Τσιόδρας: 20 νέα κρούσματα – 1755 συνολικά – 79 νεκροί

270
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Ανακοινώθηκαν ακόμα 20 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας από τον λοιμωξιολόγο, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, σήμερα Δευτέρα. Εν συνόλω, 1755 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Ο καθηγητής ανακοίνωσε επίσης έξι νεκρούς στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 79. Επίσης 90 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Εννέα άνθρωποι αποσωληνώθηκαν.

Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 73 έτη. Από αυτούς, 23 ήταν γυναίκες (ποσοστό 29%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Στη συντριπτική τους πλειονότητα (ποσοστό 86%) πρόκειται για υπερήλικες ή για ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Μάλιστα 269 συμπολίτες μας έχουν ιαθεί.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως περίπου 1.289.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν νοσήσει, ενώ έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 70.624 θάνατοι λόγω του φονικού ιού. Μάλιστα 272.000 νοσούντες ανέρρωσαν και έγιναν καλά. Όπως σημείωσε, στις ΗΠΑ υπάρχουν 337.000 καταγεγραμμένα κρούσματα, ενώ στην Ευρώπη 582.000. Αξίζει να σημειωθεί πως το 45% των κρουσμάτων αυτών βρίσκεται στην Ιταλία και την Ισπανία.

“Ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει τη δική του μορφή πανικού και φόβου”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος, τονίζοντας πως τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση αποδίδουν και θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ. “Δεν θέλουμε η εικόνα μας να ανατραπεί”, υποστήριξε, γι΄αυτό τον λόγο δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε. “Πρέπει όλοι να δείξουμε κουράγιο”.

Χαρδαλιάς: “Αν χαλαρώσουμε δυστυχώς θα το πληρώσουμε”

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε για ακόμη μια φορά πως “ο Απρίλιος θα είναι ο πιο δύσκολος και ο πιο κρίσιμος μήνας”. Δήλωσε μάλιστα με στόμφο πως “αν χαλαρώσουμε δυστυχώς θα το πληρώσουμε”. Ως εκ τούτου θα πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που με τόσο κόπο έχουμε κερδίσει.

Αναφερθείς στα περιστατικά των δύο εκκλησιών στην Αγία Βαρβάρα και στην Αγία Τριάδα στην Πάτρα, τις οποίες οι πιστοί επισκέφτηκαν παρά την απαγόρευση, υποστήριξε πως δεν αποτελούν τον κανόνα αλλά την εξαίρεση. Πρόκειται για φανατικούς, όπως σημείωσε, ενώ μάλιστα τους κάλεσε να ακούσουν τις συστάσεις της εκκλησίας.

Όσον αφορά την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, ανέφερε πως κατεγράφησαν 359 παραβάσεις και 353 συλλήψεις. Τόνισε πως δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον εχθρό. “Η μάχη που δίνουμε συνεχίζει να είναι δύσκολη”.

Μάλιστα όπως παρατήρησε και ο ίδιος, “το να μείνουμε σπίτι είναι η πιο δύσκολη επιλογή”, μολαταύτα “είναι ο μόνος τρόπος ώστε να μη πάνε χαμένες οι θυσίες μας”. Οφείλουμε να επιδείξουμε όλοι αποφασιστικότητα, επιμονή και πειθαρχία.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο υφυπουργός αναφέρθηκε ξανά στο Πάσχα, τονίζοντας πως φέτος θα γιορτάσουμε μακριά από τις εκκλησίες, μέσα στο σπίτι. Έτσι θα έχουμε πολλά χρόνια μπροστά μας ώστε να γιορτάσουμε μαζί με τους αγαπημένους μας.

Κοντοζαμάνης: “Διατηρούμε τη μετάδοση του ιού σε χαμηλά επίπεδα”

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων των δημοσιογράφων, ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, κλήθηκε να απαντήσει όσον αφορά το τι γίνεται με τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, όπου τόνισε πως το σύστημα υγείας λειτουργεί με επάρκεια. Διαβεβαίωσε μάλιστα πως στη μάχη κατά του κορονοϊού δεν τίθεται ζήτημα χρημάτων και πως θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστεί. “Διατηρούμε τη μετάδοση του ιού σε χαμηλά επίπεδα”, όπως ανέφερε. Επιπλέον σημείωσε πως στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας λειτουργούν 477 κλίνες ΜΕΘ, για περιστατικά πέραν του κορονοϊού. Από αυτές, οι 137 είναι ελεύθερες και διαθέσιμες.