Από τo Demo days του OK!Thess…στην εθνική στίβου της Γαλλίας

Από τo Demo days του OK!Thess…στην εθνική στίβου της Γαλλίας

«Το μέλλον ανήκει σε όσους πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους», έλεγε η Eleanor Roosevelt. 
 «…και σε όσους δοκιμάζουν, παρά το ρίσκο μιας ενδεχόμενης αποτυχίας, να μετατρέψουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες σε βιώσιμες επιχειρήσεις» συμπληρώνει ο Δημήτρης Κουρτέσης, program manager και startup coach του OK!Thess.

Αν το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι πώς μια καινοτόμος ιδέα, βρίσκει τους πρώτους πελάτες (early adopters)  και χρηματοδότες ώστε να πάει στο επόμενο στάδιο, η απάντηση έρχεται από το 5ο Thessaloniki Demo Day του ΟK!Thess (Οικοσύστημα Καινοτομίας Θεσσαλονίκης)

5ο Thessaloniki Demo Day

Στόχος της διοργάνωσης είναι να  να δικτυώσει ακόμα περισσότερο τις νεοφυείς επιχειρήσεις με τον επενδυτικό κόσμο. Θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένα σύγχρονο matchmaker μεταξύ των καλυτέρων καινοτόμων ιδεών με επενδυτικά κεφάλαια.

«Έχει σταδιακά εξελιχθεί η διαδικασία ώστε να γίνει πιο στοχευμένη. Δίνεται έμφαση στις κλειστές one-to-one συναντήσεις που είναι περισσότερο ενδιαφέρουσες για τους επενδυτές και λιγότερο στρεσογόνες για τους νέους επιχειρηματίες» λέει ο πρόεδρος του OK!Thess Σίμος Μπενσασσών.

Στα προηγούμενα Demo Day event συμμετείχαν 84 startups που έκαναν πάνω από 230 συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών σχημάτων από την Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη, οι οποίες οδήγησαν σε επενδύσεις κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου άνω του 1.200.000 ευρώ μέχρι στιγμής. Σταδιακά αυξάνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών από τα Βαλκάνια, ενώ υπάρχουν ήδη αιτήσεις και από startupers γειτονικών χωρών που θέλουν να παρουσιάσουν  μια ώριμη ιδέα σε υποψήφιους επενδυτές στην Ελλάδα.

Από την ιδέα στην πράξη!

Εν αρχή ήταν η ιδέα… μετά συστάθηκε η ομάδα και ακολούθησε η συμμετοχή στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του OK!Thess και στο Demo Day. Ο 24χρονος Κωνσταντίνος Αλέξογλου, κάνοντας την πρακτική του στο ΑΠΘ συμμετείχε στο πρόγραμμα αξιολόγησης εμπειριών για τους χρήστες της booking.com και σκέφτηκε πώς θα μπορούσε να εξελίξει αυτή την διαδικασία.

Κάπως έτσι προέκυψε η Loceye…μια καινοτόμος online υπηρεσία για την διεξαγωγή ερευνών με την μέθοδο του eyetracking. Ουσιαστικά πρόκειται για μια εφαρμογή λογισμικού που εντοπίζει με ακρίβεια το σημείο όπου εστιάζουν τα μάτια ενός χρήστη όταν επισκέπτεται μια ιστοσελίδα ή μια ψηφιακή εφαρμογή δίνοντας έτσι την δυνατότητα συγκέντρωσης δεδομένων σε εταιρείες media, online καταστήματα,  επαγγελματίες του marketing και UXdesigners.

Η Loceye με την συμμετοχή της στο Demo Day του OK!Thess κατάφερε από side-project φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να γίνει μια startup εξασφαλίζοντας το ποσό των 300.000 ευρώ από το επενδυτικό σχήμα Velocity.Partners.
«Βρισκόμαστε στο στάδιο της ανάπτυξης  και σύντομα θα βγούμε στην αγορά» σημειώνει ο Κωνσταντίνος Αλέξογλου προτρέποντας νέες startups να συμμετέχουν στο Demo Day ώστε να εκτεθούν, να πάρουν feedback για την ιδέα τους, είτε θετικό είτε αρνητικό.

«Από τα αρνητικά σχόλια μαθαίνεις και από το θετικά παίρνεις επιβεβαίωση» τονίζει ο 24χρονος φοιτητής προσθέτοντας ότι κάθε startup που επιδιώκει να εξασφαλίσει εξωτερικά κεφάλαια έχει ανάγκη να μάθει πώς σκέφτονται οι επενδυτές. «Στα Demo Day οι επενδυτές σου μιλάνε ξεκάθαρα για το πώς τους φάνηκε η ιδέα σου, για παράδειγμα εμείς διορθώσαμε τα αρνητικά και έτσι κατορθώσαμε να πάρουμε χρηματοδότηση» καταλήγει ο Κωνσταντίνος Αλέξογλου.

Ένας startuper…που ξέρει από κουπί!

Μέσα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά την διαδικασία της φυσιοθεραπείας για τους τραυματισμούς του στην κωπηλασία και το ράγκμπι, ο 33χρονος μηχανολόγος μηχανικός με ειδικότητα στη βιοκινητική Σάκης Κόλλιας, έφερε στην αγορά μια ολοκληρωμένη λύση για τη φυσιοθεραπεία με όργανα μέτρησης και ένα καινοτόμο λογισμικό παρακολούθησης της απόδοσης του ασθενή και του αθλητή.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διασυνδεδεμένων συσκευών για τη μέτρηση και παρακολούθηση της δύναμης, της κίνησης και της ισορροπίας αθλητών και ασθενών, μέσω τεχνολογιών Internet-of-Things (IoT) και μοντέρνων μεθόδων αποκατάστασης. Η K-Invent ιδρύθηκε το 2017 και σήμερα απασχολεί δεκατρία άτομα σε Θεσσαλονίκη και Γαλλία. «Έναν χρόνο μετά την ίδρυσή μας, το 2018, πήραμε μέρος στο Demo Day του OK!Thess ώστε να αναπτύξουμε περαιτέρω την εταιρεία» λέει ο κ. Κόλλιας.

«Όταν παρουσιάσαμε τις ιδέες μας στους επενδυτές δεν είχαμε καμία πείρα ως προς το επιχειρείν αλλά είχαμε μια δυνατή ιδέα και τελικά κλείσαμε επένδυση μισού εκατομμυρίου ευρώ με την συμμετοχή του Uni.Fund» τονίζει ο κ. Κόλλιας. Μετά από αυτήν την επένδυση μπόρεσαν να προσελκύσουν νέα κεφάλαια ίδιας αξίας από δημόσιες επιδοτήσεις που δίνει το γαλλικό κράτος στις καινοτόμες εταιρείες.

Η εταιρεία εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμός μετά την επιτυχημένη πορεία του 2018, αφού κατάφερε να κλείσει τη χρονιά με τζίρο 300.000 ευρώ. Η K-Invent έχει στην αγορά πέντε προϊόντα και από την καινούρια χρονιά θα λανσάρει νέα προϊόντα με διεύρυνση στις υπηρεσίες fitness.

«Ήδη μέσα σε δύο χρόνια πάνω 1.300 άτομα σε δέκα χώρες χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας, μεταξύ των οποίων ομάδες της α΄ εθνικής κατηγορίας στο γαλλικό και ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ενώ η K-Invent έγινε και επίσημος υποστηρικτής της εθνικής ομάδας στίβου της Γαλλίας» σημειώνει ο κ. Κόλλιας. Παράλληλα η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία διερεύνησης των ασιατικών αγορών ενώ είναι έτοιμη να εξαπλωθεί στην Λατινική Αμερική και από το 2020 στη Βόρεια Αμερική.

Η 5η κατά σειρά διοργάνωση του Demo Day θα πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του OK!Thess και στο περίπτερο 12 του «Digital Greece» της 84ης ΔΕΘ.

Παράλληλα, το ΟΚ!Thess και οι ομάδες του θα έχουν ενεργό παρουσία σε όλη τη διάρκεια της 84ης ΔΕΘ και στο περίπτερο Digital Greece, με στόχο την προβολή της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα.

 

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading