Η ιστορική μορφή της Βασίλισσας Θεσσαλονίκης, ο χορός 20 γυναικών και ένα διαδραστικό ταξίδι στο χρόνο συνθέτουν τη μοναδική στο είδος της τοποειδική (site-specific) παράσταση ”As a Shadow As a Dream”, που πραγματοποιείται εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Δημητρίων, σε συνεργασία με τη διεθνώς καταξιωμένη σκηνοθέτιδα και χορογράφο Αποστολία Παπαδαμάκη.
Σήμερα Τετάρτη 9 και αύριο Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, σε δυο παραστάσεις καθημερινά (19.00 και 20.30), η ιστορία της Μακεδονίας συνδιαλέγεται με τα ιστορικά εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, παρουσία θεατών. Η παράσταση ενσωματώνει τη μέθοδο Anamnesis που έχει αναπτύξει η κα. Παπαδαμάκη.
Αυτή η μοναδική performance ζωντανεύει την ιστορία της Βασίλισσας Θεσσαλονίκης (την οποία ενσαρκώνει η ηθοποιός και performer vocalist Αλίκη Δουρμάζερ), μιας «σκιάς» από το παρελθόν που επιστρέφει για να μας αποκαλύψει κρυφές πτυχές και θησαυρούς του μουσείου. Η παράσταση έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον χώρο του μουσείου και επιδιώκει να αναδείξει την ιστορική και μυθολογική υπόσταση της Βασίλισσας Θεσσαλονίκης. Παρουσιάζεται ως ένα σύμβολο των διαχρονικών γυναικείων αγώνων για ισότητα και δικαιοσύνη, φέρνοντας στο φως θέματα όπως η πατριαρχία, η θέση των γυναικών στην κοινωνία και οι κοινωνικές προκλήσεις.
Με φόντο τα εκθέματα του μουσείου, τα ιστορικά γεγονότα της ζωής της Θεσσαλονίκης διαλέγονται με το σήμερα, καθιστώντας την παράσταση μια πολυδιάστατη εμπειρία.
Πρόγραμμα παραστάσεων:
1η παράσταση: 9 Οκτωβρίου, 19:00
2η παράσταση: 9 Οκτωβρίου, 20:30
3η παράσταση: 10 Οκτωβρίου, 19:00
4η παράσταση: 10 Οκτωβρίου, 20:30
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία / Χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη
Μουσική: Τρύφων Κουτσουρέλης
Δραματουργία / Πρωτότυπη κειμενογραφία: Πάνος Γκιόκας
Πρωταγωνιστεί η Αλίκη Δουρμάζερ, ηθοποιός και performer-vocalist
Συμμετέχουν εθελοντικά: Χορός 20 γυναικών.
Επιστημονικοί συνεργάτες:
Δρ Αναστασία Γκαδόλου, Γενική Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Δρ Καλλιόπη Χατζηνικολάου, αρχαιολόγος
Δρ Κωνσταντούλα Χαβέλα, αρχαιολόγος.
Η τηλεφωνική κράτηση είναι απαραίτητη, καθώς η παρακολούθηση θα είναι δυνατή μόνο από περιορισμένο αριθμό θεατών. Οι θεατές καλούνται να καταβάλουν το αντίτιμο του εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο (ολόκληρο 8 ευρώ, μειωμένο 4 ευρώ, δωρεάν για νέους έως 25 ετών και κατόχους καρτών ελευθέρας εισόδου και ICOM). Η παράσταση είναι περιπατητική και βιωματική, και για τον λόγο αυτό, οι θεατές παρακαλούνται να αποφύγουν τη μεταφορά βαριών προσωπικών αντικειμένων.