Της Μαρίας Βλάχου
Έξι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Θεσσαλονίκης, από τρεις διαφορετικές παρατάξεις, παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου, στον αίθριο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου, προκειμένου να αναλύσουν τους λόγους για τους οποίους τους τελευταίους μήνες έχουν προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο για σημαντικά θέματα όπως η καθαριότητα, η στάθμευση, τα οικονομικά κτλ.
Πρόκειται ουσιαστικά για τους Παναγιώτη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Κουράκη, Κωνσταντίνο Ζέρβα, Γιώργο Αρβανίτη, Γιώργο Αβαρλή και τη Μόνικα Αϊβαζόγλου, οι οποίοι σήμερα εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους θέλησαν να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους του Τύπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη κίνηση έγινε και πριν από 13 χρόνια, μήνα Ιούλιο και πάλι, όταν τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι του ίδιου δήμου από τρεις διαφορετικές παρατάξεις, είχαν παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο ανακοινώνοντας τότε τη συγκρότηση της κίνησης «Πρωτοβουλία», που πέντε χρόνια μετά, ανέλαβε τα ηνία της πόλης με επικεφαλής τον Γιάννη Μπουτάρη.
Κοινά πρόσωπα στις κινήσεις του τότε με του σήμερα, είναι οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Ανδρέας Κουράκης.
Στο πλαίσιο λοιπόν της ερώτησης εάν η ομάδα των έξι μετεξελιχθεί σε παράταξη ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος τόνισε ότι «δεν έχουμε κάνει καμιά συζήτηση για το θέμα. Η αφετηρία των έξι είναι η ιδιοτέλεια μας να γίνουν τα πράγματα καλύτερα» ενώ ο Ανδρέας Κουράκης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «εμείς αποδείξαμε ότι δεν φοβόμαστε κανέναν. Κάναμε τη σημερινή συνάντηση για να προλάβουμε αυτές τις ερωτήσεις. Είμαστε σοβαροί, θέλουμε να κάνουμε κάτι σοβαρό. Δεν το αποκλείσουμε να γίνουμε παράταξη αλλά δεν το συζητήσαμε. Δεν είναι εύκολο να κάνεις μια παράταξη».
Επίσης σε ερώτηση του politik.gr προς τον κ. Κουράκη για το αν σκοπεύει να ανεξαρτητοποιηθεί, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι «σέβομαι τους συναδέλφους μου που ανεξαρτητοποιήθηκαν. Θα το κάνω όταν το κρίνω εγώ. Διατηρώ αυτό το δικαίωμα για τον εαυτό μου».
«Όταν πάγωσε το αλάτι, πάγωσε και η διοίκηση»
«Εμείς είμαστε ίσως οι ξενέρωτοι της υπόθεσης, οι οποίοι ασχολούμαστε και θα σας μιλήσουμε για θέματα και τα προβλήματα του δήμου. Τη δουλειά δηλαδή, για την οποία μας επέλεξαν οι δημότες της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος που σας προσκαλέσαμε σήμερα, είναι γιατί θέλουμε να κάνουμε μια ανοικτή συζήτηση με τα Μέσα γιατί χτυπάμε τοίχο κάθε φορά που προσπαθούμε να κινηθούμε στα πλαίσια του δημοτικού συμβουλίου. Η διοίκηση του δήμου έχει εδώ και πάρα πολύ καιρό σταματήσει να αφουγκράζεται, ενώ κωφεύει σε όσες φωνές δεν συμβαδίζουν με το δικό της αφήγημα, σχετικά με το πόσο καλά πάνε καλά τα πράγματα στην πόλη» τόνισε αρχικά ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος έχει αποχωρήσει από την «Πρωτοβουλία» τον Νοέμβριο του 2017 και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα η διοίκηση αποδοκιμάζει κάθε προσπάθεια συζήτησης στα πλαίσια του δημοτικού συμβουλίου. Πιστεύω ότι από τον Γενάρη του 2017, όταν πάγωσε το αλάτι και παρέλυσε η πόλη έγινε προφανές στην πόλη και στους πολίτες της, ότι και η ίδια η διοίκηση έχει παγώσει. Οπότε είναι βασικό να σταθούμε σε κάποιες μη ενέργειες της».
«Σύρθηκε πίσω από μια κακή συμφωνία της κυβέρνησης»
Επίσης πρόσθεσε ότι «στο Σκοπιανό, ο δήμος δεν βγήκε με μια συγκεκριμένη στάση, αλλά σύρθηκε πίσω από μια κακή και επιζήμια –όπως πιστεύω εγώ – επιλογή της κυβέρνησης. Επίσης, δεν προχώρησε στην έκδοση ενός ψηφίσματος και συγκεκριμένης θέσης σε θέματα όπως οι αλλαγές στον «Καλλικράτη», σε θέματα αυτοδιοίκησης, στις αλλαγές που θα επιφέρει ο «Κλεισθένης». Επίσης δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε θέματα πολύ σοβαρά για την πόλη, όπως αυτό του ΟΑΣΘ, ο οποίος μετέχει με εκπρόσωπό του στο δημοτικό συμβούλιο. Τέλος δεν θα μπορούσα και προσωπικά να μη σταθώ στις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στο θέμα του μετρό και συγκεκριμένα στο σταθμό της Βενιζέλου με ηθικό αυτουργό, τον ίδιο τον Γιάννη Μπουτάρη».
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ελεγχόμενης στάθμευσης. «Το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε και με μεγάλο κόστος, αλλά και με αρνητικά αποτελέσματα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «ως εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο με προσβάλλουν επίσης η ελλιπέστατη παρουσία του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη στα δημοτικά συμβούλια, η απουσία του από την καθημερινότητα της πόλης. Η εικόνα των άδειων εδράνων, είναι αποκρουστική αφού σε κάθε συζήτηση βρισκόμαστε εφτά – οκτώ αντιδήμαρχοι και πέντε – έξι δημοτικοί σύμβουλοι να παλεύουμε για τα θέματα της πόλης. Με ενοχλεί επίσης που ο δήμος δανείζεται για να κάνει ασφαλτοστρώσεις ή για να προχωρήσει σε έργα, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας όπως αυτό της πλατείας Ελευθερίας».
Και κατέληξε λέγοντας ότι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε «σε αντιπολίτευση, σε παρεμβάσεις, σε ενέργειες με σκοπό να πιέσουμε προς μια κατεύθυνση λύσεων. Μπορείτε να μας πείτε ρομαντικούς, αλλά πιστεύουμε ότι έχουμε ένα όραμα για την πόλη».
«Να καταγγείλουμε αυτό που συμβαίνει»
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος σημείωσε ότι «πρέπει να καταγγείλουμε αυτό το οποίο συμβαίνει. Τα προβλήματα εδώ και 7,5 χρόνια τα ξέρουμε ποια είναι και πρέπει να δοθούν λύσεις. Βασικό θέμα είναι το κυκλοφοριακό και η ελεγχόμενη στάθμευση. Συγκαλέσαμε σήμερα αυτή τη συνάντηση γιατί ζητήσαμε να υπάρξει μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Το θέμα δεν είναι να στεκόμαστε στη λογική ότι το σύστημα θα βελτιωθεί και ότι θα γίνουν πράγματα. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που έχουν αρχίσει να έχουν πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα»