Ο φρούραρχος Θεσσαλονίκης επί ναζί διχάζει ακόμα την πόλη (έγγραφο)

Ο φρούραρχος Θεσσαλονίκης επί ναζί διχάζει ακόμα την πόλη (έγγραφο)

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Στο επίκεντρο μιας “ιστορικής” αγωγής βρίσκεται ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Οι απόγονοι του στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου, κατοχικού φρούραρχου Θεσσαλονίκης και γενικού διοικητή Μακεδονίας, κατάθεσαν αγωγή- ζητούν 600.000 ευρώ- για «προσβολή μνήμης νεκρού» εναντίον τριών μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967- 1974 (Αλέκου Γρίμπα, Σπύρου Σακέτα, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη)– πρώην μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ)- με την κατηγορία πως οι δύο πρώτοι με ανοιχτή επιστολή τους προς το ΔΣΘ, την οποία ανάρτησε ο τρίτος στο διαδίκτυο, συκοφάντησαν και δυσφήμησαν τον πατέρα τους ως συνεργάτη των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες τον διόρισαν φρούραρχο της πόλης, ως δεξί χέρι και υπερασπιστή του ναζί δήμιου της Θεσσαλονίκης Μαξ Μέρτεν στο Ειδικό Δικαστήριο Εγκληματιών Πολέμου το 1959 κι ως επίορκο ανώτατο αξιωματικό.

Επιπλέον, κατηγορούν τον Χρυσοχόου πως υπηρέτησε τον εχθρό, αναμείχθηκε κι ανέχθηκε τα εγκλήματά του με τον αφανισμό του ενός πέμπτου του πληθυσμού της πόλης- με την εξόντωση των εβραϊκής καταγωγής Θεσσαλονικιών στα καταναγκαστικά έργα και στα χιτλερικά στρατόπεδα θανάτου- με τις εκτελέσεις 1.500 αντιστασιακών και πολιτών στο Επταπύργιο και το στρατόπεδο Παύλου Μελά, με τους  χιλιάδες θανάτους από πείνα.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν μετά από τη μετονομασία σε οδό Αλμπέρτου Ναρ της οδού που έφερε το όνομα του Αθ. Χρυσοχόου– με απόφαση του ΔΣΘ που διόρισε η χούντα.

Η μετονομασία έγινε με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης και του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Οι απόγονοι Χρυσοχόου ζητούν με την αγωγή τους ποσό 600.000 ευρώ επ’ απειλή, μάλιστα, προσωπικής κράτησης.

Μπορεί δικαίως να χαρακτηριστεί ως μια νέα απόπειρα εξιλέωσης των συνεργατών των κατοχικών δυνάμεων και προσβολής της ιστορικής μνήμης, μέσα στο γενικότερο διεθνές κλίμα αναθεώρησης της Ιστορίας και της αντιφασιστικής νίκης, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας διεκδικεί την απόδοση των γερμανικών οφειλών και την αποζημίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Αν, σύμφωνα με τους αλχημιστές του ιστορικού αναθεωρητισμού, δεν υπάρχουν δωσίλογοι, η Ιστορία μπορεί να επαναληφθεί και να δώσει την εξουσία σε αυτούς που τη μάτωσαν, αφού η ακροδεξιά είναι απλώς μια “διαφορετική πολιτική άποψη””, υπογραμμίζει ο ΣΦΕΑ.

Οι ενάγοντες ισχυρίζονται πως ο Χρυσοχόου τοποθετήθηκε με την σύμφωνη γνώμη των Άγγλων και την κάλυψη της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης ως φρούραρχος από τους Γερμανούς το καλοκαίρι του 1941.

Ο ΣΦΕΑ έχει ζητήσει από το δήμο Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στην επανεξέταση των ονοματοθεσιών που αποφάσισε το διορισμένο από τη χούντα ΔΣΘ, τη στιγμή μάλιστα που από το 2016 η πόλη γιορτάζει επισήμως την απολύτρωσή της από τους ναζί κι έχει δρομολογηθεί η ανέγερση Μουσείου κι Εκπαιδευτικού Κέντρου του Ολοκαυτώματος.

Η αγωγή που κατάθεσαν οι κληρονόμοι Χρυσοχόου

[pdf-embedder url=”https://politik.gr/wp-content/uploads/2019/03/agogi-xrisoxoou-x.pdf”]

Loading

Play