Ενεργειακό Φόρουμ Ν.Α. Ευρώπης 2019 –  Εισηγήσεις

Ενεργειακό Φόρουμ Ν.Α. Ευρώπης 2019 – Εισηγήσεις

«Η ΡΑΕ επικεντρώνεται στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», τόνισε το μέλος της διοίκησης της ΡΑΕ Νεκταρία Καρακατσάνη στο Ενεργειακό Φόρουμ Ν.Α. Ευρώπης 2019.

«Δεν υπάρχουν αντίθετες πολικότητες, υπάρχει ένα συνεχές φάσμα, στο οποίο πρέπει να συμμετέχουμε όλοι, για να σχεδιάσουμε το ενεργειακό μέλλον της περιοχής» ανέφερε η κ. Καρακατσάνη και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε κοινό όραμα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση για τους καταναλωτές. Να θεσπίσουμε δίκαιους κανόνες για τον ανταγωνισμό, να αυξήσουμε τις επενδύσεις και να τονώσουμε την οικονομία».

Η κ. Καρακατσάνη τόνισε ότι η Ελλάδα κάνει βήματα σε ό,τι αφορά την απεξάρτηση της από τον άνθρακα και ανέφερε σχετικά στοιχεία: «Το μερίδιο αγοράς των ΑΠΕ έχει ξεπεράσει το 23 %, ο λιγνίτης έπεσε στο 21 %, το φυσικό αέριο βρίσκεται στο 30%». Η κ. Καρακατσάνη επεσήμανε ότι «για τις ρυθμιστικές αρχές η αποτελεσματικότητα και η μείωση του κόστους είναι το ζητούμενο» και επομένως «το κόστος παραγωγής θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω».

«Η ΡΑΕ έχει δημοπρατήσει 2.600 ΜΒ» συνέχισε και τόνισε ότι και στο μέλλον αναμένονται νέες επενδύσεις στην ενέργεια. Επεσήμανε, ότι προχώρησε το άνοιγμα της αγοράς λιανικής και ότι σήμερα γίνεται η επιλογή των καταναλωτών μεταξύ είκοσι παρόχων. Σημείωσε, ότι στη λιανική το μερίδιο της ΔΕΗ έπεσε στο 74%,  από 98 % που είχε το 2015, ενώ και σε επίπεδο χονδρικής μειώθηκε στο  48% συνολικής ζήτησης, πέρυσι. Η κ. Καρακατσάνη υπογράμμισε, επίσης, ότι η αξιοποίηση LNG ξεπέρασε το 40% και μάλιστα επιτεύχθηκε για πρώτη φορά «ανάστροφη ροή» προς τη Βουλγαρία.

Τέλος, υπογράμμισε ότι το εργαλείο σύγκρισης  των τιμών που έχει αναπτύξει η ΡΑΕ τον τελευταίο μήνα, ολοκληρώνεται σύντομα και ο καταναλωτής θα είναι σε θέση να αποτιμήσει επιπλέον χρεώσεις.

«Σημαντικό το φυσικό αέριο στο ενεργειακό μίγμα» τόνισε ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς

«Το φυσικό αέριο θα έχει ένα πολύ σημαντικό μερίδιο, πριν η τεχνολογία μπορέσει να υποκαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς.

«Υπάρχει ανταγωνισμός κόστους» εξήγησε ο κ. Μπασιάς και πρόσθεσε ότι ποιο μοντέλο θα επιλεχθεί τελικώς για τη διακίνηση των υδρογονανθράκων εξαρτάται από το κόστος, εάν αυτό θα είναι μέσω αγωγών, ή μέσω πλοίων για το LNG.

«Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα, αν η αγορά μπορεί να καλύψει το κόστος γίνονται» είπε ο κ. Μπασιάς και πρόσθεσε ότι σημασία έχει «το πολιτικό όραμα και η τεχνική ανάλυση που υποστηρίζει αυτό το όραμα», αλλά και «η παρουσία της αγοράς που θα πάρει τις αποφάσεις» και θα στηρίξει με τη χρήση της τεχνολογίας αυτό και το πολιτικό όραμα.

Ο κ. Μπασιάς σημείωσε ότι αναμένονται από τη Βουλή εγκρίσεις για τέσσερα μπλοκ, στο κεντρικό Ιόνιο, στον Κυπαρισσιακό, στα δυτικά και στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, ενώ ήδη έχουν παραχωρηθεί έντεκα περιοχές.

Ο κ. Μπαστιάς ανέφερε ότι είναι σημαντική η αξιοποίηση των κοιτασμάτων για την εξισορρόπηση του ισοζυγίου ενέργειας της χώρας, καθώς οι εισαγωγές φτάνουν τα έντεκα δισ. το χρόνο.

«Πριν τα τέλη του έτους θα έχουμε οριστικές απαντήσεις για το ποιες εταιρείες θα αρχίσουν να κάνουν επενδύσεις» ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ.

Αναφερόμενος για τις εκτιμήσεις κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Μπαστιάς τόνισε: «Αν το 30% των δεδομένων που έχουμε επαληθευτεί, θα έχουμε περίπου την ίδια πυκνότητα κουκίδων (σημείων με ενδιαφέρον) στην Ν.Α. Μεσόγειο. Όλα αυτά θα καθορίσουν πόσες επενδύσεις θα γίνουν την επόμενη δεκαετία».

Εισηγήσεις Δ. Γόντικα, Α.Shastri

Στα πλάνα της Energean αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, Δημήτρης Γόντικας, τόσο στα κοιτάσματα του Πρίνου, όσο και στο πολύ μεγαλύτερο ενεργειακό κοίτασμα στο οποίο δραστηριοποιείται η εταιρία, στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ.

Ιδιαίτερα, αναφέρθηκε στην προοπτική μέσα από «διεθνές κονσόρτσιουμ» να δημιουργηθεί «ένας υπόγειος χώρος αποθήκευσης φυσικού αερίου» στην περιοχή της εκμετάλλευσης στον Πρίνο και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει άλλος υπόγειος χώρος αποθήκευσης στην περιοχή».

Ο αντιπρόεδρος της Energean υπογράμμισε ότι σε αυτή τη φάση είναι οι αποφάσεις κυβερνήσεων και ρυθμιστικών αρχών που θα καθορίσουν πως ακριβώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο ενεργειακό περιβάλλον της Ν.Α. Ευρώπης.

Την ευχή, να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση στην  Ευρώπη, διατύπωσε ο πρόεδρος της Αρχής Ενεργειακής Οικονομίας της Ινδίας, Ashutosh Shastri.«Ο γεωπολιτικός παράγοντας θα λειτουργήσει καταλυτικά» είπε ο κ. Shastri  και πρόσθεσε : «Έχουμε δει φοβερές διπλωματικές εξελίξεις στην περιοχή».

Ο κ. Shastri τόνισε ωστόσο ότι ορισμένα από τα πρόσφατα έργα και οι σχεδιασμοί έχουν να κάνουν με ζητήματα οικονομικής φύσης και όχι μόνο πολιτικά» και διερωτήθηκε, «πόσα από τα έργα, που αναφέρθηκαν στο συνέδριο,  μπορεί να «χωρέσει» και να αντέξει οικονομικά η περιοχή.

«Πρέπει να συζητήσουμε για τις δύο μεγάλες χώρες στην Ν.Α. Μεσόγειο και αυτές είναι η Αίγυπτος και Τουρκία» είπε ο κ. Shastri και πρόσθεσε: «Η Αίγυπτος είναι και παραγωγός και καταναλωτής φυσικού αερίου. Αυτές οι δύο αγορές μπορούν να αναπτυχθούν επαρκώς και να δικαιολογήσουν την υλοποίηση κάθε έργου από αυτά που συζητούμε σήμερα εδώ. Ωστόσο, ο μηχανισμός τιμολόγησης και η ρευστότητας είναι κρίσιμοι παράγοντες».

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading