Ζ. Μακρή: Πάνω από 320 καταγγελίες για σχολική βία στην ψηφιακή πλατφόρμα

Ζ. Μακρή: Πάνω από 320 καταγγελίες για σχολική βία στην ψηφιακή πλατφόρμα

Τα περιστατικά βίας στα σχολεία δεν είναι περισσότερα, αφορούν όμως μικρότερες ηλικίες και είναι πολύ πιο βίαια, επισήμανε η υφυπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μακρή, κατά την ομιλία της σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη με θέμα τη σχολική βία, στο πλαίσιο της παρουσίας της στην 88η ΔΕΘ.

Η κ. Μακρή αναφέρθηκε στα μέτρα κατά του bullying που εξήγγειλε η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι στην ψηφιακή πλατφόρμα (https://stop-bullying.gov.gr) έχουν καταγγελθεί από τον Απρίλιο 285 περιστατικά από γονείς και κηδεμόνες και 43 από μαθητές. Τα περισσότερα από αυτά αντιμετωπίστηκαν εντός της σχολικής μονάδας από τον διευθυντή ή τον σύμβουλο σχολικής ζωής, με μόλις 17 περιπτώσεις να παραπέμπονται στη δευτεροβάθμια επιτροπή.

«Προετοιμάσαμε τα παιδιά με τα εργαστήρια δεξιοτήτων και τους εκπαιδευτικούς με προγράμματα επιμόρφωσης», σημείωσε η υφυπουργός, προσθέτοντας ότι στα σχολεία έχουν πλέον περισσότερους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Ένα νέο «όπλο» της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας είναι το μέτρο «το κινητό στην τσάντα», το οποίο είχε ήδη εφαρμοστεί, αλλά θα έχει πλέον συγκεκριμένες συνέπειες, που περιλαμβάνουν ακόμη και την αλλαγή της σχολικής μονάδας.

Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, τόνισε ότι μέσω της γραμμής 10306 εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί να παρέχει συμβουλές σχετικά με την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, ενώ υπάρχει επίσης η δυνατότητα θεραπευτικών παρεμβάσεων. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας θα υλοποιήσει στην Θεσσαλονίκη πιλοτική δράση ευαισθητοποίησης για την παραβατικότητα ανηλίκων, αναμένοντας νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το θέμα.

Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κοπτσής, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων για την πρόληψη των φαινομένων σχολικής βίας, επισημαίνοντας ότι η βία είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο που εκδηλώνεται τόσο στο σπίτι όσο και στην κοινωνία. «Στο σχολείο κατορθώσαμε και ανοίξαμε τα στόματα, ό,τι συμβαίνει φαίνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοπτσής χαρακτήρισε ορθή την αυστηροποίηση των συνεπειών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η σχολική κοινότητα ισορροπεί μεταξύ των κυρώσεων και της παιδαγωγικής ένταξης του θύματος και του θύτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ψυχολόγοι στα σχολεία φέτος έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν. Ο παιδοψυχίατρος και διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, Βάιος Νταφούλης, επεσήμανε την ανάγκη τα παιδιά να διδαχθούν την ενσυναίσθηση και την ικανότητα να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, σεβόμενα τα δικαιώματα των άλλων.

Κατά την εκδήλωση, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν οι υφυπουργοί Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας και Τουρισμού Έλενα Ράπτη, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, καθώς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζεχερλής.

©

Loading

Play