«Ο Θερμαϊκός έχει ρύπανση, έχει την ερυθρά παλίρροια – όχι σήμερα- κατά διαστήματα, όταν υπάρχουν οι αντίστοιχες καιρικές συνθήκες αλλά δεν παράγει τέτοια οσμή η ερυθρά παλίρροια. Νομίζω ότι κακώς τα φορτώνουμε όλα στη ρύπανση του Θερμαϊκού» τόνισε η πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου Αθηνά Παναγιώτου μιλώντας στον Flash 99,4.
«Σε κάποιες περιοχές δυτικά όπως, στο λιμάνι- στην περιοχή της Περιφέρειας, αυτή η οσμή μου θυμίζει την οσμή που οφείλεται στην αναστροφή της ατμόσφαιρας λόγω κλιματικών συνθηκών και έχουμε εγκλωβισμό όλων αυτών των αερίων των μερκαθανών όπως ήταν και στη δυτική πόλη στο Κορδελιό. Εμένα μου θυμίζει ότι είναι ένα τέτοιο φαινόμενο» πρόσθεσε.
Όπως τόνισε: «Τόσα χρόνια η πόλη αποχέτευε στον Θερμαϊκό λογικό είναι να έχει πάρα πολύ μεγάλη ρύπανση. Ο δε πυθμένας του φέρει διάφορα πράγματα από πλαστικά μέχρι βαρέα μέταλλα. Την οσμή όμως δεν μπορούμε να του την αποδώσουμε».
Η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε και στην διασυνοριακή ρύπανση που έρχεται από τον Αξιό. «Δεν ξέρουμε τι κουβαλάει. Βρισκόμαστε ήδη σε μία διαπραγμάτευση με τη Β. Μακεδονία για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα διακρατικό σύμφωνο μεταξύ μας για να μπορούμε να ελέγχουμε τον Αξιό και το τι κατεβάζει» τόνισε.
Αναφερόμενη στην προσπάθεια καθαρισμού του Θερμαϊκού Κόλπου είπε πως «Υπάρχει συνεργασία με μία εταιρία που διαθέτει ειδικό απορρυπαντικό σκάφος σε συμφωνία με το υπουργείο ΥΜΑΘ. Είναι μία λύση για να έχουμε έναν καθαρό Θερμαϊκό, δεν είναι όμως η ριζική λύση που πρέπει να δοθεί για να αποδώσουμε στην πόλη αυτό που της αξίζει μια καθαρή θάλασσα, γαλάζια».
Μάλιστα υπογράμμισε πως ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου έχει υποβάλλει στο ΠΕΠ προγράμματα τα οποία «θα χαρτογραφήσουν τις πιέσεις που έχει ο Θερμαϊκός σε τι κατάσταση ποιοτική και ποσοτική βρίσκεται η ρύπανση στο και σε συνεργασία με όλους τους φορείς της περιοχής που ενέχονται θα προσπαθήσουμε να δούμε ένα γενικότερο πρόγραμμα αντιμετώπισης αυτής της ρύπανσης».