπτέμβριο του 2021. Αναλυτικότερα, κατά τον δρα Ποζρικίδη, παρότι τα ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές ήρθαν για να μείνουν («μπορεί, π.χ., να έχουμε 100 hosted-buyers με φυσική παρουσία στη Θεσσαλονίκη και άλλους 100 στην οθόνη»), η επόμενη μέρα της Covid-19 ανήκει σε πιο «χειροπιαστές» επιλογές ως προς τις εκθέσεις.

«Εν μέσω πανδημίας, οι οργανωτές εκθέσεων και οι ιδιοκτήτες εκθεσιακών κέντρων προσπαθούν να κάνουν ψηφιακές διοργανώσεις, για να μη χάσουν τον “χώρο” που καταλαμβάνουν στην αγορά, όταν οι φυσικές εκθέσεις επανέλθουν», επισημαίνει o δρ Ποζρικίδης, που πρόσφατα εξελέγη για τέταρτη συνεχή φορά στο διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Ένωσης Εκθέσεων (UFI).

Ο δρ Ποζρικίδης υπενθυμίζει πως η ΔΕΘ-Helexpo AE ήδη διοργάνωσε ένα μεγάλο υβριδικό γεγονός, το Thessaloniki Helexpo Forum, τον Σεπτέμβριο, ενώ συνεχίζει την επένδυση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, τόσο «εσωτερικά», με αναβαθμίσεις στο intranet, όσο και προς τα έξω: «Έχουμε καταργήσει ένα σημαντικό αριθμό εγγράφων που απαιτούνταν, για να συμμετάσχει ένας εκθέτης σε μια έκθεση και από περίπου δέκα απαιτούμενα χαρτιά, σήμερα καταλήξαμε σε ένα, το τιμολόγιο», επισημαίνει.

«To “real thing” ποτέ δεν θα εξαφανιστεί»

Για τον Τόνι ντε Ταράντο, αρχιτέκτονα του γερμανικού περιπτέρου στην 85η ΔΕΘ, το οποίο τελικά ποτέ δεν δημιουργήθηκε λόγω Covid, το μέλλον ανήκει στις φυσικές εκθέσεις. «Σύμφωνα με τη νευροεπιστήμη, αν απλά κοιτάξεις ένα αντικείμενο, ο εγκέφαλός σου κινητοποιείται μεν, αλλά αν το πιάσεις στα χέρια σου ενεργοποιείται 30% μεγαλύτερη δυναμικότητά του, κάτι που δείχνει την αξία της επαφής. Ο on-line κόσμος ποτέ δεν θα μπορέσει ν’ ανταγωνιστεί τις εκθέσεις, απλά θα δράσει συμπληρωματικά. Αυτό νομίζω πως είναι το μέλλον. Το real thing ποτέ δεν θα εξαφανιστεί και νομίζω πως υπάρχει τεράστιο μέλλον για τις εκθέσεις, ιδίως για περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, όπου δημιουργείται νέο εκθεσιακό κέντρο», έχει εξηγήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Πόσο σημαντικές είναι όμως οι εκθέσεις για τις επιχειρήσεις; Σύμφωνα με έρευνα της Alibaba, το 55% των μικρών και μεσαίων αμερικανικών επιχειρήσεων περιγράφουν τις εκθέσεις ως την πιο πολύτιμη πηγή άντλησης νέων πελατών B2B και το 45% ως τον καλύτερο τρόπο για να έρθουν σε επαφή με καινούργιες ιδέες, καινοτομία και νέους προμηθευτές. Σύμφωνα με σημείωμα του Γραφείου ΟΕΥ στο Βερολίνο (Σεπτέμβριος 2020), δύο στους τρεις διεθνείς εκθέτες δήλωσαν πρόσφατα πως πιστεύουν ότι η (προσωρινή) εξάλειψη των πραγματικών φυσικών εκθέσεων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επιχείρησή τους.

Παράλληλα, βάσει έρευνας της Tradeshow Logic (Αύγουστος 2020), σε δείγμα 343 ερωτηθέντων, το 43% των εκθετών που συμμετείχαν σε εικονική εμπορική έκθεση δήλωσαν πως δεν θα το επαναλάβουν, καθώς στα περισσότερα επίπεδα δεν είδαν ευκταία απόδοση της επένδυσης που έκαναν για τη μετάβαση από τη …μοκέτα στα πίξελ.

UFI: Ο προϋπολογισμός για τις εκθέσεις θα επανέλθει

Κατά τον CEO της UFI, Kai Hattendorf, ο εκθεσιακός κλάδος, που φέτος έχασε το 70% των εσόδων του παγκοσμίως λόγω πανδημίας, θα γνωρίσει ξανά ανάπτυξη το 2021, το 2022, το 2023 και μετά. «Κάποιες αγορές θα ανακάμψουν γρήγορα, άλλες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο. Αλλά γνωρίζουμε -τόσο από την έρευνά μας, παγκοσμίως, όσο και από εμπειρία “πεδίου” από αγορές όπως η Κίνα- ότι οι επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να επιστρέψουν στις εκθέσεις (…) Οι περιορισμοί στα ταξίδια και οι πολυπλοκότητες σημαίνουν ότι, αρχικά, οι εθνικές και περιφερειακές εκθέσεις θα οδηγήσουν αυτή την ανάκαμψη. Τα προϊόντα και τα brands ταξιδεύουν ευκολότερα μακρινές αποστάσεις από ό,τι οι επισκέπτες» επισημαίνει στο blog της UFI.

Προσθέτει πως στους επόμενους 12-18 μήνες οι άνθρωποι θα επιστρέφουν σταδιακά στην επαφή πρόσωπο με πρόσωπο και επιτόπου, μετά την επικοινωνία σε μια οθόνη και on-line. «Οι άνθρωποι κι οι επιχειρήσεις θα θελήσουν να επανασυνδεθούν και να “επαναφορτίσουν” τις επιχειρηματικές σχέσεις, που χάρη στα ψηφιακά και on-line γεγονότα κρατήθηκαν ζωντανές στη διάρκεια των lockdowns και των περιορισμών. Οι προϋπολογισμοί για εμπορικές εκθέσεις θα επιστρέψουν», επισημαίνει. Κατά τον κ.Hattendorf, η συζήτηση για την «υβριδικοποίηση» της βιομηχανίας των εκθέσεων θα εξελιχθεί και θα γίνει πιο συγκεκριμένη. Υβριδικές εκθέσεις όμως, όχι πλήρως εικονικές.

Η ευκαιρία των ψηφιακών εκθέσεων για τους μικρούς εξαγωγείς

«Για να παρουσιάσει κάποιος ένα περίπτερο στην παγκόσμια έκθεση τροφίμων SIAL, το κόστος ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, που για μια μικρή επιχείρηση μπορεί να είναι τεράστιο. Οι ψηφιακές εκθέσεις δεν είναι μεν δωρεάν, αλλά το κόστος είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμο και αν σχεδιάσεις προσεκτικά τη συμμετοχή σου, μπορείς να έχεις οφέλη. Άρα, για μια εξαγωγική επιχείρηση, μια ψηφιακή έκθεση μπορεί να είναι μια σημαντική ευκαιρία για να προβληθεί σε ευρύτερο κοινό» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), Σπύρος Ιγνατιάδης.

Συμπληρώνει ότι, επειδή ακριβώς στη νέα εποχή τα ψηφιακά εργαλεία προβολής είναι μονόδρομος, η απόκτησή τους χρειάζεται να υποστηριχθεί, πχ, μέσω ένταξης δαπανών για ψηφιακές εκθέσεις στο «Επιχειρούμε έξω» ή άλλο πρόγραμμα της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Προσθέτει πως, για να επωφεληθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις από τα ψηφιακά εργαλεία, η μεν Πολιτεία χρειάζεται να αντιληφθεί γρήγορα τι είναι το ψηφιακό μάρκετινγκ στη νέα εποχή -ότι δεν είναι πια το κλασικό και ενσωματώνει, π.χ., τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR, AR)- και να το στηρίξει, και αφετέρου οι ίδιες οι εταιρείες να εκπαιδευτούν άμεσα πάνω σε αυτό, καθώς «όλοι χρειάζεται να αντιληφθούμε άμεσα ότι οι αλλαγές στο λειτουργικό κομμάτι των επιχειρήσεων είναι τεκτονικές»._

Αλεξάνδρα Γούτα

 

 

 

Loading

Play
What do you like about this page?

0 / 400