«Η φετινή ΔΕΘ σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα. Σε μια κανονικότητα που λέει δεν μπορούμε πλέον να ποινικοποιούμε την επιχειρηματικότητα και το κέρδος» τόνισε, χαιρετίζοντας, στο 2ο ετήσιο οικονομικό forum του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.
« Η φετινή ΔΕΘ σηματοδοτεί, επίσης, την έναρξη του καθαρού και του μετρήσιμου λόγου, όπου θα μπορέσουμε του χρόνου να μετρήσουμε τι από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός υλοποιήθηκαν, ή δεν υλοποιήθηκαν. Είμαστε υποχρεωμένοι να τρέξουμε να υλοποιήσουμε αυτά που είπε ο πρωθυπουργός» συνέχισε ο κ. Παπαθανάσης και πρόσθεσε:
«Το μότο είναι, αυτό που είπε ο πρωθυπουργός : «Δεν εκφωνούμε υποσχέσεις αναλαμβάνουμε δεσμεύσεις».
Τοποθέτηση πρώην υφυπουργού, καθηγητή ΑΠΘ, Δημήτρη Μάρδα
«Όποια κυβέρνηση δώσει βάρος στη μείωση της φορολογίας, χωρίς να προσέξει τη φτώχια, θα έχουμε κίτρινα γιλέκα στην Ελλάδα» ανέφερε στην εισήγηση του ο πρώην υφυπουργός καθηγητής, Δημήτρης Μάρδας.
«Από τους εκατόν έξι παράγοντες για την επιχειρηματικότητα, οι τριάντα είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, ο φορολογικός συντελεστής είναι ένας και δε μας δίνει τη χειρότερη βαθμολογία» είπε ο κ. Μάρδας και ανέφερε άλλους, ως «πολύ σημαντικούς παράγοντες» όπως επιβαρύνσεις από κρατικές ρυθμίσεις, την βραδεία απονομή της δικαιοσύνης, την γραφειοκρατία, κ.α.
«Σε 140 χώρες, βρισκόμαστε στην 118η θέση στο φορολογικό καθεστώς, ενώ στα υπόλοιπα είμαστε πάνω από την 130η θέση» είπε ο κ. Μάρδας και συνέχισε ότι πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση, να «μην παρασύρεται από έμμονες ιδέες».
«Σαφώς οι φόροι πρέπει να μειωθούν και κεφαλαία γράμματα και παχιά. Όποιος όμως πιστεύει ότι μόνο μειώνοντας τους φόρους θα έρθουν επενδύσεις στη χώρα πλανάται πλάνην οικτρά είπε ο κ. Μάρδας και συνέχισε: «Εμείς ως κυβέρνηση δώσαμε τριάντα έξι χρηματοδοτικά εργαλεία, η ρευστότητα που παραδώσαμε είναι οκτώ φορές περισσότερη από αυτή που παραλάβαμε».
Προκάλεσε παρεμβάσεις, ωστόσο, από το κοινό και ζωηρό διάλογο, όταν επιχείρησε να εξηγήσει ότι κατά τη γνώμη του τα κάπιταλ κοντρόλς δεν ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα, αλλά η έλλειψη ρευστότητας. «Μη μπερδεύουμε τη ρευστότητα με τα κάπιταλ κοντρόλς» είπε και ανέφερε ότι τις δεκαετίες από το ’60 ως το ’90 η Ελλάδα εφήρμοζε περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, όπως και η Κίνα σήμερα, αλλά η ανάπτυξη τους και οι επενδύσεις δεν επηρεάστηκαν από αυτό και πρόσθεσε:
«Σε μικρή, ή μεγάλη επιχειρηματικότητα, οι παράγοντες που εμποδίζουν τη δημιουργία ενός επενδυτικού περιβάλλοντος είναι πολλοί, δεν είναι δύο, ή τρεις. Και όποιος δώσει έμφαση σε δύο ή τρεις θα δούμε τα αποτελέσματα την επόμενη χρονιά».
Τοποθέτηση Α. Διαμαντοπούλου
Η πρόεδρος του «Δικτύου», πρώην υπουργός και πρώην Επίτροπος της Ε.Ε., ‘Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα πρέπει να ανταγωνιστεί αυτό γειτονικών χωρών, με χαμηλότερη φορολογία, αλλά και με μικρότερα μεγέθη ταυτόχρονα και ο επενδυτής που θα επιλέξει να επενδύσει «βλέπει αυτές τις διαφορές».
«Ότι και να πούμε για τη μεγάλη αλλαγή που έρχεται, να ξέρετε ότι ξεκινάμε από μια δύσκολη αφετηρία, Γιατί ένα από τα ζητήματα της Ε.Ε., από αυτά που εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε και να θέσουμε στην ατζέντα, είναι το θέμα της κάθε φορολογίας» είπε η κ. Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε : «Δε μπορεί η φορολογία να είναι κάτω από ένα επίπεδο γιατί είναι σε βάρος των πολιτών και του κοινωνικού κράτους».
Για την τοποθέτηση του κ. Μάρδα, για τα κάπιταλ κοντρόλς, είπε ότι το παράδειγμα του αφορούσε παλαιότερες εποχές κατά τις οποίες η Ελλάδα είχε δικό της νόμισμα, ενώ σήμερα και η Κίνα έχει δική της νομισματική πολιτική.
Ανέφερε, επίσης, ότι στον ευρωπαϊκό βορρά η πολιτική έχει περάσει στο στάδιο μιας πολιτικο-τεχνοκρατικής προσέγγισης, θέτει στόχους και κρίνεται από την υλοποίηση τους, σε αντίθεση με το νότο που είναι μια «διαχείριση κρίσεων» και πρόσθεσε ότι αυτό αρχίζει να αλλάζει.
«Μπήκαμε σε μια εποχή που η πολιτική θέτει στόχους. Αυτό είναι μια αλλαγή προσέγγισης και μένει να κριθεί» είπε η κ. Διαμαντοπούλου.
Σημείωσε, ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων ήταν «σύνθημα» στη σοσιαλδημοκρατική Σουηδία, ως προϋπόθεση για το κοινωνικό κράτος, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να προσεχθεί η πολιτική μείωσης φόρων, ώστε να μην απειλήσει τις κοινωνικές παροχές.
Αναφέρθηκε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, στις προκλήσεις και στα οφέλη της, αλλά και για τη δυνατότητα η Ελλάδα, παρότι καθυστέρησε να εισέλθει στις προηγούμενες τρεις, μπορεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να βρεθεί στο κέντρο των εξελίξεων και πρόσθεσε:
«Η προετοιμασία χρειάζεται να γίνει με όρους που θα μας θέσει στο κέντρο της πρωτοπορίας, μέχρι τώρα ακολουθούσαμε, τώρα είναι η πρώτη φορά που σε αυτή την επανάσταση που έρχεται μπορούμε να μπούμε στην πρωτοπορία γιατί δεν χρειάζονται οι υποδομές, που χρειάζονταν στο παρελθόν»,
«Το θεσμικό περιβάλλον δεν είναι έτοιμο. Χρειάζεται αλλαγές νόμων συθέμελα. Θέλει νέου τύπου υποδομές. Νέο σύστημα πρόσβασης σε κεφάλαια» συνέχισε η κ. Διαμαντοπούλου και υπογράμμισε:
«Αυτά όλα θα τα κάνει μια κυβέρνηση; Όχι ένα επιμελητήριο μπορεί να κάνει δέκα διαφορετικές συζητήσεις και μετά θα αρχίσει να εξειδικεύει. Και βέβαια, τα πανεπιστήμια μας πρέπει από μόνα τους να μπουν στην νέα εποχή, δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση που να μπορεί να το ορίσει πια μαθήματα θα μπουν στη σχολή».
«Έχουμε μια ελπίδα, ενώνοντας δυνάμεις να βρεθούμε στην πρωτοπορία» είπε η πρώην υπουργός και έκλεισε με μια φράση του Ο. Ελύτη : «Τρώγε την πρόοδο και με τα φλούδια και με τα κουκούτσια της. Αν δε τη φας την πρόοδο, θα μείνεις πίσω».
Τοποθέτηση Πέτρου Δούκα
«Ο σκοπός κάθε επιχείρησης είναι αυτός που είχε πει και είχε γράψει ο Μαρξ : Να σωρεύει συνέχεια… Να έχεις κερδοφορία και να μπορείς να αναπτύσσεσαι, γιατί αλλιώς θα το κάνει κάποιος άλλος. Σκοπός κάθε επιχείρησης είναι να μεγαλώνει» τόνισε ο δήμαρχος Σπάρτης και πρόεδρος του Διεθνούς Επιμελητηρίου Ελλάδος, πρώην υφυπουργός, Πέτρος Δούκας και πρόσθεσε: «Βγάζεις κέρδη μένεις, δεν το κάνεις μένεις εκτός αγοράς».
Αναφέρθηκε στις εμπειρίες του από την ενασχόληση του με τον ιδιωτικό τομέα στο παρελθόν και σε όσα αποκόμισε, για την εταιρική συνοχή, τη συνεργασία, την αυτοβελτίωση, τη διοίκηση, τονίζοντας ότι σε κάθε επιχείρηση απαιτείται «εσωτερική ηρεμία, αξιοκρατία», ενώ είναι πια πολλοί περισσότεροι στην σύγχρονη εποχή οι συντελεστές της παραγωγής, από τους τρεις «γη, εργαζόμενοι, κεφάλαιο», καθώς στη νέα οικονομία τα άυλα αγαθά είναι πια πολύ περισσότερα από τα υλικά. Η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, το να αναλαμβάνεις ρίσκα και να βρίσκεις πελατεία είναι η επιτυχημένη συνταγή για την επιχείρηση, τόνισε ο κ. Δούκας.
Ο κ Δούκας τόνισε ότι αισιοδοξεί για το μέλλον και δήλωσε ικανοποιημένος από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. «Βλέπω ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι σε πολύ σωστό δρόμο. Να συνεχίσουν να κάνουν αυτά που κάνουν. Περισσότερη αξιοκρατία, λιγότεροι φόροι, περισσότερη αξιοπρέπεια, περισσότερος ορθολογισμός στα δημόσια οικονομικά» είπε ο κ. Δούκας. Κατέθεσε, μόνο δύο προτάσεις, η μια για κάποιες βελτιώσεις στην αποδοχή κληρονομιάς και η δεύτερη για το ασυμβίβαστο κατοχής μετοχών και δικαιώματος σύνταξης.
Χαιρετισμοί Μ. Αντωνίου, Λ. Κυρίζογλου
«Δείχνουμε, ως κυβέρνηση, το ενδιαφέρον που έχουμε για την επιχειρηματικότητα, κάτι που έγινε απολύτως σαφές στην ομιλία του πρωθυπουργού» είπε η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου και πρόσθεσε: «Υλοποιούμε έργο που φαίνεται άμεσα, ήμασταν προετοιμασμένοι να καταθέσουμε άμεσα νομοσχέδια».
«Πώς γίνεται να αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές και τα έσοδα να μειώνονται κα μάλιστα να οργιάζει και η φοροδιαφυγή» αναρωτήθηκε, αναφερόμενος σε προηγούμενες πολιτικές που εφαρμόστηκαν στη χώρα, στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος τη ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου.
Τόνισε, ότι η πολιτική, που ακολουθήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια, «με αποκορύφωση την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» ήταν αδιέξοδη και πρόσθεσε ότι εάν ακολουθούσαν πολιτικές όπως αυτές των δήμων, δηλαδή, με μηδενική αύξηση στα δημοτικά τέλη, ή και μείωση, θα είχαμε «τελείως διαφορετικά αποτελέσματα».
Οι τοποθετήσεις έγιναν σε εκδήλωση – συζήτηση, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης.
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορμπίδης. Παραβρέθηκαν, επίσης, οι βουλευτές Στράτος Σιμόπουλος και Δημήτρης Κούβελας, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας, κ.α.