Τούρκος ΥΠΕΣ: «73.358 άτομα πέρασαν τα σύνορα»

23
Τούρκος υπ. Εσωτερικών: «73.358 άτομα πέρασαν τα σύνορα»
Η Τουρκία προσπαθεί να κλιμακώσει την κατάσταση στον Έβρο με κάθε τρόπο και γι’αυτό ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σολυεϊμάν Σοΐλου υποστήριξε ότι… 76.358 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει τα σύνορα του Έβρου και βρίσκονται στην ελληνική πλευρά, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι σχεδόν κανείς δεν έχει καταφέρει να περάσει τη συνοριογραμμή.

Πρόκειται για μία προσπάθεια από την πλευρά της Τουρκίας προκειμένου να ωθήσουν και άλλους ανθρώπους στα σύνορα, τη στιγμή που ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ανακοίνωσε ότι περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας.

Το κλίμα αυτό που δημιουργείται στην Τουρκία «σπρώχνει» ολοένα και περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες στη συνοριακή γραμμή και υπάρχει ο φόβος να αυξηθεί ο αριθμός κατά τη διάρκεια της Κυριακής. Υδροφόρες και τεθωρακισμένα κατευθύνονται προς τη συνοριακή πύλη, για προληπτικούς λόγους προληπτικούς, ενώ σημειώνεται ότι χθες έφτασε στον Έβρο και κλιμάκιο της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς μαζί και 6 διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να ενισχυθεί η περιοχή και με άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της ΕΛΑΣ από την Αθήνα.

Παράλληλα, οι Ειδικές αμφίβιες δυνάμεις των νησιών βρίσκονται σε συναγερμό, ενώ και η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού ήδη έχει πάρει θέση στη νησιωτική Ελλάδα και με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτει, θα βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση φρούρησης των θαλασσίων συνόρων. Ήδη στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός για τις επόμενες ώρες, από τη στιγμή που οι άνεμοι θα επιτρέπουν στους διακινητές, αλλά και όπως έχει αποδειχτεί και στο επίσημο τουρκικό κράτος, να διευκολύνει τους παράνομους μετανάστες.

Ανθρωποκυνηγητό και 70 συλλήψεις

Το Σάββατο 29/2, οι αρχές προχώρησαν σε 70 συλλήψεις στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη γραμμή ελέγχου και έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ άλλες 66 συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ημέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες εισήλθαν παράνομα από σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου πέραν της οριογραμμής του τελωνείου, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο τείχος.

Ωστόσο, παρά τα συνεχώς ενισχυόμενα μέτρα ασφαλείας, ομάδες ατόμων επιχείρησαν, νωρίς το απόγευμα, να παραβιάσουν τα συρματοπλέγματα με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και οι δυνάμεις φρούρησης να «απαντήσουν» με δακρυγόνα στις πέτρες, τα ξύλα και τα χημικά, που έρχονταν από απέναντι. Με φωτιές και αυτοσχέδιες σκηνές, οι συγκεντρωμένοι στην άλλη πλευρά των συνόρων προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το τσουχτερό κρύο και την υγρασία, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες Έλληνες αλλά και ξένοι δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα ενημέρωσης βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο τελωνείο των Καστανεών, όπου οι κάτοικοι δείχνουν εξοικειωμένοι με τη διαφορετική αυτή κινητικότητα που καταγράφεται στα σύνορα καθώς η παρουσία μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή είναι στην καθημερινότητά τους.