Όλοι εναντίον όλων για τις πλημμύρες της Θεσσαλονίκης

Όλοι εναντίον όλων για τις πλημμύρες της Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ: Μαρία Βλάχου

Η σφοδρή κακοκαιρία με καταρρακτώδη βροχή και χαλάζι που ξέσπασε το πρωί της 10ης Μαΐου στη Θεσσαλονίκη είχε ως αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ορμητικά ποτάμια και να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρη την πόλη. Έντεκα ημέρα μετά όλοι είναι εναντίον όλων για τις πλημμύρες που έπνιξαν τη Θεσσαλονίκη.

Άνθρωποι εγκλωβίστηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ δημιουργήθηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης σε μεγάλο τμήμα του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Μία εβδομάδα μετά οι αρμόδιοι αρκούνται στο να ρίχνει ο ένας στον άλλο το μπαλάκι της ευθύνης.

Ύστερα από αίτημα έξι δημοτικών συμβούλων – διαφορετικών παρατάξεων του δήμου Θεσσαλονίκης- να συζητηθούν οι ευθύνες της δημοτικής αρχής για τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία το θέμα θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα 21 Μαΐου. Όπως ανέφεραν στην Politik συνεργάτες του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδόνιας Απόστολου Τζιτζικώστα την ίδια ημέρα το θέμα θα συζητηθεί και στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία σύσκεψη ούτε από την υφυπουργό Μακεδονίας- Θράκης Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά ούτε από τον παράρτημα του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη όπως συνέβη πριν μήνες με την καταστροφή του αγωγού της ΕΥΑΘ.

Όλοι εναντίον όλων για τις πλημμύρες της Θεσσαλονίκης

Πόλεμος ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για τις πλημμύρες

Τα πυρά της κατά της κυβέρνησης, του δημάρχου Θεσσαλονίκης και της ΕΥΑΘ για το ζήτημα της σφοδρής κακοκαιρίας και των προβλημάτων που ακολούθησαν εξάπελυσε η Διοικούσα Επιτροπή ν. Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας. Σε ανακοίνωση της η ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης τονίζει πως «η κυβέρνηση τοπικά είναι ανύπαρκτη» καθώς και ότι «οι Θεσσαλονικείς περιμένουμε μία συγγνώμη από την κυβέρνηση, για την ανικανότητά της να διαχειριστεί την κρίση» και κάνει λόγο για «αυτονόητη» παραίτηση της διοίκησης της ΕΥΑΘ.

Τις κατηγορίες της Διοικούσας δεν άφησε αναπάντητες ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωσή του, δύο μέρες μετά, στρέφει τα βέλη του κατά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μόνο που ξέχασαν (;) να επιρρίψουν ευθύνες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία έχει την κύρια ευθύνη της αντιπλημμυρικής προστασίας και μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην πολιτική προστασία. Το ίδιο ισχύει και για δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, πλην του κεντρικού, που όλως τυχαίως βρίσκονται σε γαλάζια χέρια».

«Από το 2010 οτιδήποτε έχει να κάνει με την αντιπλημμυρική προστασία είναι καθαρά ευθύνη του κ. Τζιτζικώστα. Δεν είναι ευθύνη ούτε της ΕΥΑΘ ούτε του υπουργείου» διευκρινίζει στην Politik ο συντονιστής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Δουΐτσης.

Σύμφωνα με τον κ. Δουίτση υπήρχε μία σύμβαση με βάση την οποία είχε ανατεθεί στην ΕΥΑΘ ο καθαρισμός κάποιων φρεατίων. Αυτή η σύμβαση έληξε το 2015 και δεν ανανεώθηκε οπότε από το 2015 και μετά η ΕΥΑΘ δεν έχει καμία σχέση με τον καθαρισμό των φρεατίων.

ΕΥΑΘ: Η ευθύνη είναι της Περιφέρειας

Ξεκάθαρες είναι οι ευθύνες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία στην πόλη, δήλωσε στην Politik η αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, Στέλλα Βαλάνη.

«Εδώ και ενάμισι χρόνο βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να γίνει κατανοητό το αυτονόητο, ότι ο νόμος 3852/2010 δίνει σε αυτήν ξεκάθαρα την ευθύνη της αντιπλημμυρικής προστασίας» τονίζει η αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ και προσθέτει πως «αν και δεν είναι ευθύνη της ΕΥΑΘ ο καθαρισμός του δικτύου ομβρίων υδάτων η εταιρεία το πράττει προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και για να προστατέψει την πόλη». Όπως επισήμανε στην Politik η κ. Βαλάνη η ΕΥΑΘ έχει την ευθύνη μόνο του παντορροϊκού συστήματος το οποίο ήταν καθαρό και λειτούργησε απομακρύνοντας όλα τα νερά της βροχής όταν σταμάτησε η δυνατή βροχόπτωση.

Όσον αφορά στις διακοπές υδροδότησης που σημειώθηκαν μετά την ισχυρή νεροποντή της 10ης Μαΐου και ταλαιπώρησαν τους Θεσσαλονικείς, η αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ  διευκρινίζει ότι η εταιρεία διέκοψε την παροχή νερού γιατί υπήρχε υπερχείλιση στον περιβάλλοντα χώρο του αντλιοστασίου κατά 50 πόντους. «Δεν υπήρχε περίπτωση να διακινδυνέψουμε την υγεία των πολιτών. Διακόψαμε την υδροδότηση προκειμένου να κάνουμε τις κατάλληλες μετρήσεις για να μπορέσουμε να δώσουμε ασφαλές και πόσιμο νερό όπως κάνουμε πάντα» λέει χαρακτηριστικά η κυρία Βαλάνη.

Απ. Τζιτζικώστας: Έλλειμμα έργων ουσίας τα τελευταία χρόνια

«Μπορεί το φαινόμενο να ήταν πολύ έντονο αλλά εμφανίζεται και το έλλειμμα έργων ουσίας τα καλά χρόνια της Ελλάδας. Έτσι τώρα είμαστε αναγκασμένοι με τα λίγα χρήματα να κάνουμε έργα με πολύ περιορισμένους προϋπολογισμούς», δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 την επόμενη μέρα της σφοδρής καταιγίδας που έπληξε τη Θεσσαλονίκη ο περιφερειαρχής Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Το απαράδεκτο σκηνικό που έγινε πριν από ένα μήνα, επτά ημέρες χωρίς νερό το ερευνά η δικαιοσύνη διότι πρέπει κάποια στιγμή να αποδοθούν ευθύνες. Τώρα υπήρχε τουλάχιστον μια δικαιολογία», πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Όλοι εναντίον όλων για τις πλημμύρες της Θεσσαλονίκης

Αντιδράσεις στο δημοτικό συμβούλιο

Επίθεση στη διοίκηση του δήμου με αφορμή την πλημμύρα εξαπέλυσε ο επικεφαλής των «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης.

«Πάλι κοιμόσασταν τον ύπνο του δικαίου! Όταν όλος ο κόσμος γνώριζε ότι επέρχετο καταιγίδα πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, δεν κάνατε το παραμικρό για να ενημερώσετε τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης.

«Η “Ανθεκτική Πόλη Θεσσαλονίκη” δεν υπάρχει. Εδώ και χρόνια, με προπαγανδιστικό τρόπο, θέλατε να μας πείσετε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μέλος του δικτύου, όταν καθημερινά αποδεικνύεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει», πρόσθεσε ο επικεφαλής των «Εντάξει».

Ευθύνες στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταλόγισε από την πλευρά της η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρία Καλφακάκου. «Τη μεγαλύτερη ευθύνη, από όλους τους φορείς που μπορεί να εμπλέκονται, την έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Θα ήθελα να ακούσω τον περιφερειάρχη, ο οποίος είναι ο καθ΄ ύλην αρμόδιος», είπε χαρακτηριστικά η κ. Καλφάκου κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Τα βέλη του στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης έριξε ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας, Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

«Από τη στιγμή που έχουμε καιρικό δελτίο της ΕΜΥ ότι επίκειται σφοδρή καταιγίδα και εφόσον υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την άμεση αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων θα πρέπει να υπάρχει κινητοποίηση και σχεδιασμός. Από τον δήμο Θεσσαλονίκης όμως δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση ώστε οι πολίτες να προστατεύθουν» δήλωσε στην Politik ο κ. Αβραμόπουλος.

«Ήδη θα έπρεπε να έχουμε συνεδριάσει δήμος Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ΕΥΑΘ μαζί με τους υπόλοιπους φορείς που συναπαρτίζουν το σχέδιο για την αντιμετώπιση καταστροφών και να έχουν εντοπιστεί προβλήματα και αδυναμίες και όχι να ανταλλάσσουμε ευθύνες», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Σ. Φάμελλος: Αναγκαιότητα το Σχέδιο Ασφάλειας Νερού

Το μεσημέρι της 10ης Μαΐου η Θεσσαλονίκη έζησε ένα ακραίο υδρο-μετεωρολογικό φαινόμενο, με ραγδαία βροχή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αποδείχτηκε ότι οι υποδομές της πόλης δεν μπόρεσαν να παραλάβουν τον όγκο των υδάτων του πλημμυρικού φαινομένου. Προτεραιότητες τις πρώτες ώρες ήταν η ασφάλεια των πολιτών, η λειτουργία στρατηγικών υποδομών της πόλης, όπως νοσοκομεία και πρόνοια, η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η κυκλοφορία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που αποτελούν και τομείς δημόσιας ευθύνης. Υπήρξε θετική ανταπόκριση. Η καθυστέρηση στην αποκατάσταση υδροδότησης της πόλης οφείλεται στην ορθή επιλογή της ΕΥΑΘ να μη δώσει στο δίκτυο πόσιμο νερό με αμφισβητούμενη ποιότητα. Οι Θεσσαλονικείς πρέπει να ξέρουν ότι αυτό το δημόσιο αγαθό παρέχεται πάντα με την καλύτερη ποιότητα. Θα ξεπεράσω ένα άσκοπο πινγκ πονγκ ευθυνών και αξιολόγησης των υποδομών, που αποδείχθηκαν ελλιπείς. Θεωρώ ότι τρία είναι τα σημαντικά συμπεράσματα:

 

  1. Το φαινόμενο επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά την αναγκαιότητα του Σχεδίου Ασφάλειας Νερού, που έχουμε θεσπίσει από το τέλος του 2017 σε όλα τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής και έχω ζητήσει εγγράφως να εκπονηθεί άμεσα για τη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται φυσικά και η προστασία των αντλιοστασίων και των υδραγωγείων από τα πλημμυρικά φαινόμενα.
  2. Είναι σε στάδιο τελικής κύρωσης, μετά από διαβούλευση, τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας στη χώρα μας, που είχαν μείνει στα συρτάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Έτσι θα έχει και η Θεσσαλονίκη πρόσθετα εργαλεία. Γιατί αυτό που νοιάζει τους πολίτες είναι η πρόληψη ατυχημάτων και η βελτίωση της καθημερινότητας.

 

3.Το ακραίο κλιματικό φαινόμενο είναι ακόμα ένα σήμα για την πόλη ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τις συνθήκες και τις επιπτώσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Έχουμε ήδη νομοθετήσει την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και έχουμε δημιουργήσει το Εθνικό Συμβούλιο Προσαρμογής. Το επόμενο βήμα είναι ο εξοπλισμός των τοπικών κοινωνιών με τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής που θα εκπονήσουν οι Περιφέρειες. Στην περίπτωση της Κεντρικής Μακεδονίας, μόλις ολοκληρώθηκε ο ανοικτός διαγωνισμός για την εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής. Σε αυτά τα νέα καθήκοντα πρέπει να ανταποκριθούμε σαν πόλη και σαν Περιφέρεια και να επιταχύνουμε. Και να καταλάβουμε την ουσιαστική σημασία αυτών των προτεραιοτήτων.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

 

 

Loading