ΕΥΑΘ: Εντός του 2019 η επισκευή του αγωγού της Αραβησσού

ΕΥΑΘ: Εντός του 2019 η επισκευή του αγωγού της Αραβησσού

Μέσα στο νέο έτος θα προχωρήσει η ΕΥΑΘ στην επισκευή του αγωγού της Αραβησσού, το ρήγμα του οποίου είχε αφήσει χωρίς νερό τη Θεσσαλονίκη για περίπου μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιευθεί ο διαγωνισμός, μετά και την έγκριση των τευχών δημοπράτησης του έργου από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΑΘ την περασμένη εβδομάδα.

Ο ανάδοχος του έργου θα αναλάβει την ενίσχυση και επισκευή του τσιμεντένιου αγωγού, με στόχο να συντηρηθεί προληπτικά και σε  πλήρη λειτουργία για πρώτη φορά από κατασκευής του, το 1976.

Τι θα περιλαμβάνουν οι εργασίες

Οι εργασίες επισκευής θα επικεντρωθούν αρχικά σε μήκος 800 μ. περίπου, στο ύψος της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης, σε ένα τμήμα που σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη του ομότιμου καθηγητή ΑΠΘ Γ. Πενέλη, παρουσιάζει σημαντικές φθορές.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3,4 εκατ. ευρώ, λόγω όμως του φυσικού αντικειμένου του έργου έχει προβλεφθεί δικαίωμα προαίρεσης έως 1 εκατ. ευρώ (το είδος και η έκταση των απαιτούμενων εργασιών μπορούν να επαναπροσδιοριστούν μετά την εκσκαφή κι αποκάλυψη του αγωγού).

Κρεστενίτης: «Δρομολογήσαμε τρεις δράσεις»

«Με την επισκευή του επίμαχου αγωγού της Αραβησσού επιχειρούμε να διευθετήσουμε ένα πρόβλημα που όλες οι προηγούμενες διοικήσεις ‘έκρυβαν κάτω από το χαλί’, ενώ οι αστοχίες του ήταν ήδη γνωστές εδώ και δυο δεκαετίες! Αμέσως μετά την καθολική θραύση του αγωγού τον περασμένο Μάρτιο, γεγονός που ταλαιπώρησε τόσο τους Θεσσαλονικείς, δρομολογήσαμε τρεις δράσεις για την πρωτοβάθμια, προληπτική συντήρησή του, τις οποίες και εντάξαμε στο Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο της εταιρείας. Η πρώτη, που υπολογίζουμε να ξεκινήσει το 2019, έχει επεμβατικό χαρακτήρα: αφορά στην τμηματική επισκευή του αγωγού σε σημεία που έχουν ‘δώσει’ και στο παρελθόν ενδείξεις αστοχίας», επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Γιάννης Κρεστενίτης.

«Οι άλλες δύο δράσεις είναι συμπληρωματικές: αφορούν αφενός στην ανίχνευση διαρροών με τη βοήθεια δορυφόρου (radar) -μια νέα τεχνολογία που έχουμε ήδη εφαρμόσει πιλοτικά- και αφετέρου στην εσωτερική τηλεπισκόπηση του αγωγού για διαρροές με την ακουστική μέθοδο. Και οι τρεις παρεμβάσεις μας θα γίνουν με τον αγωγό σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι καταναλωτές. Οι δράσεις αυτές, σε συνδυασμό με το μείζον έργο της επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης -βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης της διακήρυξης-, θα δώσουν επιτέλους μεγάλη ‘ανάσα’ στη Θεσσαλονίκη, διασφαλίζοντας τις σημερινές και μελλοντικές υδροδοτικές της ανάγκες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Γεώργιος Πενέλης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του κ. Κρεστενίτη μετά την καθολική θραύση του αγωγού τον περασμένο Μάρτιο, και επικαιροποίησε την αρχική του μελέτη (είχε εκπονηθεί στις αρχές του 2000, αλλά ουδέποτε αξιοποιήθηκε), την οποία και υπέβαλε στην εταιρεία τον περασμένο Αύγουστο.

Loading