Τους καλοκαιρινούς μήνες, παίρνουν τα κοπάδια τους και μεταφέρονται πεζή σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων, στον Γράμμο στην Καστοριά, στα Πιέρια από Κοζάνη και από την πλευρά της Φλώρινας, στην Κρυσταλλοπηγή.
Έχουν επιλέξει τη ζωή στην ύπαιθρο, και παρόλο που οφείλουν να είναι υπ’ ατμών 365 ημέρες το χρόνο, πολλές φορές απουσιάζοντας από σημαντικές στιγμές στην προσωπική τους ζωή, δηλώνουν κατηγορηματικά απρόθυμοι να μετακομίσουν στις πόλεις. Είναι οι σύγχρονοι βοσκοί και επιχειρηματίες, πολλοί εξ αυτών κάτω των 40 χρόνων, οι οποίοι εκτρέφουν ζώα ελευθέρας βόσκησης της ελληνικής κόκκινης φυλής στα βοσκοτόπια της Δυτικής Μακεδονίας.
«Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη έμποροι από την Αίγυπτο και το Ισράηλ ήρθαν στο περίπτερο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς στη Zootechnia και μας ζήτησαν να τους προμηθεύουμε με βοοειδή της ελληνικής κόκκινης φυλής», σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός του, Δημήτρης Μόσχος. Λέγοντας ωστόσο, ότι στην παρούσα φάση «όσα ζώα έχουμε είναι πουλημένα πριν ακόμη γεννηθούν», διευκρινίζει ότι «μόνο ο Αιγύπτιος έμπορος μας ζήτησε να του στέλνουμε ετησίως 15.000 μοσχάρια ετησίως. Στην παρούσα φάση δεν τα έχουμε».
Δείτε επίσης: Zootechnia: Ομιλία αξιωματικού της ΕΛΑΣ – Αυστηροποίηση των μέτρων για τους κατόχους ζώων συντροφιάς (vid)
Ο συνεταιρισμός σε αριθμούς και η βράβευσή του
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, ιδρύθηκε το 1914 και αποτελείται σήμερα από 85 κτηνοτρόφους, οι οποίοι και εκτρέφουν συνολικά περισσότερα από 5.500 ζώα. Κύρια δραστηριότητα του συνεταιρισμού είναι η παραγωγή κόκκινου κρέατος, δηλαδή μοσχαρίσιου, με εκτροφή ζώων ελευθέρας βόσκησης στα βοσκοτόπια της Δυτικής Μακεδονίας.
«Η ελληνική κόκκινη φυλή, είναι προσαρμοσμένη στο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής και χαρακτηρίζεται από ανθεκτικότητα και μακροζωΐα», επισημαίνει ο κ. Μόσχος. Ετησίως από τον προαναφερόμενο συνεταιρισμό παράγονται 4.700 καθαρόαιμα μοσχάρια της ελληνικής κόκκινης φυλής και σύμφωνα με τον ίδιο «πολλά εξ αυτών είναι πουλημένα προτού καν γεννηθούν». Ο σύλλογος παράγει και άλλα 1.200 ζώα άλλων φυλών που δεν είναι πιστοποιημένα.
Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, με τη δραστηριότητά τους προφυλάσσουν το περιβάλλον, ώστε να διατηρούνται φυσικές αντιπυρικές ζώνες, σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος και σημειώνει ότι «τα τελευταία 20 χρόνια όπου βόσκουν αυτά τα ζώα, δεν έχει υπάρξει φωτιά».
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογραμμίζοντας την καθημερινή μάχη που δίνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι του συνεταιρισμού στα βοσκοτόπια της Δυτικής Μακεδονίας και την εμμονή και επιμονή τους στην καθαροαιμία και στην υψηλή ποιότητα, υπενθυμίζει ότι «οι κόποι μας επιβραβεύτηκαν όταν ο συνεταιρισμός μας έλαβε την 1η θέση, ανάμεσα σε 100 υποψηφιότητες, σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό και στην Κατηγορία «Ανθεκτικό μέλλον» με την υποψηφιότητα «Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία: Ελληνική κόκκινη φυλή Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής».
Που αλλού εκτρέφεται η ελληνική κόκκινη φυλή – Τι χρειάζονται οι κτηνοτρόφοι;
Η ελληνική κόκκινη φυλή, αναγνωρισμένη στη χώρα μας από το 2011, δεν εκτρέφεται μόνο στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών & Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, μαζί με άλλους πέντε συνεταιρισμούς, των Πανσερραικού, ΕΘΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής, Δράμας και Γρεβενών, συμμετέχει σε πρόγραμμα για την ανάπτυξη απομονωμένων περιοχών. Οι έξι συνεταιρισμοί εκτρέφουν την ελληνική κόκκινη φυλή βοοειδών, με τη συμμετοχή 363 κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και συνολικό αριθμό 24.118 βοοειδών ελληνικής κόκκινης φυλής.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, που αναμένεται να λήξει φέτος ύστερα από μικρή παράτασή του, επιχειρείται – μεταξύ άλλων – γενετική βελτίωση των βοοειδών της ελληνικής κόκκινης φυλής «ώστε να εξασφαλίσουμε τα υψηλότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχος, δημιουργείται βάση δεδομένων «για την προφύλαξη του κλάδου και της φυλής», υπογραμμίζει, και προσθέτει ότι επίσης, χτίζεται και το γενεαλογικό δέντρο.
Για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκτροφή των βοοειδών της ελληνικής κόκκινης φυλής, ο κ. Μόσχος σημειώνει ότι απαιτείται από την πολιτεία η στήριξή της. Αυτά που χρειάζονται οι εκτροφείς της συγκεκριμένης φυλής είναι: επιδότηση για τις μοσχίδες αντικατάστασης, στήριξη για το κόστος παραγωγής που έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω ανόδου των τιμών ενέργειας και ζωοτροφών και να τους δοθεί προτεραιότητα στα Σχέδια Βελτίωσης και περισσότερα μόρια.
Παράλληλα, ζητούν καθιερωθεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και συνεχούς κατάρτισης των κτηνοτρόφων επάνω σε θέματα χρήσης νέων τεχνολογιών, «ώστε πραγματικά να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες και καινοτομίες που προσφέρονται πλέον σε όλη την αλυσίδα της εκτροφής και έτσι να μπορέσουν να την φέρουν στα μέτρα, μειώνοντας από μόνοι τους το κόστος παραγωγής τους», τονίζει ο κ. Μόσχος.
Στο πλαίσιο της Zootechnia, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ εκδήλωση «Ελληνική κόκκινη φυλή Καστοριάς Κρυσταλλοπηγής: Από τα ορεινά βοσκοτόπια της Δυτικής Μακεδονίας στο πιάτο σας». Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι με τα Σχέδια Βελτίωσης, η προκήρυξη των οποίων αναμένεται εντός Μαρτίου, θα μπορούν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα να προβούν σε αγορά εξοπλισμού και να περάσουν έτσι από τη μηχανική γεωργία και κτηνοτροφία στην ευφυή γεωργία ή γεωργία ακριβείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Εισέβαλε σε πρακτορείο ΟΠΑΠ και πήρε 1.500 ευρώ υπό την απειλή μαχαιριού – «Έριξε» την τζαμαρία