Για τα προβλήματα περίθαλψης μίλησε ο πρ. του ΙΣΘ

Για τα προβλήματα περίθαλψης μίλησε ο πρ. του ΙΣΘ

«Υπάρχουν λύσεις στα προβλήματα της περίθαλψης και τις καταθέσαμε στον πρωθυπουργό» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας, μετά από τη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με φορείς της πόλης στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Ο κ. Νίτσας κατέθεσε στον πρωθυπουργό υπόμνημα με συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα των τελευταίων χρόνων και να βελτιωθούν άμεσα οι παρεχόμενες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στους πολίτες, αλλά παράλληλα και οι συνθήκες εργασίας των γιατρών.

Στην εισήγησή του, αλλά και στο υπόμνημα που κατέθεσε, ο πρόεδρος  του ΙΣΘ επισήμανε ότι οι κτηριακές υποδομές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις και βελτιώσεις λόγω παλαιότητας. Παράλληλα έκανε λόγο για υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», για τη μετανάστευση χιλιάδων γιατρών στο εξωτερικό. Επιπλέον, ζήτησε καλύτερες εργασιακές συνθήκες στο ΕΣΥ και την άμεση μεταφορά της έδρας του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων στην πόλη όπου ξεκίνησαν οι μεταμοσχεύσεις, στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης,  ανέφερε ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας οργανισμός με υπέρογκα λειτουργικά έξοδα, που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού για δημόσια υγεία ευρωπαϊκού επιπέδου.

Πρόσθεσε δε ότι ο ΕΟΠΥΥ οδηγείται εύκολα σε αυθαιρεσίες και εκβιαστικές συμπεριφορές, ότι αμοιβές των συμβεβλημένων γιατρών είναι πολύ χαμηλές και η λειτουργία των εργαστηρίων καθίσταται απαγορευτική λόγω του clawback, το οποίο πρέπει να καταργηθεί.

Ο κ. Νίτσας τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια κατασπαταλήθηκαν χρήματα των ΕΣΠΑ για τη δημιουργία θνησιγενών και αναποτελεσματικών δομών ΠΦΥ δημοσίου χαρακτήρα (ΤΟΜΥ). Πρότεινε σύζευξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να ανοίξουν προγράμματα χρηματοδότησης που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα των γιατρών, ενισχύοντας νέες δράσεις τους (πολυϊατρεία ΠΦΥ, μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σταθμούς προληπτικού ελέγχου, εργαστήρια, καινοτόμες δράσεις υγείας κλπ.)

Επικαλούμενος, τέλος, τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας  κοινής γνώμης του ΙΣΘ, σχετικά με την ποιότητα της παρεχόμενης υγείας, επισήμανε ότι το  64% των πολιτών είναι δυσαρεστημένοι, ενώ στις ηλικίες 55-64 ετών, το ποσοστό των δυσαρεστημένων φθάνει στο 80%.
Α.Φ

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play